Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024

Οι 5 πιο αγενείς συμπεριφορές σε έναν χώρο εργασίας – Τι να αποφεύγετε


Μπορεί πολλά να έχουν αλλάξει στους χώρους εργασίας τα τελευταία χρόνια, αλλά σύμφωνα με έρευνα της Monster που πραγματοποιήθηκε με...  


 

τη συμμετοχή 1.000 εργαζομένων στις ΗΠΑ, σχεδόν 7 στους 10 θα σκέφτονταν να φύγουν από τη δουλειά τους εάν ο εργοδότης δεν ακολουθούσε συγκεκριμένες πολιτικές σε θέματα τυπικότητας και επικοινωνίας.

Σχεδόν ένας στους τρεις εργαζόμενους (31%) δεν αισθάνεται ότι δουλεύει σε ένα περιβάλλον με σεβασμό, που να εκτιμά τους καλούς τρόπους. Σύμφωνα με την έρευνα της Monster, οι παρακάτω συμπεριφορές που θεωρούνται πιο αγενείς στα γραφεία σήμερα:

Το κουτσομπολιό.
Η χρήση ακατάλληλης φρασεολογίας.
Το να μην απαντάς σε μηνύματα.
Το να αργείς διαρκώς σε meetings.

Κάποια από τα λεγόμενα «faux pas» είναι προφανή σε όλους. Για παράδειγμα, οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι δεν θα πρέπει να εμφανιστούν αργοπορημένοι σε μια συνέντευξη για δουλειά ή σε μια συνάντηση με τον προϊστάμενο.

Άλλα μπορεί να είναι λιγότερο προφανή. Σύμφωνα με τον career coach Brandon Smith, η έννοια της «ακατάλληλης φρασεολογίας» σε έναν εργασιακό χώρο μπορεί να περιλαμβάνει πολλά πράγματα. Ένας εργαζόμενος θα πρέπει να αποφεύγει λέξεις και εκφράσεις που θα μπορούσαν να αποξενώσουν ή να αποκλείσουν άλλους συναδέλφους του, λέει, φέρνοντας σαν παράδειγμα λέξεις της αργκό που χρησιμοποιούνται μόνο από συγκεκριμένες γενιές, αναλογίες από τα σπορ ή αναφορές σε συγκεκριμένες ταινίες ή τηλεοπτικές σειρές. Αυτού του είδους οι εκφράσεις θα πρέπει να αποφεύγονται, εκτός και εάν είναι συνηθισμένες μέσα σε μια ομάδα, σημειώνει ο career coach.

Ένα ακόμα λάθος που συχνά γίνεται σε χώρους εργασίας, είναι τα emails και οι κλήσεις που μένουν αναπάντητες. «Στην απουσία επικοινωνίας, ο άλλος συνήθως βάζει με το μυαλό του το χειρότερο. Ένας από τους γρηγορότερους τρόπους για να κερδίσεις εμπιστοσύνη και αξιοπιστία στη δουλειά είναι να απαντάς πάντα», εξηγεί ο Smith, σύμφωνα με το CNBC. Ο «χρυσός κανόνας», λέει, είναι να απαντά κανείς εντός 24 ωρών. Μπορεί να είναι τόσο απλό όσο να γράψει κανείς σε ένα email: «Το έλαβα, θα το μελετήσω και θα σου απαντήσω σύντομα».

«Ακόμα και ένα απλό email που να επιβεβαιώνει ότι λάβατε το μήνυμα δείχνει επαγγελματισμό και σεβασμό για τον χρόνο του άλλου», σημειώνει ο Smith.

«Δεν θέλετε να έχετε μία στάση του στυλ ‘εγώ είμαι πιο σημαντικός και τα πάντα έχουν να κάνουν με εμένα’», προσθέτει. «Αντ΄ αυτού, θέλετε να λαμβάνετε υπόψη σας τα αισθήματα των άλλων και να προσεγγίζετε τη δουλειά σας με μια πρόθεση να βοηθήσετε τους άλλους και να δουλέψετε μαζί, σαν ομάδα. Αυτή η νοοτροπία θα πάει την καριέρα σας πολύ πιο ψηλά», καταλήγει ο career coach.

Πηγή: kathimerini.gr