Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024

Μεγάλη η νίκη της Μαρίν Λεπέν – Θα είναι όμως αρκετή; Τι πρέπει να συμβεί για να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία και την πρωθυπουργία


Το γαλλικό εκλογικό σύστημα είναι περίπλοκο και οδηγεί σε απρόβλεπτες καταστάσεις
 
H Mαρίν Λεπέν είναι η καθαρή νικήτρια των εκλογών αλλά κανείς δεν γνωρίζει αν αυτό θα είναι αρκετό για να κερδίσει και την πρωθυπουργία όπως και την βουλευτική πλειοψηφία, με βάση το περίπλοκο...  

 
γαλλικό εκλογικό σύστημα, καθώς θα ακολουθήσει και ο β’ γύρος στις 7 Ιουλίου.

Η κυριαρχία της δεν θεωρείται δεδομένη ωστόσο όμως μπορεί να θεωρηθεί αρκετά πιθανή.

Η Μαρίν Λεπέν αναζητά την απόλυτη πλειοψηφία των 289 εδρών.

Κατά πόσο αυτή μπορεί να είναι εφικτή; Θα πρέπει να υπενθυμιστούν κάποιες παράμετροι:

Το μεγάλο ποσοστό του 34% που κατέλαβε στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών (30/6) και η απόφαση των κεντροδεξιών Ρεπουμπλικάνων να μη ζητήσουν από τους ψηφοφόρους τους την καταψήφιση της Εθνικής Συσπείρωσης ίσως τελικά αποδειχτούν καταλυτικά για την απόλυτη επικράτηση της την επόμενη Κυριακή.

Οι Ρεπουμπλικάνοι (LR) χαρακτηρίζουν ως μεγάλη απειλή για τη Γαλλία την Αριστερά που σημαίνει ότι με έμμεσο αλλά ξεκάθαρο τρόπο ωθούν το 10%, που τους ψήφισαν στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών να στραφούν προς την Λεπέν.

«Όπου δεν έχουμε υποψηφίους στον δεύτερο γύρο, δεδομένου ότι οι ψηφοφόροι είναι ελεύθεροι να επιλέξουν, δεν δίνουμε κατευθύνσεις και αφήνουμε τους Γάλλους να εκφραστούν κατά συνείδηση», ανέφερε το LR σε δελτίο τύπου.

«Ο κίνδυνος που απειλεί τη χώρα μας σήμερα είναι η άκρα αριστερά», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του LR, Φρανσουά-Χαβιέρ Μπελαμί.

Έτσι από 10% των Ρεπουμπλικάνων η συντριπτική πλειοψηφία αναμένεται να ψηφίσει την Εθνική Συσπείρωση.

Σε αυτό το γεγονός θα πρέπει να προστεθεί και η τάση για αποδοκιμασία των πολιτικών του νυν προέδρου της χώρας Εμανουέλ Μακρόν, όπως και το γεγονός ότι έχει εξασθενήσει η επί δεκαετίες «δαιμονοποίηση» της Λεπέν.

Με λίγα λόγια ψηφοφόροι που δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ακριβώς Δεξιοί, δεν το θεωρούν πλέον ως κάτι ανήκουστο να ψηφίσουν Λεπέν.

Όπως ήδη έχουμε εξηγήσει το σύστημα των εκλογών στην Γαλλία είναι ιδιαίτερα περίπλοκο και εάν η Εθνική Συσπείρωση πετύχει ένα ποσοστό κοντά στο 40% τότε μπορεί να καταλάβει πάνω από 300 έδρες στην Εθνοσυνέλευση.

Τον αριθμό αυτό των εδρών επιβεβαιώνει στην εκτίμησή του ο γαλλικός τηλεοπτικός σταθμός BFM, σημειώνοντας μάλιστα ότι μπορεί να φτάσει και τις 310, υπερβαίνοντας κατά πολύ τις απαιτούμενες 289.

Έτσι λοιπόν η απόλυτη πλειοψηφία είναι πιθανή αλλά δεν έχει ακόμη επιτευχθεί και θα εξαρτηθεί πρωτίστως από την συμπεριφορά των δεξιών υποψηφίων και των ψηφοφόρων τους.

«Σήμερα υπάρχουν υποψήφιοι της LR που θα μπορέσουν να παραμείνουν στον δεύτερο γύρο, υποψήφιοι της LR που δεν ήθελαν να ενωθούν στον πρώτο γύρο.

Είναι δική τους ευθύνη να μην παραμείνουν σε αυτόν τον δεύτερο γύρο για να μην ρισκάρουν, στρώνοντας το κρεβάτι, σήμερα, αυτού του ακροαριστερού συνασπισμού», είπε στο BFMTV η πρώην ευρωβουλευτής Μαριόν Μαρεσάλ, η οποία έχει συμμαχήσει με την Μαρίν Λεπέν.

