ένα τρόφιμο έχει αλλοιωθεί. Στην πραγματικότητα, αρκετοί επιβλαβείς οργανισμοί και βακτήρια που προκαλούν τροφικές δηλητηριάσεις και στομαχικές διαταραχές δεν εκπέμπουν διαφορετική ή δυσάρεστη οσμή.
Ας δούμε λοιπόν μερικά βασικά σημάδια που μπορούν να σας βοηθήσουν να κρίνετε αν ένα τρόφιμο είναι ασφαλές προς κατανάλωση:
Περισσευούμενο φαγητό:
Τα βακτήρια, αν και αφανίζονται κατά το μαγείρεμα, αναπτύσσονται ραγδαία όταν το φαγητό κρυώσει.
Αποθηκεύστε τα λοιπά σας φαγητά στο ψυγείο εντός 2 ωρών από το μαγείρεμα, σε θερμοκρασία κάτω των 4°C.
Στο ψυγείο, τα φαγητά διατηρούνται 3-4 ημέρες.
Στην κατάψυξη, μπορούν να διατηρηθούν έως και 3-4 μήνες.
Φρέσκα ωμά κρέατα:
Τα ωμά κρέατα φέρουν πλήθος βακτηρίων, άρα η άμεση κατανάλωση ή συντήρησή τους είναι απαραίτητη.
Πουλερικά και αλεσμένα κρέατα: 1-2 ημέρες στο ψυγείο.
Μοσχάρι, χοιρινό, αρνί: 3-5 ημέρες στο ψυγείο.
Αλλαντικά: 5-7 ημέρες στο ψυγείο.
Αυγά:
Διατηρήστε τα σε θερμοκρασία κάτω των 4°C, όχι στην πόρτα του ψυγείου.
Χρησιμοποιήστε τα χάρτινα ή πλαστικά κουτιά τους.
Διατηρούνται 3-5 εβδομάδες από την ημερομηνία παραγωγής.
Αλλαγή στη μυρωδιά ή διάλυση του κρόκου κατά το σπάσιμο, σηματοδοτούν αλλοίωση.
Κονσέρβες:
Διακρίνονται σε 2 κατηγορίες:
Περισσότερο όξινες (ντοματάκια): 1,5 χρόνος.
Λιγότερο όξινες (κρέατα, λαχανικά): 5 χρόνια.
Ελέγξτε την ημερομηνία λήξης.
Πετάξτε τις κονσέρβες με τυχόν χτυπήματα ή ανοίγματα, καθώς ενδέχεται να έχουν εισέλθει βακτήρια.
Τι να προσέχετε γενικά:
Η σωστή αποθήκευση των τροφίμων είναι απαραίτητη για την πρόληψη τροφικών δηλητηριάσεων.
Προσέξτε πάντα την ημερομηνία λήξης.
Ακολουθήστε τις σωστές θερμοκρασίες και συνθήκες συντήρησης.
Σε περίπτωση αμφιβολίας, πετάξτε το τρόφιμο.
Θυμηθείτε: Η υγεία σας είναι το πιο πολύτιμο αγαθό! Προστατεύστε την με σωστή διαχείριση των τροφίμων σας.
Εxtra Tips:
Πλένετε τα χέρια σας συχνά με σαπούνι και νερό, ιδίως πριν από το μαγείρεμα και μετά το χειρισμό τροφίμων.
Χρησιμοποιήστε διαφορετικά μαχαίρια και σανίδες κοπής για ωμά και μαγειρεμένα τρόφιμα.
Καθαρίζετε σχολαστικά τις επιφάνειες εργασίας και τα σκεύη σας μετά από κάθε χρήση.
Αποφύγετε την υπερφόρτωση του ψυγείου σας. Η σωστή κυκλοφορία του αέρα είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της θερμοκρασίας.
Μην αφήνετε τα τρόφιμα εκτεθειμένα σε θερμοκρασία δωματίου για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ιδανικά, τα τρόφιμα που χρειάζονται ψύξη θα πρέπει να τοποθετούνται στο ψυγείο εντός 2 ωρών από την αγορά ή το μαγείρεμα.
Ξεπαγώστε τα κατεψυγμένα τρόφιμα στο ψυγείο, στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε κρύο νερό. Μην τα ξεπαγώνετε ποτέ σε θερμοκρασία δωματίου.
