Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024

4 superfoods για φέτος το φθινόπωρο


Οι τροφές που θεωρούνται superfoods, περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά για να έχετε ενέργεια και να είστε υγιείς. Τα...  

 
καλύτερα superfoods είναι και τα πιο φρέσκα.

Ας δούμε μερικές από τις καλύτερες φθινοπωρινές υπερτροφές.

Κολοκύθα

Πολλοί άνθρωποι ξεχνούν ότι η κολοκύθα είναι στην πραγματικότητα υπερτροφή και είναι απίστευτα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Οι κολοκύθες είναι γεμάτες με αντιοξειδωτικά που υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό, όπως η βιταμίνη Α και η C. Είναι όμως υψηλότερες σε βιταμίνη Α, με μόλις μισό φλιτζάνι πουρέ κολοκύθας να περιέχει το 104% της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας ενός ενήλικα.

Η κολοκύθα συμβάλλει επίσης στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού και για την καταπολέμηση των λοιμώξεων.

Μήλα

Κάθε μήλο έχει περίπου 5 γραμμάρια φυτικών ινών, το 20% της συνιστώμενης πρόσληψης ανά ημέρα, συν βιταμίνη C και κάλιο. Φάτε τα με βούτυρο ξηρών καρπών ή γιαούρτι για περισσότερη πρωτεΐνη.  
 
 Ρόδι

Το ρόδι είναι ίσως η καλύτερη υπερτροφή όταν είναι στην εποχή του. Τα ρόδια είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά, πρεβιοτικές ίνες, πολυφαινόλες και βιταμίνη C. Αυτό κάνει τα ρόδια την τέλεια τροφή για την εποχή του κρυολογήματος και της γρίπης, ενισχύοντας την ανοσία.

Τα ρόδια είναι επίσης μια υπερτροφή για την υγεία της καρδιάς και εμποδίζουν την ανάπτυξη πλακών στις αρτηρίες.

Λαχανάκια Βρυξελλών

Τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι ένα σταυρανθές λαχανικό στην ίδια οικογένεια με τα λαχανικά όπως το κουνουπίδι και το μπρόκολο. Αυτά περιέχουν μια φυσική φυτική ένωση που ονομάζεται σουλφοραφάνη.

Αυτό είναι ένα φυτοχημικό που έχει νευροπροστατευτικές και αντικαρκινικές επιδράσεις στην υγεία. Με 0,7 γραμμάρια φυτικών ινών ανά λαχανάκι Βρυξελλών, μπορούν να συμβάλλουν στην επίτευξη του ημερήσιου στόχου σε φυτικές ίνες: 25 γραμμάρια την ημέρα για τις γυναίκες και 38 γραμμάρια την ημέρα για τους άνδρες.

Ενώ προάγει την υγεία του εντέρου, η υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών μπορεί επίσης να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και να προστατεύσει από την ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου και διαβήτη τύπου 2.

Πηγή: healthstat.gr