Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024

Πώς ο καφές αντισταθμίζει τις επιπτώσεις της καθιστικής ζωής


Υπάρχουν κάποια καλά επιστημονικά νέα: ερευνητές υποστηρίζουν ότι...  

 
η κατανάλωση καφέ μπορεί να εξουδετερώσει τον κίνδυνο θνησιμότητας, που συνδέεται με τον καθιστικό τρόπο ζωής.

Πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMC Public Health, αξιολόγησε περισσότερους από 10.000 ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες για να εκτιμήσει το πώς ο καθημερινός χρόνος αδράνειας (ώρες καθισιού) και η κατανάλωση καφέ επηρεάζουν τη θνησιμότητα από κάθε αιτία και από καρδιαγγειακούς θανάτους.

Πώς έγινε η έρευνα

Οι συμμετέχοντες προέρχονταν από την μεγάλη και διαρκείας έρευνα National Health and Nutrition Examination Survey και παρακολουθήθηκαν για περίπου 13 χρόνια. Η μελέτη επικεντρώθηκε στην ανάλυση της καθημερινής διάρκειας καθισιού και των επιπέδων κατανάλωσης καφέ των συμμετεχόντων. Με βάση τις συνήθειές τους στο καθισιό (λιγότερο από 4 ώρες, 4-6 ώρες, 6-8 ώρες ή περισσότερες από 8 ώρες την ημέρα) και τις συνήθειες κατανάλωσης καφέ (από μηδενική κατανάλωση καφέ έως και 3 επίπεδα χαμηλής, μέτριας και αυξημένης κατανάλωσης) οι ερευνητές ομαδοποίησαν τους συμμετέχοντες για ανάλυση.

Τι έδειξε η έρευνα

Όσοι κάθονταν περισσότερες από 8 ώρες την ημέρα αντιμετώπιζαν 46% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες και 79% κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο σε σύγκριση με εκείνους που κάθονταν λιγότερο από 4 ώρες την ημέρα.

Όσοι κάθονταν για περισσότερες από 6 ώρες καθημερινά χωρίς να πίνουν καφέ είχαν 1,6 φορές αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας απ' όλες τις αιτίες.
Αντίθετα, όσοι έπιναν καφέ εμφάνισαν 33% χαμηλότερο κίνδυνο συνολικής θνησιμότητας και 54% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν καφέ.

Όταν οι ερευνητές εξέτασαν τον χρόνο καθίσματος και την κατανάλωση καφέ μαζί, διαπίστωσαν ότι ο υψηλότερος κίνδυνος θνησιμότητας που συνδέεται με το παρατεταμένο κάθισμα παρατηρήθηκε μόνο μεταξύ εκείνων που δεν έπιναν καφέ και όχι μεταξύ εκείνων που έπιναν καφέ.

Περιορισμοί και συμπεράσματα

Η μελέτη δεν εξέτασε τον μηχανισμό με τον οποίο ο καφές έχει προστατευτικές επιδράσεις στην καθιστική συμπεριφορά. Ωστόσο, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι “τα άτομα στο υψηλότερο επίπεδο κατανάλωσης καφέ παρατηρήθηκε ότι είχαν μειωμένους κινδύνους τόσο για κάθε αιτία όσο και για καρδιαγγειακή θνησιμότητα σε σύγκριση με όσους δεν καταναλώνουν καφέ”.

Και πρόσθεσαν: "Συνολικά, η καθιστική συμπεριφορά έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο θνησιμότητας απ' όλες τις αιτίες και καρδιαγγειακά νοσήματα. Αντίθετα, η κατανάλωση καφέ έχει παρατηρηθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο. Απ' όσο γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που διερευνά τις κοινές συσχετίσεις του καθημερινού καθισιού και της κατανάλωση καφέ με τη θνησιμότητα απ' όλες τις αιτίες και τα καρδιαγγειακά νοσήματα”, έγραψαν οι ερευνητές.

Πηγή: onmed.gr