Παρασκευή 2 Αυγούστου 2024

Υπερτουρισμός: Έρχονται μέτρα στα λιμάνια για τις κρουαζιέρες – Τέλος οι φθηνές χρεώσεις


Εικόνες «ασφυξίας» κυκλοφόρησαν πρόσφατα από δημοφιλείς προορισμούς όπως για παράδειγμα στη Σαντορίνη
 
Μέτρα με στόχο την αποτελεσματικότερη και πιο ορθολογική διαχείριση των λιμένων κρουαζιέρας της χώρας εξετάζει η κυβέρνηση.

Χθες... 

 
Πέμπτη (1/8) πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην προεδρία της κυβέρνησης με τη συμμετοχή των υπουργών Τουρισμού, Όλγας Κεφαλογιάννη, Ναυτιλίας, Χρήστου Στυλιανίδη, Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου, και του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρη Πολίτη.

Στη σύσκεψη επιβεβαιώθηκε η θετική πορεία των τουριστικών ροών κατά τη φετινή σεζόν, όπως και η ανάγκη να αναζητηθούν βιώσιμες λύσεις και απαντήσεις στις πιέσεις που ασκεί η συγκέντρωση τουριστικών ροών σε συγκεκριμένους δημοφιλείς προορισμούς της χώρας μας, προς όφελος τόσο των τοπικών κοινωνιών όσο και ευρύτερα του τουριστικού μας προϊόντος.

Οι υπουργοί συμφώνησαν ότι ειδικά στον τομέα της κρουαζιέρας που σημειώνει διαρκώς αυξανόμενες τάσεις τα τελευταία χρόνια, είναι απαραίτητο να εξεταστούν οι πολιτικές χρεώσεων στους λιμένες κρουαζιέρας -που σήμερα βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα-, εναλλακτικά μοντέλα διοίκησης των λιμένων, όπως και ψηφιακά εργαλεία διαχείρισης στόλου που θα συμβάλλουν σε μια πιο ορθολογική και αποτελεσματική διευθέτηση της αυξανόμενης ζήτησης, πάντα προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση των παραπάνω προκλήσεων.

Κυκλοφοριακό χάος στα σοκάκια της Σαντορίνης λόγω υπερτουρισμού

Viral στα social media έγιναν τις προηγούμενες ημέρες εικόνες από κυκλοφοριακό κομφούζιο που επικρατεί στη Σαντορίνη, ειδικά τις ώρες που κάποιο πλοίο κρουαζιέρας έχει αποβιβάσει χιλιάδες κόσμου στο νησί.

Όπως θα δείτε στις παρακάτω φωτογραφίες, η κατάσταση στη Σαντορίνη -όπως και σε άλλους δημοφιλείς προορισμούς που επιλέγονται από κρουαζιερόπλοια- είναι επιεικώς ασφυκτική τόσο για τους επισκέπτες, όσο και για τους κατοίκους.

Παράλληλα, οι υποδομές του νησιού δεν έχουν την αρμόζουσα τρωτότητα ώστε να μπορούν να υποδεχθούν τα πλήθη που καταφθάνουν καθημερινά.

Μάλιστα, οι εικόνες αυτές ξεπέρασαν ακόμα και τα σύνορα της χώρας, με το Γαλλικό Πρακτορείο να ασχολείται με το ζήτημα σε δημοσίευμά του.

Η Σαντορίνη υποδέχτηκε πέρυσι περίπου 3,5 εκατομμύρια τουρίστες, δηλαδή 1 στους 10 επισκέπτες στην Ελλάδα.

Πρόκειται για ένα παρανοϊκό νούμερο όταν αναφερόμαστε σε ένα νησί μόλις 15.500 κατοίκων.

Το 2023, 800 κρουαζιερόπλοια μετέφεραν περίπου 1,3 εκατομμύρια επιβάτες.

Περίπου το ένα πέμπτο του νησιού καταλαμβάνεται σήμερα από κτίρια.

Στην καλντέρα, μια μυριάδα καταλυμάτων με πισίνες και τζακούζι με θέα το ηφαίστειο, αποτελούν τις πιο ελκυστικές αλλά και ακριβές επιλογές για τους τουρίστες.

«Πρέπει να βάλουμε όρια αν δεν θέλουμε να βυθιστούμε στον υπερτουρισμό», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δήμαρχος της Σαντορίνης Νίκος Ζώρζος.

«Δεν πρέπει να υπάρχει ούτε ένα επιπλέον κρεβάτι… είτε στα μεγάλα ξενοδοχεία είτε στα ενοικιαζόμενα Airbnb», τόνισε.

Στο νησί ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους πινακίδες που έχουν τοποθετηθεί από τους κατοίκους, οι οποίοι ζητούν από τους επισκέπτες να σέβονται το νησί. «ΣΕΒΑΣΜΟΣ… Είναι οι διακοπές σας, αλλά είναι το σπίτι μας», αναφέρει ένα μήνυμα από την οργάνωση «Save Oia».

Οι τοπικοί αξιωματούχοι έχουν θέσει όριο 8.000 επιβατών κρουαζιερόπλοιων την ημέρα, ένα μέτρο που αναμένεται να εφαρμοστεί από το επόμενο έτος.

Αλλά δεν συμφωνούν όλοι οι τοπικοί φορείς.

Ο Αντώνης Παγώνης, επικεφαλής της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης, πιστεύει ότι η λύση βρίσκεται στην καλύτερη διαχείριση της ροής των επισκεπτών.

«Δεν είναι δυνατόν να έχουμε (τη) Δευτέρα, για παράδειγμα, 20 με 25.000 επισκέπτες από τα κρουαζιερόπλοια και την επόμενη μέρα μηδέν», ανέφερε.

Ο κ. Παγώνης υποστήριξε επίσης ότι το μεγαλύτερο μέρος της συμφόρησης επηρεάζει μόνο τμήματα του νησιού, όπως τα Φηρά.

Στα νότια του νησιού, οι παραλίες με ηφαιστειακή άμμο έχουν λιγότερο κόσμο, παρόλο που τον Ιούλιο είναι υψηλή περίοδος, ανέφερε.

Η σύγχρονη τουριστική βιομηχανία έχει επίσης αλλάξει τη συμπεριφορά των επισκεπτών.

«Άκουσα ανθρώπους να μιλούν με την οικογένεια τους, λέγοντας “Είμαι στην Τουρκία”», χαμογέλασε ο τουριστικός οδηγός Κώστας Σακαβάρας.

«Νομίζουν ότι η εκκλησία εκεί είναι τζαμί γιατί την προηγούμενη ακριβώς ημέρα ήταν στην Τουρκία».

Ο βετεράνος ξεναγός είπε ότι ο μέσος τουρίστας που έρχεται στο νησί έχει αλλάξει.

«Το Instagram έχει καθορίσει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι επιλέγουν τα μέρη που θα επισκεφτούν», είπε, εξηγώντας ότι όλοι θέλουν την τέλεια φωτογραφία στο Instagram για να επιβεβαιώσουν τις προσδοκίες τους.