Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024

Σαν σήμερα το 1843


Σαν σήμερα, νύχτα της 2ας προς 3ης Σεπτεμβρίου 1843, ένα τάγμα, υπό την καθοδήγηση του Συνταγματάρχη Δημητρίου Καλλέργη, συγκέντρωσε πολίτες και κατευθύνθηκε προς τα ανάκτορα με την κραυγή «Ζήτω το Σύνταγμα».
Ο... 

 
Βασιλεύς Όθων κάλεσε τμήμα πυροβολικού, του οποίου όμως o επικεφαλής, λοχαγός Ελευθέριος Σχοινάς (ή Σχινάς), ήταν μυημένος στο κίνημα και ενώθηκε με τους επαναστάτες. Ο Μακρυγιάννης αυτοανακηρύχθηκε φρούραρχος της πόλης και ανέλαβε την προστασία των ανακτόρων και των δημοσίων καταστημάτων. Το υπουργείο του Χρηστίδη έχει διαλυθεί και σχηματίστηκε νέα κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Ανδρέα Μεταξά. Μια εξαμελής επαναστατική επιτροπή παρουσιάστηκε στον βασιλιά και τον ανάγκασε να διατάξει σύγκληση Εθνικής Συνέλευσης για την ψήφιση του Συντάγματος. Οι επαναστάτες διεκδικούσαν τα πολιτικά τους δικαιώματα και όχι την απομάκρυνση του Όθωνα. Έγιναν εκλογές τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο και οι πληρεξούσιοι συγκρότησαν τη συνταγματική Εθνική Συνέλευση του 1843.

Ο βασιλεύς Όθων τελικά παραχώρησε το Σύνταγμα του 1844.

"Συνεστήθη, Σιδηρούν Αριστείον δια τους μετεσχόντας της Επαναστάσεως στρατιωτικούς και πολίτας"

Απονομή διπλώματος για την συμμετοχή στην επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου 1844

"Δυνάμει της διαταγής της επί των Εσωτερικών Γραμματείας της Επικρατείας λαμβάνομέν την τιμήν να απευθύνωμεν προς υμάς το έγκλειστον Αριστείον της 3ης Σεπτεμβρίου δια τα οποία εδείξατε λαμπρά αισθήματα εν τη πρωτευούση κατ'εκείνην την εθνοσωτήριον ημέραν με την άδεια να φέρητε αυτό μέχρι της παρά αρμοδίου Αρχής εκδόσεως του τακτικού διπλώματος"

Εν Αθήναις......1844
Ο Στρατιωτικός της Πρωτευούσης Διοικητής
Δημήτριος Καλλέργης
*φέρει ιδιόχειρη υπογραφή του
 
Β.Β.