Μην ξαναμαγειρεύετε φαγητό που έχει ήδη μαγειρευτεί και έχει μείνει εκτός ψυγείου για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Δώστε προσοχή σε τυχόν σημάδια αλλοίωσης, όπως αλλαγή στο χρώμα, τη μυρωδιά ή την υφή των τροφίμων.
Σε περίπτωση αμφιβολίας, πετάξτε το τρόφιμο. Καλύτερα ασφαλείς παρά άρρωστοι!
Επιπρόσθετες Ομάδες Τροφίμων:
Γαλακτοκομικά: Γάλα, γιαούρτι, τυρί. Διατηρούνται στο ψυγείο σύμφωνα με τις οδηγίες στην συσκευασία. Γενικά, το γάλα διατηρείται 5-7 ημέρες, το γιαούρτι 1-2 εβδομάδες και το τυρί 2-4 εβδομάδες.
Φρούτα και λαχανικά: Πλένονται καλά πριν από την κατανάλωση. Διατηρούνται στο ψυγείο ή σε δροσερό, ξηρό μέρος, ανάλογα με το είδος. Γενικά, τα φρούτα και λαχανικά διατηρούνται 3-7 ημέρες.
Ψωμί και αρτοσκευάσματα: Διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου ή στην κατάψυξη. Το ψωμί διατηρείται 2-3 ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου ή 2-3 μήνες στην κατάψυξη. Τα αρτοσκευάσματα διατηρούνται 1-2 ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου ή 1-2 μήνες στην κατάψυξη.
Η σωστή αποθήκευση των τροφίμων είναι απαραίτητη για την προστασία της υγείας σας και την πρόληψη τροφικών δηλητηριάσεων. Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές, μπορείτε να διατηρήσετε τα τρόφιμά σας φρέσκα και ασφαλή για κατανάλωση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Θυμηθείτε:
Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων για οδηγίες αποθήκευσης.
Χρησιμοποιήστε τις αισθήσεις σας (όραση, όσφρηση, αφή) για να κρίνετε αν ένα τρόφιμο έχει αλλοιωθεί.
Σε περίπτωση αμφιβολίας, πετάξτε το!
Η υγεία σας είναι στα χέρια σας!
Ας δούμε λοιπόν μερικά βασικά σημάδια που μπορούν να σας βοηθήσουν να κρίνετε αν ένα τρόφιμο είναι ασφαλές προς κατανάλωση:
Περισσευούμενο φαγητό:
Τα βακτήρια, αν και αφανίζονται κατά το μαγείρεμα, αναπτύσσονται ραγδαία όταν το φαγητό κρυώσει.
Αποθηκεύστε τα λοιπά σας φαγητά στο ψυγείο εντός 2 ωρών από το μαγείρεμα, σε θερμοκρασία κάτω των 4°C.
Στο ψυγείο, τα φαγητά διατηρούνται 3-4 ημέρες.
Στην κατάψυξη, μπορούν να διατηρηθούν έως και 3-4 μήνες.
Φρέσκα ωμά κρέατα:
Τα ωμά κρέατα φέρουν πλήθος βακτηρίων, άρα η άμεση κατανάλωση ή συντήρησή τους είναι απαραίτητη.
Πουλερικά και αλεσμένα κρέατα: 1-2 ημέρες στο ψυγείο.
Μοσχάρι, χοιρινό, αρνί: 3-5 ημέρες στο ψυγείο.
Αλλαντικά: 5-7 ημέρες στο ψυγείο.
Αυγά:
Διατηρήστε τα σε θερμοκρασία κάτω των 4°C, όχι στην πόρτα του ψυγείου.
Χρησιμοποιήστε τα χάρτινα ή πλαστικά κουτιά τους.
Διατηρούνται 3-5 εβδομάδες από την ημερομηνία παραγωγής.
Αλλαγή στη μυρωδιά ή διάλυση του κρόκου κατά το σπάσιμο, σηματοδοτούν αλλοίωση.
Κονσέρβες:
Διακρίνονται σε 2 κατηγορίες:
Περισσότερο όξινες (ντοματάκια): 1,5 χρόνος.
Λιγότερο όξινες (κρέατα, λαχανικά): 5 χρόνια.
