Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024

Τάσεις MRB: Πτωτική η πορεία της Νέας Δημοκρατίας – Καταγράφει ποσοστό 24,9 % στην πρόθεση ψήφου


Η ΝΔ συνεχίζει να προηγείται, αλλά με μειωμένο ποσοστό ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ διεκδικούν τη δεύτερη θέση

Σύμφωνα με...  


 

τις τελευταίες τάσεις της MRB που πραγματοποιήθηκαν από τις 27 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου, η Νέα Δημοκρατία (ΝΔ) εξακολουθεί να κατέχει την πρώτη θέση, με πτωτική όμως τάση στην πρόθεση ψήφου με ποσοστό 24,9%, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ κυνηγούν τη δεύτερη θέση.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εντοπίζεται επίσης στα μικρά κόμματα της Δεξιάς, τα οποία εξακολουθούν να αυξάνουν τα ποσοστά τους.


Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ καταγράφει ποσοστό 24,9 % και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 12,1 %. Το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 11,1 %, το ΚΚΕ 7,6 %, η Ελληνική Λύση 7,3 %, η Πλεύση Ελευθερίας 3,6 %, το ΜέΡΑ 25 2,9%, η Νίκη 2,9 %, η Φωνή Λογικής 2,7 %, η Νέα Αριστερά 1,9% και οι Πατριώτες 1,8 %.

«Άλλο Κόμμα» επέλεξε το 4,9 % των ερωτηθέντων, ενώ το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» είναι στο 16,3 %. Το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» αναλύεται ως εξής: «Δεν αποφάσισα-Δεν απαντώ» 11,5 % και «Λευκό-Άκυρο-Αποχή» 4,8 %. 





Στην παράσταση νίκης, προηγείται με 54,5 % η ΝΔ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 9,5 %. το ΠΑΣΟΚ 5,1 %, η Ελληνική Λύση 3,3 %, το ΚΚΕ 2,3 %, η Πλεύση Ελευθερίας 1,1 %. Η επιλογή «Κανένα κόμμα» καταγράφει ποσοστό 14,7 %. Η επιλογή «Άλλο κόμμα» 1,8 % και «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ» ποσοστό 7,7 %.


Ως καταλληλότερο πρωθυπουργό, οι πολίτες θεωρούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη με 28,3%, ακολουθεί ο Στέφανος Κασσελάκης με 10,6% και ο Νίκος Ανδρουλάκης με 7,3%, ενώ πολύ κοντά στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ είναι ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 6,7%. 





H πλειοψηφία των ερωτηθέντων (52,4%) πιστεύει πως πρέπει να γίνουν εκλογές για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, είτε για να εκλεγεί νέος πρόεδρος είτε για να παραμείνει η παρούσα ηγεσία. Αντίθετα, μόνο το 30,3% πιστεύει ότι πρέπει να παραμείνει η κατάσταση όπως έχει. 






Ο Νίκος Ανδρουλάκης προηγείται με μικρή διαφορά έναντι του Χάρη Δούκα (28% και 27,1% αντίστοιχα) για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ο Παύλος Γερουλάνος ακολουθεί τρίτος με 19% και ο Μιχάλης Κατρίνης τέταρτος με 7%. 






Επισημαίνεται πάντως ότι όταν ξεκίνησε η συλλογή συνεντεύξεων της μέτρησης είχαν ανακοινώσει υποψηφιότητα τέσσερεις από τους επτά. (Νίκος Ανδρουλάκης, Χάρης Δούκας, Παύλος Γερουλάνος, Μιχάλης Κατρίνης).

Λόγω της ρευστότητας που υπάρχει ως προς την τελική σύνθεση της λίστας των υποψηφίων και της χρονικής απόστασης από τις εκλογές, η έρευνα κατέγραψε την πιθανότητα ψήφου προς τον κάθε υποψήφιο ξεχωριστά και όχι πρόθεση ψήφου. 






Όσον αφορά την συμμετοχή στις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ, το 77% του συνόλου των ερωτηθέντων απάντησε πως δεν ενδιαφέρεται να ψηφίσει για νέο πρόεδρο. Ως προς τους ψηφοφόρους του κάθε κόμματος ξεχωριστά, το 75,4% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές, ενώ σχετικό ενδιαφέρον υπάρχει και στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ με 24%. 





Το 47,5% πιστεύει πως τα κόμματα της αριστεράς και της κεντροαριστεράς θα πρέπει να συνεργαστούν για να διεκδικήσουν τη νίκη απέναντι στη ΝΔ στις επόμενες εθνικές εκλογές. Ιδιαίτερη σημασία έχει και το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, από την αριστερά έως το κέντρο, υποστηρίζει την συνεργασία των συγκεκριμένων κομμάτων.

Στο ερώτημα ποια κόμματα θα πρέπει να συμμετέχουν στον ενιαίο αυτό φορέα, ψηλά στις προτιμήσεις βρίσκονται ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και η Αριστερά. Ακολουθούν η Πλεύση Ελευθερίας, το ΜέΡΑ 25 και το ΚΚΕ. 




Οι πολίτες θεωρούν ότι τα τρία σημαντικότερα προβλήματα της χώρας είναι: πληθωρισμός/ακρίβεια με 62,4 %, υγεία/περίθαλψη με 43,1 % και ανεργία με 29,2 %. 





Σε ό,τι αφορά τους δείκτες αισιοδοξίας και συγκεκριμένα στο ερώτημα «πώς πιστεύετε ότι πάνε τα πράγματα γενικά στη χώρα μας», το 65 % απαντά «Πολύ άσχημα-Αρκετά άσχημα», ενώ το 10,8 % απαντά «Πολύ καλά-Αρκετά καλά». 






Στο ερώτημα «Πόσο πιθανό θεωρείτε ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας στη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών», οι πολίτες με ποσοστό 46,4 % απαντούν «πολύ» και «αρκετά».