Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024

Πλυντήριο πιάτων: Πέντε λάθη που κάνεις και χάνεις χρόνο και ενέργεια


Οι περισσότεροι από εμάς θα παραδεχόμασταν ανοιχτά ότι θα ήταν δύσκολο να ζήσουμε χωρίς πλυντήριο πιάτων στο σπίτι μας. Αυτή...  


 

είναι η αλήθεια. Οι συγκεκριμένες συσκευές κάνουν μια από τις πιο κουραστικές εργασίες λιγότερο βαρετή και αγχωτική. Πρακτικά, μας βοηθούν να κερδίζουμε χρόνο και ενέργεια.

Ωστόσο, τα πλυντήρια πιάτων παρουσιάζουν τα δικά τους προβλήματα και είναι ζωτικής σημασίας να τα χρησιμοποιούμε σωστά, όχι μόνο για έχουμε καθαρά σκεύη, αλλά και για να διατηρήσουμε το πλυντήριο πιάτων σε καλή κατάσταση, για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ακολουθούν μερικά από τα πιο συνηθισμένα λάθη που μπορεί να κάνεις σε ό,τι αφορά στο πλυντήριο πιάτων.

Βάζεις στο πλυντήριο σκεύη που δεν πρέπει


Ναι, μακάρι όλα να σκεύη να ήταν σχεδιασμένα έτσι ώστε να καθαρίζονται στο πλυντήριο πιάτων. Αλλά, η πραγματικότητα είναι σκληρή. Το πλαστικό, η μελαμίνη, η λεπτή πορσελάνη και το κρύσταλλο, συνήθως δεν είναι ασφαλή για πλύσιμο στο πλυντήριο πιάτων. Παρόλο που μπορεί να υπάρχει ρύθμιση για πορσελάνες ή ευαίσθητα υλικά, πάλι είναι επικίνδυνο.

Επιλέγεις το λάθος ράφι


Εάν δεν είσαι σίγουρος για το πού να τοποθετήσεις τα πράγματα στο πλυντήριο πιάτων, ειδικά τα πλαστικά, δες πίσω από τα σκεύη εάν υπάρχουν οδηγίες του κατασκευαστή. Αλλά αν δεν υπάρχουν οδηγίες, ως επί το πλείστον τα πλαστικά δοχεία αποθήκευσης τροφίμων, τα ποτήρια, οι κούπες, τα μικρά μπολ μπαίνουν στο πάνω μέρος του πλυντηρίου. Τα πιάτα, τα μεγάλα μπολ και οι κατσαρόλες πρέπει να πηγαίνουν στο κάτω ράφι.

Τοποθετείς τα πιάτα ή τα ποτήρια με λάθος τρόπο


Γεμίζεις το πλυντήριο πιάτων και διαπιστώνεις ότι παίζεις Tetris για να τα χωρέσεις όλα μέσα; Απλώς, τότε, χάνεις χρόνο και ενέργεια τοποθετώντας τα πιάτα λάθος. Το «σωστό» είναι τοποθετείς τα σκεύη προς τα εμπρός. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείς να δεις γρήγορα αν υπάρχει χώρος για να χωρέσει η τελευταία κούπα ή πιάτο.

Χρησιμοποιείς πολύ απορρυπαντικό


Όλοι μας ξέρουμε το αίσθημα του να έχεις ένα κουβά πιάτα με άπλυτα, μετά από ένα δείπνο. Το υπερβολικό απορρυπαντικό, εδώ, δεν είναι λύση και σίγουρα δεν θα κάνει τα πιάτα πιο καθαρά. Στην πραγματικότητα, τα υπολείμματα από την περίσσεια σαπουνιού πιάτων μπορεί να αφήσουν τα πιάτα πιο βρόμικα. Στο χειρότερο σενάριο, το πολύ σαπούνι μπορεί να προκαλέσει την υπερχείλιση του αφρού σε ορισμένα μηχανήματα και να χαλάσουν.

Δεν καθαρίζεις/συντηρείς σωστά το πλυντήριο

Όπως κάθε άλλη συσκευή, η σωστή συντήρηση του πλυντηρίου πιάτων είναι απαραίτητη. Εάν το πλυντήριο πιάτων σου διαθέτει φίλτρο, είναι σημαντικό να το καθαρίζεις τακτικά. Επίσης, θα πρέπει να προσέχεις για υπολείμματα φαγητού που δεν απομακρύνθηκαν στον πυθμένα του πλυντηρίου πιάτων. Εάν παρατηρήσεις ότι τα πιάτα δεν καθαρίζουν όσο παλιά και ότι το πλυντήριο έχει περίεργη οσμή σκέψου να χρησιμοποιήσεις ένα καθαριστικό πλυντηρίου πιάτων.

πηγή: jenny.gr