Ελέγξτε την ημερομηνία λήξης.
Πετάξτε τις κονσέρβες με τυχόν χτυπήματα ή ανοίγματα, καθώς ενδέχεται να έχουν εισέλθει βακτήρια.
Τι να προσέχετε γενικά:
Η σωστή αποθήκευση των τροφίμων είναι απαραίτητη για την πρόληψη τροφικών δηλητηριάσεων.
Προσέξτε πάντα την ημερομηνία λήξης.
Ακολουθήστε τις σωστές θερμοκρασίες και συνθήκες συντήρησης.
Σε περίπτωση αμφιβολίας, πετάξτε το τρόφιμο.
Θυμηθείτε: Η υγεία σας είναι το πιο πολύτιμο αγαθό! Προστατεύστε την με σωστή διαχείριση των τροφίμων σας.
Εxtra Tips:
Πλένετε τα χέρια σας συχνά με σαπούνι και νερό, ιδίως πριν από το μαγείρεμα και μετά το χειρισμό τροφίμων.
Χρησιμοποιήστε διαφορετικά μαχαίρια και σανίδες κοπής για ωμά και μαγειρεμένα τρόφιμα.
Καθαρίζετε σχολαστικά τις επιφάνειες εργασίας και τα σκεύη σας μετά από κάθε χρήση.
Αποφύγετε την υπερφόρτωση του ψυγείου σας. Η σωστή κυκλοφορία του αέρα είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της θερμοκρασίας.
Μην αφήνετε τα τρόφιμα εκτεθειμένα σε θερμοκρασία δωματίου για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ιδανικά, τα τρόφιμα που χρειάζονται ψύξη θα πρέπει να τοποθετούνται στο ψυγείο εντός 2 ωρών από την αγορά ή το μαγείρεμα.
Ξεπαγώστε τα κατεψυγμένα τρόφιμα στο ψυγείο, στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε κρύο νερό. Μην τα ξεπαγώνετε ποτέ σε θερμοκρασία δωματίου.
Μην ξαναμαγειρεύετε φαγητό που έχει ήδη μαγειρευτεί και έχει μείνει εκτός ψυγείου για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Δώστε προσοχή σε τυχόν σημάδια αλλοίωσης, όπως αλλαγή στο χρώμα, τη μυρωδιά ή την υφή των τροφίμων.
Σε περίπτωση αμφιβολίας, πετάξτε το τρόφιμο. Καλύτερα ασφαλείς παρά άρρωστοι!
Επιπρόσθετες Ομάδες Τροφίμων:
Γαλακτοκομικά: Γάλα, γιαούρτι, τυρί. Διατηρούνται στο ψυγείο σύμφωνα με τις οδηγίες στην συσκευασία. Γενικά, το γάλα διατηρείται 5-7 ημέρες, το γιαούρτι 1-2 εβδομάδες και το τυρί 2-4 εβδομάδες.
Φρούτα και λαχανικά: Πλένονται καλά πριν από την κατανάλωση. Διατηρούνται στο ψυγείο ή σε δροσερό, ξηρό μέρος, ανάλογα με το είδος. Γενικά, τα φρούτα και λαχανικά διατηρούνται 3-7 ημέρες.
Ψωμί και αρτοσκευάσματα: Διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου ή στην κατάψυξη. Το ψωμί διατηρείται 2-3 ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου ή 2-3 μήνες στην κατάψυξη. Τα αρτοσκευάσματα διατηρούνται 1-2 ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου ή 1-2 μήνες στην κατάψυξη.
Η σωστή αποθήκευση των τροφίμων είναι απαραίτητη για την προστασία της υγείας σας και την πρόληψη τροφικών δηλητηριάσεων. Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές, μπορείτε να διατηρήσετε τα τρόφιμά σας φρέσκα και ασφαλή για κατανάλωση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Θυμηθείτε:
Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων για οδηγίες αποθήκευσης.
Χρησιμοποιήστε τις αισθήσεις σας (όραση, όσφρηση, αφή) για να κρίνετε αν ένα τρόφιμο έχει αλλοιωθεί.
Σε περίπτωση αμφιβολίας, πετάξτε το!
Η υγεία σας είναι στα χέρια σας!
πηγή: spirossoulis.com