Μυστήριο με τις διαδοχικές εξαφανίσεις κοπαδιών αδέσποτων αλόγων, από διάφορες περιοχές της Ελλάδος, με τα σενάρια για την τύχη των ιπποειδών να δίνουν και να παίρνουν, καθώς αυτή τη στιγμή κανείς δεν γνωρίζει τι έχει συμβεί και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.
Μετά...
τη μυστηριώδη εξαφάνιση 60 και πλέον αδέσποτων αλόγων από την περιοχή της Καρδίτσας, στην Θεσσαλία, μια νέα καταγγελία που έρχεται στο φως έχει σημάνει ξανά συναγερμό στις φιλοζωικές οργανώσεις, αλλά και τους αρμόδιους φορείς.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε στο enikos.gr, ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιπποειδών, Θανάσης Χελιώτης, το τελευταίο διάστημα έχουν χαθεί τα ίχνη σχεδόν 150 αλόγων από το Μεσολόγγι. «Είχαμε μια εικόνα για περίπου 150 ζώα σε ορεινή περιοχή του Μεσολογγίου, τα οποία σταδιακά εκδιώχτηκαν από κάποιους και μετακινήθηκαν σε άλλη περιοχή. Σήμερα, όμως, έχουν χαθεί τα ίχνη των αλόγων και δεν ξέρουμε τι μπορεί να έχει συμβεί», εξήγησε ο κ. Χελιώτης.
Το μήλον της Έριδος
Υπενθυμίζεται ότι, λίγους μήνες πριν, η ύπαρξη του κοπαδιού φέρεται να είχε αποτελέσει το «μήλον της Έριδος» για κατοίκους δύο χωριών στην περιοχή του Μεσολογγίου. Συγκεκριμένα, οι κάτοικοι του χωριού Αγίου Γεωργίου κατηγορούν αυτούς του Γαλατά, για προώθηση των αλόγων στην περιοχή τους με αποτέλεσμα να καταστραφούν οι καλλιέργειες τους.
«Περάσαν τα άλογα σε άλλον δήμο. Εμείς δεν είχαμε άγρια άλογα και εμφανίστηκαν ξαφνικά. Άτομα από τον Γαλατά πήραν τον νόμο στα χέρια τους. Έχουμε πληροφορίες ότι τα έφεραν από εκεί. Πρέπει να φύγουν τα άλογα, γιατί κάνουν ζημιές», έλεγε στο Ionian TV κάτοικος που ασχολείται με την καλλιέργεια γης στον Άγιο Γεώργιο.
«Βλέπουμε μόνο 3 άλογα – Δεν ξέρουμε τι απέγιναν»
Ο πρόεδρος της κοινότητας του Γαλατά, Ελευθέριος Μπαλωμένος μιλώντας στο enikos.gr, ανέφερε ότι πράγματι έχει μειωθεί αισθητά ο αριθμός των αλόγων στην περιοχή, αλλά και ότι ποτέ δεν ήταν 150. «Είναι υπερβολή να λέμε ότι ήταν περίπου 150. Εμείς υπολογίζουμε 60-70. Πράγματι, όμως, τώρα βλέπουμε μόνο 3 να κυκλοφορούν. Έχει μειωθεί αισθητά ο αριθμός τους. Όταν ήταν όλα είχαμε θέματα με τις καλλιέργειες, όπου και προξενούσαν καταστροφές, αλλά τώρα δεν υπάρχει κανένα θέμα», σημείωσε ο ίδιος.
Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του Αγίου Γεωργίου, Δημήτρης Παλασκώνης, σε δηλώσεις του στο enikos.gr, σημείωσε ότι τα ζώα αφού έφτασαν στην κοινότητα, την επόμενη μέρα επέστρεψαν πίσω. «Όντως, είχαμε ένα θέμα πριν από λίγους μήνες με τα ζώα από τον Γαλατά, τα οποία ήρθαν στο χωριό μας και κατέστρεψαν μελίσσια, καλλιέργειες κλπ. Την επόμενη μέρα, όμως, τα ζώα πήραν τον δρόμο της επιστροφής και γύρισαν πίσω στον Γαλατά. Έκτοτε, δεν ξέρουμε τι απέγιναν», πρόσθεσε ο κ. Παλασκώνης.
Η περίπτωση της Καρδίτσας
Επιπλέον, περίπου στις αρχές Μαΐου, μια ανάρτηση του «Συλλόγου Προστασίας Κακοποιημένων Ζώων Λάρισας “Ελεύθερος”», για την εξαφάνιση 60 και πλέον αδέσποτων αλόγων, είχε κινητοποιήσει τις Αρχές, χωρίς όμως ακόμα να έχουν εντοπιστεί τα ίχνη τους.
Μεταξύ άλλων, στην ανάρτησή τους, έκαναν λόγο για αρπαγή των ζώων από «επαγγελματίες κλέφτες», αφού τα ίδια είναι άγρια και δύσκολα θα μπορούσαν να τιθασευτούν από κάποιον χωρίς εξειδικευμένες γνώσεις.
Αναλυτικά η ανάρτηση:
«Μυστήριο περιστατικό συνέβη στη Θεσσαλία. Με άγνωστο τρόπο εξαφανίστηκε ολόκληρη μονάδα 60 περίπου ελεύθερων αλόγων. Το μυστήριο είναι ότι τα άλογα δεν ήταν τόσο ήρεμα, και ένας τέτοιος αριθμός μας οδηγεί σε επαγγελματίες κλέφτες. Τα ζώα ζούσαν στο Πετρίλο Καρδίτσας στο Δήμο Ανατολικής Αργιθέας. Αν ξέρετε κάτι αν είδατε η αν ακούσατε επικοινωνήστε με την σελίδα μας η στα τηλέφωνα του σωματείου. Βοηθήστε σώστε τις ψυχούλες. Μεγάλη βοήθεια θα είναι για εμάς να επικοινωνήσουν μαζί μας άτομα που έχουν την κατάλληλη εμπειρία και ασχολούνται με άλογα».
Κοπάδια σε ολόκληρη την Ελλάδα
Δεν είναι μόνο το Μεσολόγγι και η Καρδίτσα. Σύμφωνα με τον κ. Χελιώτη, σε ολόκληρη την Ελλάδα υπάρχουν διάσπαρτα κοπάδια αλόγων, σε ομάδες των 10 – 15 ζώων ή και πολύ μεγαλύτερα. «Στα Ζήρεια Κορινθίας υπάρχουν περίπου 150 άλογα, στον Αίνο 80, 300 στο Ευηνοχώρι , καθώς και περισσότερα από 500 στα Γρεβενά. Υπάρχουν ακόμα ομάδες αδέσποτων αλόγων στον Όλυμπο αλλά και στην Δυτική Μάνη», περιέγραψε ο ίδιος.
Βεβαίως, υπάρχουν και αυτά στις παρυφές του Υμηττού, τα οποία από τον περασμένο Αύγουστο, όταν και συγκροτήθηκε η εθελοντική ομάδα «Help Horses Ymittos», τυγχάνουν καλύτερης μεταχείρισης, αφού οι εθελοντές φροντίζουν για την παροχή τροφής και νερού, ενώ σε συνεργασία και με τον δήμο προβαίνουν και στη στείρωση των αρσενικών.