Τρίτη 2 Ιουλίου 2024

Σπιτική μαρμελάδα ροδάκινο


Αρωματισμένη με κάρδαμο

Υλικά 

  • 1,2 κιλά ώριμα ροδάκινα (περίπου 12), κομμένα στη μέση και χωρίς κουκούτσια
  • Το χυμό και το ξύσμα από ένα λεμόνι


 

  • 15 λοβούς κάρδαμο, σπασμένους, χωρίς σπόρους
  • 800 γρ. ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

  1. Αποστειρώστε τρία βάζα των 400 γραμμαρίων βράζοντάς τα σε καυτό νερό και βάλτε ένα πιατάκι στην κατάψυξη για να παγώσει (θα το χρησιμοποιήσετε αργότερα για να ελέγξετε αν η μαρμελάδα έχει πήξει).
  2. Κόψτε κάθε μισό ροδάκινο σε έξι με οκτώ κομμάτια και ρίξτε τα φρούτα σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μαζί με το ξύσμα και το χυμό λεμονιού. Αφήστε το μείγμα να σιγοβράσει απαλά και σιγοβράστε για 10 λεπτά -τα ροδάκινα θα γίνουν ζουμερά και θα αρχίσουν να μαλακώνουν.
  3. Θρυμματίστε τους σπόρους κάρδαμου με ένα γουδοχέρι και προσθέστε τους στο μείγμα των ροδάκινων μαζί με τη ζάχαρη. Μειώστε τη φωτιά σε χαμηλή και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Μόλις διαλυθεί, ανεβάστε τη φωτιά σε μέτρια προς υψηλή και βράστε για 15-20 λεπτά, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να πήξει η μαρμελάδα και να φτάσει τους 105 βαθμούς. Αν δεν έχετε θερμόμετρο, βάλτε με το κουτάλι λίγη μαρμελάδα στο παγωμένο πιατάκι, αφήστε την για 30 δευτερόλεπτα και μετά τραβήξτε μια γραμμή με το δάχτυλό σας -αν μείνει και δεν πλημμυρίσει το κενό, είναι έτοιμη. Εάν όχι, βράστε για 2 λεπτά ακόμα και ελέγξτε ξανά.
  4. Αφήστε τη μαρμελάδα να κρυώσει για 10- 15 λεπτά για να κατανεμηθούν πιο ομοιόμορφα τα κομμάτια ροδάκινου. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι ανεβαίνει λίγος αφρός στην κορυφή. Αν συμβεί αυτό ανακατέψτε τη μαρμελάδα.
  5. Χρησιμοποιήστε ένα χωνί για να σας βοηθήσει να γεμίσετε τα βάζα ή κάντε το με μια κουτάλα, προσέχοντας πολύ, καθώς η μαρμελάδα θα είναι ακόμα εξαιρετικά ζεστή.
  6. Σφραγίστε με τα καπάκια και αποθηκεύστε τα σε δροσερό, σκοτεινό μέρος. Τα κλειστά βάζα θα διατηρηθούν έως και ένα χρόνο. Αφού ανοίξετε, διατηρήστε τη μαρμελάδα στο ψυγείο και καταναλώστε την μέσα σε ένα μήνα.
Advertisement