Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024

Ρόδος: Οι εφτά απαραίτητες στάσεις που πρέπει να κάνεις στο «σμαραγδένιο νησί»


Ιστορία, πολιτισμός, γαλαζοπράσινα νερά, εξορμήσεις και επιλογές για όλα τα γούστα

 Υπήρξε κάποτε το «Χόλιγουντ της Ελλάδας», καθώς τη δεκαετία του ’60, κυρίως, κατέφτασαν στη Ρόδο για γυρίσματα μεγάλοι αστέρες της «Μέκκας του κινηματογράφου», όπως... 


 

οι Άντονι Κουίν, Γκρέγκορι Πεκ, Κλαούντια Καρντινάλε, Ρότζερ Μουρ, Τέλης Σαβάλας και πολλοί άλλοι. Αλλά και η αφρόκρεμα του ελληνικού κινηματογράφου βρέθηκε επίσης στο νησί, αφού πολλές γνωστές ελληνικές ταινίες γυρίστηκαν εδώ.

Τα ετερόκλητα στοιχεία της, το αντάμωμα διαφορετικών πολιτισμών που ο καθένας άφησε το αποτύπωμά του, οι απέραντες αμμουδιές της, τα καταγάλανα νερά της, τα δεκάδες αξιοθέατά της και η διαχρονική κοσμοπολίτικη αύρα της προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των παραγωγών. Όπως δεν σταματά να προσελκύει το ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων τουριστών, που την επισκέπτονται όλο τον χρόνο. 
 
Γιατί, η Ρόδος δεν γνωρίζει από εποχές…




Το τέταρτο μεγαλύτερο (σε έκταση) νησί της Ελλάδας έχει να σου προσφέρει πολλά, από άκρη σε άκρη. Αυτό που πρέπει να κάνεις εσύ, είναι να διαθέτεις όρεξη και αρκετές ημέρες μπροστά σου, γιατί τη Ρόδο ούτε την ανακαλύπτεις, ούτε την ευχαριστιέσαι μέσα σε λίγο διάστημα. Παρακάτω, για να σε βοηθήσουμε και να κάνουμε ευκολότερη τη διαμονή σου, σου έχουμε τις εφτά απαραίτητες στάσεις για να γνωρίσεις καλύτερα το «σμαραγδένιο νησί». 

Στάση πρώτη: Βόλτες στην Παλιά Πόλη

Δεν υπάρχει έστω ένας που να μην γνωρίζει για την Παλιά Πόλη της Ρόδου. Εξάλλου, λόγω της πλούσιας μεσαιωνικής της ιστορίας, της έχει αποδοθεί και το… «νησί των Ιπποτών». Έχοντας ενταχθεί και στον κατάλογο με τα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, η Παλιά Πόλη που περικλείεται από ένα επιβλητικό τείχος, θα σε ταξιδέψει σε μια άλλη εποχή.

Οι βόλτες στα δεκάδες λιθόστρωτα στενά, με τα μεσαιωνικά κτίρια που συνυπάρχουν με ανατολίτικους μιναρέδες, όμορφες πλατείες με σιντριβάνια και δεκάδες μικρά μαγαζάκια, είναι σκέτη μαγεία. Η περίφημη «Οδός των Ιπποτών» είναι διάσπαρτη από τις κατοικίες των μελών του Τάγματος των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη, ενώ θα σε αφήσει άφωνο και το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου (Καστέλλο) με τα πανέμορφα ψηφιδωτά δάπεδα, τα βαριά μεσαιωνικά έπιπλα, και τους ζωγραφικούς πίνακες.




Η βόλτα στην Παλιά Πόλη θα σε εξοικειώσει με τη συναρπαστική ιστορία του νησιού και θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις την εκπληκτική συνάντηση Βυζαντινών, Ελλήνων, Ενετών, Ιταλών και Τούρκων που άφησαν εκεί την ανεξίτηλη σφραγίδα τους. Στο ίδιο σημείο βρίσκονται, επιπλέον, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρόδου και το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης, το τζαμί του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς, η εκκλησία της Παναγιάς του Κάστρου και τα οθωμανικά λουτρά.
Στάση δεύτερη: Στην κοσμοπολίτικη νέα πόλη

Είναι μαγικό αυτό που συμβαίνει εδώ: καθώς τα τείχη είναι εκείνα που χωρίζουν το παρελθόν με το παρόν και αρκεί να περάσεις μία από τις πύλες και από το μεσαιωνικό πρόσωπο της Ρόδου να βρεθείς με μιας στο σύγχρονο με την κοσμοπολίτικη αύρα του.

