Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024

Τι κρύβεται πίσω από το σχέδιο Ράμα για «Κράτος Μπετακτσήδων»


Ο Έντι Ράμα ανακοίνωσε πως προτίθεται να δημιουργήσει ένα Κράτος Μπετακτσήδων στα πρότυπα του Βατικανού.
 
 Εάν ιδρυθεί θα βρίσκεται στην περιοχή των Τιράνων, θα έχει περιορισμένη έκταση, περίπου 270 στρεμμάτων, θα είναι αμιγώς θρησκευτικό Κράτος με δικά του σύνορα και διαβατήρια. 
 
Οι ... 

 
Μπεκτασήδες είναι ένα παρακλάδι των ασκητικών κοινοτήτων των Σούφι και πιστεύουν πως το ανθρώπινο πεπρωμένο εξαρτάται από την θέληση του Θεού. 
 
Ποιοι ήταν οι Μπεκτασήδες 
 
Το Τάγμα τους ιδρύθηκε στην Ανατολία από τον Χατζή Μπεκτάς, αυτός ήταν ένας περιπλανώμενος Δερβίσης με καταγωγή από την Τουρκία ή το Χορασαν της Περσίας. 
 
Ο Μπεκτασισμός έχει στοιχεία από την Ορθοδοξία, τους Σιίτες και τους Σουνίτες, είναι ανεκτικός ως δόγμα, επιτρέπει την κατανάλωση αλκοόλ και δεν υποχρεώνει τις γυναίκες να καλύπτονται. Έγινε το επίσημο Τάγμα των Γενιτσάρων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, κάτι ανάλογο με τους επίλεκτους Λεγεωνάριους της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας που είχαν ασπαστεί τον Μιθραϊσμό. 
 
Απαγόρευση και διασπορά
 
 Τον 17ο αιώνα ο Σουλτάνος Μαχμούτ Β έθεσε το Τάγμα υπό απαγόρευση, στην συνέχεια, το 1925, εκτός νόμου το έθεσε ο Κεμάλ, θέλοντας να ελέγξει τις θρησκευτικές Ηγεσίες. 
 
Οι Μπεκτασηδες διασκορπίστηκαν στα Βαλκάνια, κυρίως στα Σκόπια, στο Κόσσοβο και την Αλβανία. Όσοι παρέμειναν στην Τουρκία ίδρυσαν ξεχωριστό Τάγμα και έκοψαν κάθε δεσμό με όσους κατέφυγαν στα Βαλκάνια. 
 
Το Κράτος που θέλει ο Ράμα αφορά στους Μπεκτασήδες της Αλβανίας και όχι της Τουρκίας. Για Ηγέτης του προορίζεται ο Μπαμπά Μόντι ή κατά κόσμον Έντμοντ Μπραχιμαι, πνευματικός Ηγέτης των Μπεκτασηδων της Αλβανίας. 
 
Οι αρνητικές αντιδράσεις ήρθαν από τους Μπεκτασηδες της Τουρκίας οι οποίοι υποστηρίζουν πως Μπεκτασισμος και θρησκευτικό Κράτος είναι έννοιες ασυμβίβαστες. 
 
Τι επιδιώκει ο Ράμα 
 
Μπορεί, αρχικά, η όλη κίνηση να φαίνεται γραφική και ίσως να αποσκοπεί στην εισροή κεφαλαίων, κάτι σαν θρησκευτική “Ντίσνεϋλαντ”, μπορεί όμως να είναι και ένας Δούρειος Ιππος του Ράμα, αλλά και του Ερντογάν που θέλει να παρουσιαστεί ως Ηγέτης των Μουσουλμάνων και να συσφίξει έτι περισσότερο τις σχέσεις του με την Αλβανία. Από την πλευρά του ο Ράμα ισχυρίζεται πως θέλει να προωθήσει τον θρησκευτικό πολιτισμό της Αλβανίας.
 
 Φυσικά θα σαν όπλο στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, με το επιχείρημα- απειλή: με βάζετε στην Ευρώπη ή φέρνω το Ισλάμ στην καρδιά των Βαλκανίων. 
 
Όσο ανεκτικοί να είναι οι Μπεκτασήδες κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποια στοιχεία θα εισχωρήσουν στο μέλλον και με ποιους σκοπούς. Το σίγουρο είναι πως εάν υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο, το οποίο βλέπουν θετικά στις ΗΠΑ, θα βρεθούμε σε πολύ δύσκολη θέση με τις αδύναμες και φοβικές πολιτικές μας Ηγεσίες.
 
 elkosmos.gr