Το τελικό αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από το πώς τα κόμματα θα αποφασίσουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε καθεμία από τις 577 εκλογικές περιφέρειες της Γαλλίας και πώς τελικά θα συσπειρωθούν οι ψηφοφόροι που θα πάνε για δεύτερη φορά στις κάλπες.

Ο Μακρόν ζήτησε τη στήριξη των Ρεπουμπλικάνων και των ενώ ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας (Λαϊκό Μέτωπο) Ζαν Λουκ Μελανσόν ζήτησε από τους υποψήφιους του συνασπισμού του που έχουν περάσει στην τρίτη θέση για τον β’ γύρο να αποσυρθούν προς όφελος του έτερου «δημοκρατικού» υποψηφίου.

Ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ ανακοίνωσε πως οι υποψήφιοι του κόμματος του Μακρόν που πέρασαν ως τρίτοι στον δεύτερο γύρο των εκλογών θα αποσυρθούν προς χάρη του αντιπάλου της Εθνικής Συσπείρωσης με ορισμένες εξαιρέσεις.

Σύμφωνα με το γαλλικό εκλογικό σύστημα, σε όποια περιφέρεια δεν έχει εκλεγεί βουλευτής με 50% και πάνω, περνάνε στον επόμενο γύρο όσοι υποψήφιοι πήραν 12,5% και πάνω στον πρώτο γύρο.

Σε κάποιο άλλο σημείο του Παρισιού, οι σαμπάνιες άνοιγαν η μία μετά την άλλη. Υπό τις ιαχές «Μαρίν- Μαρίν», οι πολυάριθμοι υποστηρικτές της Λεπέν την υποδέχονταν στο εκλογικό της κέντρο, στο οποίο η ατμόσφαιρα θύμιζε πάρτυ.

Η Λεπέν, με την τρικολόρ πίσω της, τραγούδησε μαζί τους τον εθνικό ύμνο και ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους της.

«Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών ήταν λάθος», λέει το μέλος του κόμματος του Εμμάνουελ Μακρόν, Κρίστοφερ Γουάισμπεργκ, ο οποίος εκπροσωπεί τους Γάλλους που ζουν στη Βόρεια Αμερική στη σημερινή Εθνοσυνέλευση.

Και, εκ του αποτελέσματος, ίσως να έχει δίκιο. Με βάση τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου, εάν το NR κερδίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ο Μακρόν ενδέχεται να βρεθεί στην αμήχανη θέση να χρίσει πρωθυπουργό τον 28χρονο Ζορντάν Μπαρντελά και να μοιράζεται την εξουσία μαζί του.

Κάτι εκ των πραγμάτων δύσκολο, με δεδομένο ότι ο Μπαρντελά έχει ξεκαθαρίσει ότι θα «μπλοκάρει» την αποστολή πυραύλων και άλλων οπλικών συστημάτων μακράς εμβέλειας στην Ουκρανία και την αποστολή γαλλικών στρατευμάτων, κάτι που ο Μακρόν επιζητά καθώς πιστεύει ότι είναι διάδοχος του… Ναπολέοντα, αδιαφορώντας για το αν θα σύρει ολόκληρη την Ευρώπη και τον κόσμο σε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο.

Στον δεύτερο γύρο η προσέλευση αναμένεται να σπάσει κάθε ρεκόρ καθώς η συμμετοχή θα είναι μεγαλύτερη από τον πρώτο γύρο, όπου ψήφισε το 65,5% των ψηφοφόρων, το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί σε κοινοβουλευτικές εκλογές από το 1997.

Εκτός από τον συνασπισμό της Δεξιάς, στον δεύτερο γύρο πέρασε ο συνασπισμός των αριστερών κομμάτων «Νέο Λαϊκό Μέτωπο» (στον οποίο συμμετέχουν από σοσιαλιστές ως ακροαριστεροί σχηματισμοί) με 28%, αλλά και η συμμαχία «Μαζί» υπό τον Μακρόν με 21%.

Για να καταφέρει κάποιος να είναι πραγματικός νικητής, θα πρέπει να συγκεντρώσει απόλυτη πλειοψηφία.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να καταλάβει τουλάχιστον 289 από τις συνολικά 577 έδρες της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης. Υπενθυμίζουμε ότι η συμμαχία του Μακρόν είχε 250 έδρες στην απερχόμενη σύνθεση και χρειαζόταν τη στήριξη άλλων κομμάτων για την υπερψήφιση νόμων.
  
pronews.gr