Ακριβώς έξω από τα τείχη της Παλιάς Πόλης εκτείνεται το Μανδράκι με το εμπορικό κέντρο, τα μεγάλα ξενοδοχεία, τα αμέτρητα καφέ και εστιατόρια, αλλά και τα παραδοσιακά «μαρασιώτικα» σπίτια που ατενίζουν τη θέα στο λιμάνι.





Εδώ, βρίσκονται και τα σπουδαία δημόσια κτίρια που έχτισαν οι Ιταλοί, όπως η Νέα Αγορά, το Διοικητήριο, το Μέγαρο της Αρχιεπισκοπής, το Δημαρχείο και το Εθνικό Θέατρο. Το πιο μεγαλοπρεπές θέαμα στο λιμάνι ωστόσο, έχει χαθεί για πάντα πια, αφού, σύμφωνα με μια παράδοση, κάποτε εκεί έστεκε ο Κολοσσός της Ρόδου – καλωσορίζοντας τα καράβια και προστατεύοντας το νησί από κάθε εισβολή.
Στάση τρίτη: Επίσκεψη στην «κυκλαδίτισσα» Λίνδο

Η τρίτη στάση του ταξιδιού σας είναι 50 χλμ. μακριά από την πόλη, στη μαγευτική Λίνδο. Το «κυκλαδοχώρι» της Ρόδου, όπως την αποκαλούν, με την αρχαία ακρόπολη της να στέκει επιβλητική πάνω από τα πάλλευκα σπίτια και τα λιθόστρωτα καλντερίμια της, υπενθυμίζοντας τη σπουδαιότητα του τόπου στη μακραίωνη ιστορία του νησιού.




Εδώ, λοιπόν, στέκει ο εντυπωσιακός δωρικός ναός της Λινδίας Αθηνάς, του 4ου αιώνα π.Χ. αλλά και το χωριό που είναι χτισμένο αμφιθεατρικά στον λόφο και αποτελεί πόλο έλξης των τουριστών. Η Λίνδος είναι και η γενέτειρα του Κλεόβουλου, ενός από τους επτά σοφούς της αρχαιότητας όπου στα χρόνια της διακυβέρνησής του (τον 6ο αιώνα π.Χ.) έφτασε στο απόγειο της ακμής της.

Αυτό που θα σε εντυπωσιάσει, είναι σίγουρα τα καπετανόσπιτα -χρονολογούνται από τον 16ο, τον 17ο και τον 18ο αιώνα – με τις χαρακτηριστικές βοτσαλωτές αυλές, οι όμορφες γραφικές γωνιές, οι εικόνες με τις πολύχρωμες βουκαμβίλιες και τα διάσπαρτα μαγαζάκια στα στενά. Στη Λίνδο βρίσκεται και η πανέμορφη παραλία του Αγίου Παύλου.
Στάση τέταρτη: Ατελείωτη διασκέδαση στο Φαληράκι

Διψάτε με την παρέα για λίγη ένταση και νυχτερινή ζωή; Το διάσημο πλέον, Φαληράκι αποτελεί παράδεισο διασκέδασης, παρέχοντας πρόσβαση σε δεκάδες κλαμπ, εγκαταστάσεις για θαλάσσια σπορ, πίστες carting και bungee jumping, αλλά και σε ένα από τα μεγαλύτερα Aqua park της Μεσογείου.
Στάση πέμπτη: Ζήσε το παραμύθι σου στην «Κοιλάδα των Πεταλούδων»

Αν, όμως, βρίσκεστε σε ρομαντική διάθεση, τότε σας προτείνουμε μια εκδρομή στο καταπράσινο φαράγγι της «Κοιλάδας με τις πεταλούδες». Συχνά, γράφουμε για «εικόνες βγαλμένες από παραμύθι», αλλά εδώ, πραγματικά θα νιώσεις πως όλο αυτό που απλώνεται μπροστά σου είναι παραμυθένιο.




Οι υπέροχες πεταλούδες Panaxia quadripunctaria, με τις χαρακτηριστικές τέσσερις πορτοκαλί βούλες σε κάθε φτερό, βρίσκονται κατά χιλιάδες εδώ, προσφέροντας ένα πραγματικά μαγευτικό θέαμα βγαλμένο από κάποια ταινία της Disney. 

