Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2024

Αφήστε στην άκρη το επιτραπέζιο κι επισκεφτείτε την αληθινή Μονόπολη


Η ιταλική πόλη με τις ελληνικές ρίζες
 
Η Μονόπολη είναι ένα από τα πιο δημοφιλή επιτραπέζια παιχνίδια παγκοσμίως και δεν υπάρχει κάποιος – μικρός ή μεγάλος – που να μην έχει παίξει. Όμως, αλήθεια, γνωρίζετε πως υπάρχει στα αλήθεια μία Μονόπολη;

Βρίσκεται στην...  

 
Ιταλία και δεν έχει καμία σχέση με το επιτραπέζιο. Πρόκειται για μια όμορφη πόλη, με ελληνικές ρίζες και σημαντική κληρονομιά. Η Μονόπολη (στα ιταλικά Monopoli), όπως λέει και το ελληνικό όνομά της, είναι πραγματικά μοναδική. Και η επίσκεψη σε αυτήν είναι μια μοναδική εμπειρία, ειδικά για όσους επιλέγουν να ταξιδεύουν σε προορισμούς με πολιτιστική κληρονομιά.




Η Μονόπλη είναι μια παραθαλάσσια πόλη που ιδρύθηκε από Έλληνες το 500 π.Χ. στην επαρχία της Απουλίας, ενώ η στρατηγική της θέση την έκανε περιζήτητη, με πρώτους κατακτητές τους Ρωμαίους.



Για την προστασία της από τους πειρατές, αλλά και τους πολιορκητές χτίστηκαν αμυντικά τείχη, μέρος των οποίων διασώζεται μέχρι και σήμερα.



Στα σημαντικά ξιοθέατά της συγκαταλέγονται το πεντάγωνο οχυρό του Καρόλου Ε΄ το οποίο ολοκληρώθηκε το 1552, το νοσοκομείο Ιερουσαλή, που κτίστηκε το 1350 από τους Οσπιταλιέρους Ιππότες, ο καθεδρικός της Μονόπολης (18ος αιώνας), το Παλάτσο Παλμιέρι (18ος αιώνας) και το καταφύγιο άγριας ζωής Μόντε Σαν Νίκολα.



Η βόλτα στα γραφικά σοκάκια του ιστορικού κέντρου της είναι ένα μαγική κι ένα ταξίδι στον χρόνο. Στο κέντρο κυριαρχεί το λευκό, ενώ βρίσκονται διάσπαρτες εκκλησίες, πλατείες, και ολόλευκα σπίτια με ανθισμένα μπαλκόνια