Κυριακή 7 Ιουλίου 2024

Εxit polls από Γαλλία: Αρχικά έδειχναν πρωτιά Λεπέν-Μπαρντελά – Τώρα δίνουν πρωτιά στην Ακροαριστερά και 2η θέση σε Μακρόν...


Ορατό το μετεκλογικό αδιέξοδο

Σύμφωνα με το πρώτο exit poll της Ipsos, το δεξιό κόμμα της Λεπέν αναμένεται να εξασφαλίσει 228 έδρες, ο αριστερός-ακροαριστερός συνασπισμός 161 έδρες, το... 


 

κόμμα του Μακρόν 124 έδρες και το γκωλικό κόμμα των Ρεπουμπλικανών και άλλα δεξιά κόμματα λαμβάνουν 50 έδρες.

Σύμφωνα με το δεύτερο exit poll της ίδιας εταιρείας, όμως υπάρχει ανατροπή σκηνικού.

Νέο Λαϊκό Μέτωπο(Ακροαριστερά) : 170 έως 190 έδρες
Μαζί (Εμανουέλ Μακρόν): 150 με 170 έδρες
Εθνικός Συναγερμός και σύμμαχοι: 135 έως 155 έδρες
Ρεπουμπλικάνοι και άλλοι δεξιοί βουλευτές: 57 έως 67 έδρες

Αυτό γιατί το εκλογικό μέτωπο Ακροαριστεράς και Μακρόν επικράτησε σε πολυεδρικές περιφέρειες.

Ανατροπή δείχνει και ένα από τα exit poll που δημοσίευσε η βελγική La Livre, που φέρει το Νέο Λαϊκό Μέτωπο του Μελανσόν να έρχεται πρώτο.

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο exit poll, οι έδρες διαμορφώνονται ως εξής:

-Εθνική Συσπείρωση: 130 έως 160 έδρες

-Νέο Λαϊκό Μέτωπο: 175 έως 215

– Μακρόν: 150 έως 170

– Ρεπουμπλικάνοι: 68 έως 74

Αν αριστεροί-ακροαριστεροί συμμαχήσουν με Μακρόν θα καταφέρουν να κυβερνήσουν, αλλά αυτό φαντάζει αδύνατον, παρά την προεκλογική συμμαχία τους για να αποτρέψουν τη νίκη της Δεξιάς.

Είναι κάτι που εύχεται η Λεπέν, καθώς το χάος που αναμένεται να δημιουργηθεί θα αποτελεί «βούτηρο στο ψωμί της» για τις προεδρικές εκλογές του 2027.

Η Μαρί Λεπέν ήδη διακήρυξε ότι «Δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε καμία κυβέρνηση συνεργασίας, αν επιβεβαιωθούν τα exit polls».Εθνικός Συναγερμός 200 έδρες
Νέο Λαϊκό Μέτωπο 170
Μαζί (Εμανουέλ Μακρόν) 140
Ρεπουμπλικάνοι και άλλα δεξιά κόμματα 60

Συγκεκριμένα η Εθνική Συσπείρωση της Λεπέν, με επικεφαλής τον Ζορντάν Μπαρντελά, σύμφωνα με τις πρώτες δημοσκοπήσεις λαμβάνει 200 έδρες, μετέδωσε η βελγική La Libre.

Ακολουθεί το Νέο Λαϊκό Μέτωπο Αριστεράς και Ακροαριστεράς με 170 έδρες και το κόμμα Αναγέννηση του Εμανουέλ Μακρόν με 140 έδρες. Οι Ρεπουμπλικανοί και άλλα δεξιά κόμματα λαμβάνουν 60 έδρες.

Τα επίσημα exit polls αναμένονται στις 9 το βράδυ. Ως τότε θα παραμείνουν ανοιχτά τα εκλογικά τμήματα σε μεγάλες γαλλικές πόλεις. Αλλού τα τμήματα έχουν κλείσει και η καταμέτρηση έχει ξεκινήσει.

Για «ήττα του κόμματος του Μακρόν» και «προεδρική μειοψηφία» μιλούν τα γαλλικά ΜΜΕ εξηγώντας τη σημασία που θα έχει η πιθανή επικράτηση της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης έναντι των κεντρώων.

Οι εκπρόσωποι του Μακρόν ήδη απουσιάζουν από 100 περίπου εκλογικές περιφέρειες.