Στάση έκτη: Ανακαλύπτοντας τα χωριά του νησιού

Η Ρόδος ωστόσο δεν σταματά στα στενά όρια των παραπάνω δημοφιλών περιοχών. Είναι κατάμεστη με πανέμορφα, γραφικά χωριά, ιδανικά για όσους αποζητούν ήρεμες περιπέτειες σε νέα μέρη. Επισκεφτείτε με την παρέα τον Έμπωνα με τα περίφημα κρασιά του, τον Απόλλωνα με το λαογραφικό μουσείο, τα Αφάντου με τις ικανές του υφάντρες, την Ιαλυσό με το μουσείο ορυκτολογίας και παλαιοντολογίας, τη Λάρδο με το βυζαντινό κάστρο και την Ελεούσα με τα ενετικά κτίσματα και τα ωραία γραφικά ταβερνάκια.




Και φυσικά, δεν γίνεται να μην επισκεφτείτε τον Αρχάγγελο. Δεν είναι χωριό, αλλά κωμόπολη και οι κάτοικοί του μιλάνε κυπριακά, αφού ήρθαν από την Κύπρο, φέρνοντας μαζί τους όλα τα έθιμα και παραδόσεις της Μεγαλόνησου, τις οποίες διατηρούν αναλλοίωτες μέχρι και σήμερα. Γι’ αυτό και πολλοί λένε πως οι Αρχαγγελίτες διαφέρουν από τους υπόλοιπους κατοίκους του νησιού, αφού δεν έχουν επηρεαστεί από τον μοντέρνο τρόπο ζωής.

Στον Αρχάγγελο υπάγεται και η Παναγία Τσαμπίκα, προστάτιδα του χωριού. Μάλιστα, ο νέος ναός είναι χτισμένος στην κορυφή ενός επιβλητικού βράχου και σε υψόμετρο 1760μ. με απέραντη θέα. Μάλιστα, από κάτω απλώνεται η υπέροχη αμμώδης παραλία της Τσαμπίκας. Στην ίδια περιοχή βρίσκεται ακόμα μία υπέροχη παραλία, όχι τόσο γνωστή, αλλά σίγουρα απίθανη, αυτή της Αγάθης.
Στάση έβδομη: Βουτιές στις απίθανες παραλίες της

Και για μπάνιο; Θα βρεθείτε στην τεράστια Ιξία που συνδυάζει άμμο και μεγάλα, λευκά βότσαλα, για να ικανοποιηθούν όλα τα γούστα της παρέας σας. Η ήσυχη Βλυχά, με τη χρυσή άμμο, είναι ιδανική για ζευγάρια ή μικρές παρέες που δεν αγαπούν την πολυκοσμία.



Για χαλάρωση ενδείκνυνται επίσης και οι παραλίες Λαδικό και Άντονι Κουίν, ενώ θα απολαύσετε τις βουτιές σας στα ζεστά και καθαρά νερά στα Κολύμπια στον δήμο Αφάντου.
Στάση όγδοη: Η κινηματογραφική Καλλιθέα

Αν έχεις δει «Το Δόλωμα» με την Αλίκη Βουγιουκλάκη ή τα «Κανόνια του Ναβαρόνε» με τους Γκρέκορι Πεκ και Άντονι Κουίν (ο οποίος λάτρεψε τη Ρόδο), μόλις βρεθείς στην Καλλιθέα, θα σου έρθουν αμέσως σκηνές από τις ταινίες, αφού το συγκεκριμένο μέρος αποτέλεσε φυσικό σκηνικό τους.




Οι ιαµατικές πηγές της Καλλιθέας είναι γνωστές από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές ιδιότητες του νερού τους. Απέχουν από την πόλη της Ρόδου, μόλις 10 χλμ. και μετά από χρόνια ερήμωσης και εγκατάλειψης, ανακαινίστηκαν, όπως αξίζει στη μακραίωνη ιστορία τους.

