Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024

Το έξυπνο κόλπο για να φτιάχνεις παγάκια, χωρίς παγοθήκες


Έχει τύχει να ξεμείνεις από παγάκια. Ξέχασες να γεμίσεις τις παγοθήκες με νερό αφού τα χρησιμοποίησες όλα για να φτιάξεις τα κοκτέιλ με τους φίλους σου εκείνό το βράδυ του Σαββάτου που μαζευτήκατε σπίτι σου. Το... 

 
επόμενο πρωί δεν είχες πάγο για τον καφέ σου. Εφιάλτης. Μπορεί, από την άλλη, να υπάρξει και η περίπτωση να μην φτάσουν τα παγάκια της μίας παγοθήκης. Μόνο μια έχεις. Τι να κάνουμε τώρα.

Για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, τη λύση δίνουν οι αεροστεγείς σακούλες που κυρίως χρησιμεύουν για τη διατήρηση και προστασία των τροφίμων που έχεις στην κουζίνα σου. Επίσης, οι αεροστεγείς σακούλες -εκτός των άλλων- μειώνουν τον κίνδυνο δημιουργίας κρυστάλλων πάγου στα τρόφιμα που αποθηκεύεις στην κατάψυξη. Μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις και για έναν άλλο σκοπό όμως: Να δημιουργήσεις παγάκια.

Ο εύκολος τρόπος να φτιάξεις (πολλά) παγάκια χωρίς παγοθήκες. Σώζεις χώρο και χρόνο

Ουσιαστικά, αυτό που έχεις να κάνεις είναι να γεμίσεις με νερό μια αεροστεγή σακούλα και να την τοποθετήσεις μέσα στην κατάψυξη. Πρόσεξε μην την παραγεμίσεις. Σκοπός σου δεν είναι να φτιάξεις παγόβουνο της Παταγονίας και να γεμίσεις όλο τον χώρο της κατάψυξης. Εκτός κι αν έχεις σκοπό να μετατρέψεις το σπίτι σου σε κοκτέιλ bar.

Μόλις, λοιπόν, το νερό γίνει ένας ενιαίο κομμάτι πάγου, ακουμπάς τη σακούλα πάνω στον πάγκο της κουζίνας, τοποθετείς από πάνω της μια πετσέτα και με ένα σταθερό, συμπαγές αντικείμενο (π.χ. μια πένσα, ένα κουτάλι, ακόμα και ένα πλαστικό ποτήρι) ξεκινάς και χτυπάς τη σακούλα μέχρι ο πάγος να θρυμματιστεί. Κάπως έτσι, θα έχεις δημιουργήσει τα δικά σου παγάκια. Μπορεί να μην είναι ομοιόμορφα μεταξύ τους (δηλαδή να μην έχουν πάρει τη μορφή ενός καλουπιού καθώς συνήθως βγαίνουν σε κυβάκια), αλλά θα κάνουν τη δουλειά τους. Ειδικά σε ώρα ανάγκης.

Οι σακούλες τροφίμων είναι ασφαλείς γι’ αυτήν τη χρήση. Επομένως, πρέπει να χρησιμοποιήσεις μόνο τέτοιες και όχι οποιοδήποτε άλλο είδος σακούλας βρεις στο σπίτι σου.

Οι αεροστεγείς σακούλες, καταπολεμούν, μεταξύ άλλων την ανάπτυξη βακτηρίων και μούχλας τα οποία συνήθως χρειάζονται αέρα για να πολλαπλασιαστούν. Επίσης, τα DIY παγάκια σου δεν θα «πάρουν» γεύση (όπως πολύ συχνά, για παράδειγμα, συμβαίνει με τις πλαστικές παγοθήκες που μπορεί να δώσουν στα παγάκια μια κάπως παράξενη γεύση από άλλα τρόφιμα που μπορεί να έχεις αφήσει σε ανοιχτά δοχεία στην κατάψυξη).