Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024

Τελικά πότε άρχισε να ανεβαίνει ο πληθωρισμός; Τι λέει η κυβέρνηση και πώς τη διαψεύδει η ΕΛΣΤΑΤ


Πότε άρχισαν να παρουσιάζονται τα πρώτα σήμαδια ανόδου των τιμών και του πληθωρισμού;

Σύμφωνα με το αφήγημα της κυβέρνησης, όλα άρχισαν το 2022, όταν... 

 
η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία και εμφανίστηκε με έντονο τρόπο η ενεργειακή κρίση, καθώς η Μόσχα διέκοψε την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Από τότε ως σήμερα, η κυβέρνηση επιμένει ότι κάνει ό,τι μπορεί για να περιορίσει τις συνέπειες του αυξημένου πληθωρισμού στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών.

Περίπου αυτό είπε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Όταν του επισημάνθηκε ότι υπάρχουν νοικοκυριά που δεν μπορούν να βγάλουν το μήνα, εκείνος σημείωσε ότι «το 2019, το 2020, το 2021 που δεν υπήρχε ακρίβεια κυβέρνηση ήταν ο Μητσοτάκης.

Ο Μητσοτάκης ξέχασε από το 2022 και μετά αυτά που ήξερε; Εκείνο που συμβαίνει είναι ότι έχουμε ένα διεθνές πρόβλημα. […] Πέρα από τα μέτρα που πήραμε με την αύξηση των μισθών, και κυρίως με την αύξηση του κατώτατου μισθού, το πρόβλημα αυτό διεθνώς τώρα είναι σε αποδρομή», αν και επισήμανε ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι οι τιμές θα ξαναγυρίσουν εκεί που ήταν».

Αυτά ισχυρίζεται η κυβέρνηση, μόνο που η ΕΛΣΤΑΤ τη διαψεύδει με ένα απλό γράφημα: αυτό της διαχρονικής πορείας του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ). Στο γράφημα αυτό, λοιπόν, φαίνεται καθαρά ότι μετά από αρκετά χρόνια σχεδόν μηδενικού ή και αρνητικού πληθωρισμού, από τις αρχές του 2021 και πιο έντονα από τον Ιούλιο εκείνης της χρονιάς, ο ΔΤΚ αρχίζει να ανεβαίνει επικίνδυνα φθάνοντας στο ζενίθ του το 2022 και παραμένοντας πάντως πάνω από τον στόχο του 2% μέχρι και τον Ιούλιο φέτος.

Οπότε ο ισχυρισμός ότι δεν υπήρχε ακρίβεια το 2021 μάλλον δεν στέκει…

Πηγή: topontiki.gr