Εκεί, λοιπόν, στην πλευρά όπου βρίσκεται το ακρωτήρι Βόδι, αναβλύζουν κοκκινωπής απόχρωσης νερά με ιαματικές ιδιότητες, γύρω από τα οποία αρθρώνεται ένας περίτεχνος συνδυασμός φύσης και μνημειακής αρχιτεκτονικής. Όταν τα Δωδεκάνησα περιήλθαν στην κυριαρχία των Ιταλών, οι Πηγές της Καλλιθέας μετατράπηκαν σε μία σύγχρονη λουτρόπολη, καθώς σχεδιάστηκαν στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών. 

Πώς θα ταξιδέψεις γρήγορα, άνετα, ευχάριστα και με ασφάλεια στη Ρόδο

Η όμορφη, αλλά και μακρινή Ρόδος είναι ιδανική επιλογή για διακοπές οποιαδήποτε εποχή. Η πρόσβαση σε αυτή είναι πολύ εύκολη, αφού διαθέτει ένα πλήρως ανακαινισμένο αεροδρόμιο που εγγυάται στιγμές άνεσης, απόλαυσης και ασφάλειας. Επιπλέον, με ακόμα περισσότερα σημεία check in, πύλες και σημεία ασφαλείας το πέρασμα από το αεροδρόμιο «Διαγόρας» αποτελεί τον ιδανικό τρόπο για να ξεκινήσετε και να ολοκληρώσετε την επίσκεψή σας στο νησί των Ιπποτών. 

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Ήξερες ότι… Η Fraport Greece αύξησε τον αριθμό των απευθείας συνδέσεων, αυξάνοντας έτσι και το μερίδιο αγοράς της διεθνούς κίνησης σε σχέση με τη συνολική κίνηση, από 83% το 2016 σε 86% το 2023
Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Πολωνία, η Σουηδία και το Ισραήλ είναι οι πέντε πρώτες χώρες εξωτερικού σε κατάταξη από τις οποίες προέρχονται οι επιβάτες
Το 2017 επισκέφθηκαν το νησί 5.301,223 επιβάτες ενώ το 2023 ο αριθμός τους έφτασε σε 6.142,813 επιβάτες




Επιπλέον, το αεροδρόμιο της Ρόδου…
  • Συνεργάζεται με 73 αεροπορικές εταιρείες από 28 χώρες
  • Εξυπηρετεί ε 151 συνδέσεις μεταξύ των χωρών

Όσο για το καλοκαίρι 2024;

  • Προστέθηκαν 12 νέοι προορισμοί (Sitia, Bahrain, Luebeck, Cork, Liverpool, Memmingen, Sundsvall, Turku, Suceava, Karlo Vary, Sibiu, Tirana)
  • Προστέθηκαν 5 νέες αεροπορικές εταιρείες (Alpavia, Gulf Air, Malta medAir, KlasJet, Gullivair)

Επίσης…

  • Το πρώτο εξάμηνο του 2024 επισκέφθηκαν το νησί 2.381,765 επιβάτες σε σύνολο 16.785 πτήσεων με αύξηση 11,9% και 10,6% αντίστοιχα σε σχέση με το 2023
  • Το πρώτο εξάμηνο του 2024 οι διεθνείς επιβάτες αντιστοιχούσαν στο 83,2% της συνολικής κίνησης, έναντι

Κάνε πιο ευχάριστη την αναμονή σου για την πτήση

Όσο θα βρίσκεσαι στο αεροδρόμιο και θα περιμένεις την πτήση σου, αφήνεις το κινητό στην άκρη (σε διακοπές βρίσκεσαι, διακόπτεις απ΄όλα, έτσι δεν είναι;) και απολαμβάνεις τη βόλτα σου στα καταστήματα που υπάρχουν σε αυτό. Μπορείς να αγοράσεις σουβενίρ για τους φίλους σου, αλλά και να απολαύσεις τον καφέ σου ή το φαγητό. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν επιλογές για να περάσει η ώρα ευχάριστα, χωρίς να το καταλάβεις.

Καταστήματα για φαγητό και καφέ στο αεροδρόμιο της Ρόδου:

  • Aircanteen
  • Bistro dei Cavalieri
  • Burger King
  • Cosmopolitan
  • Cup&Plate
  • Easy Grab n Go
  • Everest
  • French Bakery
  • Goody’s Burger House
  • Grab & Fly

Καταστήματα για αγορές στο αεροδρόμιο της Ρόδου:

  • Hellenic Duty Free Shops
  • All Greek to me
  • BARBAIR
  • Connect Phone
  • Hudson
  • RHO Kiosk

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε κλικ εδώ