Σάββατο 31 Αυγούστου 2024

5 tips για μια πιο αποτελεσματική προπόνηση


Αν αισθάνεσαι ότι δεν ξέρεις από πού πρέπει να ξεκινήσεις, πόση ώρα και πόσες φορές χρειάζεται να γυμνάζεσαι και τι είδους προπόνηση σου ταιριάζει καλύτερα, δεν είσαι μόνη/ος. Συνέχισε... 

 
να διαβάζεις για να ανακαλύψεις 5 συμβουλές, που θα σου φανούν πολύτιμες στη fitness ρουτίνα σου.

Πριν την προπόνηση βάλε ξεκάθαρους στόχους

Το πρώτο βήμα είναι να αφιερώσεις λίγο χρόνο για να καταλάβεις όλα τα «γιατί», τα «τι» και τα «πώς»: Γιατί αποφάσισες να επενδύσεις στη φυσική σου κατάσταση; Με ποιους τρόπους θα είναι διαφορετική η ζωή σου όταν η γυμναστική μπει σε αυτή σε τακτική βάση; Και πώς θα συμπεριλάβεις τη φυσική κατάσταση στον τρόπο ζωής σου; Μόλις απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις, τα πράγματα θα γίνουν πολύ πιο εύκολα.

Φρόντισε επίσης να μην βάλεις παράλογους στόχους. Παρακάτω σου εξηγώ το γιατί.

Συνέπεια, όχι υπερβολές

Είναι καλύτερα να κάνεις μια προπόνηση 45 λεπτών, μέτριας έντασης 3 φορές την εβδομάδα, παρά να κάνεις μια δίωρη προπόνηση υψηλής έντασης 6 φορές την εβδομάδα και μετά να εξαντληθείς σε 3 εβδομάδες επειδή δεν είναι βιώσιμο. Και να θυμάσαι ότι ενώ χρειάζεται χρόνος και συνέπεια για να φτιάξεις το σώμα σου, αρκεί μια προπόνηση για να σου φτιάξει τη διάθεση.

Κάνε προπονήσεις που πραγματικά σου αρέσουν

Η καλύτερη συμβουλή από όλους όσους κάνουν γυμναστική, είναι να βρεις κάτι που σου αρέσει πραγματικά και να εστιάζεις στη μικρή, σταδιακή πρόοδο κάθε μέρα. Οι ειδικοί επιμένουν, ότι παίρνουμε τα καλύτερα αποτελέσματα από την άσκηση, όταν είμαστε συνεπείς. Και για να είμαστε συνεπείς, πρέπει να απολαμβάνουμε το ταξίδι. Οι μικροί στόχοι που ολοκληρώνονται κάθε μέρα φέρνουν τη μεγάλη πρόοδο με την πάροδο του χρόνου και μας δίνουν μια αίσθηση ολοκλήρωσης καθημερινά.

Ξεκίνα με 3 προπονήσεις 30 λεπτών την εβδομάδα

Εάν μόλις ξεκίνησες ένα νέο πρόγραμμα προπόνησης, μην το παρακάνεις. Ξεκίνα με 3ημέρες την εβδομάδα και προγραμμάτισε τις προπονήσεις σου, σαν ραντεβού με γιατρό. Δεν χρειάζεται να παρακολουθήσεις ένα πλήρες μάθημα – μείνε για 30 λεπτά ή δοκίμασε μια σύντομη ιδιωτική προπόνηση ή μια προπόνηση στο σπίτι. Στη συνέχεια, μετά την τέταρτη εβδομάδα, δοκίμασε να προσθέσεις άλλα 30 λεπτά κάθε δεύτερη εβδομάδα. Θα εκπλαγείς όταν δεις πόσο δυνατή θα νιώθεις!

Μην παραλείπεις την προθέρμανση και την αποθεραπεία

Η προθέρμανση, είναι ιδιαίτερα σημαντική πριν ξεκινήσεις την προπόνησή σου. Μια σωστή προθέρμανση με δυναμικές διατάσεις, είναι σημαντική για να προετοιμάσεις το σώμα σου κατάλληλα και χωρίς κίνδυνο για τραυματισμούς. Αφιέρωσε χρόνο επίσης για διατάσεις μετά την προπόνησή σου και φρόντισε να έχεις και ημέρες ξεκούρασης.

Υπάρχει αρκετός χρόνος για πρόοδο. Το νέο σου εγχείρημα μπορεί να είναι και διασκεδαστικό. Βάλε στόχους και επιβράβευσε τον εαυτό σου μόλις τους κατακτήσεις. Μην ξεχνάς να μένεις ενυδατωμένη και ξεκίνα ένα καλό πρόγραμμα διατροφής. Χρειάζεσαι τα κατάλληλα καύσιμα για να πετύχεις.

Πηγή: ladylike.gr