Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024

Αυγά: Πόσες μέρες «κρατάνε» στο ψυγείο και πώς θα καταλάβετε ότι έχουν χαλάσει


Εσείς γνωρίζατε ότι είναι δυνατό να καταλάβετε εάν τα αυγά που έχετε στο ψυγείο σας είναι ασφαλή για κατανάλωση χωρίς να τα σπάσετε; Κι όμως, ενώ είναι ένα τρόφιμο που όλοι οι άνθρωποι καταναλώνουν -και μάλιστα συχνά- λίγοι είναι εκείνοι που ξέρουν πότε ένα αυγό έχει χαλάσει και πόσο «κρατάνε» τα αυγά στο ψυγείο γενικά.

Για...  

 
τον λόγο αυτό, ένας ειδικός σε θέματα ασφάλειας τροφίμων μίλησε στο CNET για όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με τη σωστή αποθήκευση των αυγών, ώστε να μπορείτε να τα τρώτε με ασφάλεια. Πόσο διαρκούν τα αυγά στο ψυγείο;

Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), τα αυγά συνήθως παραμένουν ασφαλή για κατανάλωση εάν μείνουν για τρεις έως πέντε εβδομάδες στο ψυγείο.

«Ωστόσο, συχνά είναι ασφαλή και μία ή δύο εβδομάδες μετά την ημερομηνία αυτή, εφόσον έχουν διατηρηθεί στο ψυγείο», δήλωσε ο Zachary Cartwright, μέλος του Τμήματος Ασφάλειας και Διαχείρισης Ποιότητας Τροφίμων στο Ινστιτούτο Τεχνολογιών Τροφίμων και επικεφαλής επιστήμονας στο AQUALAB by Addium.

Υπάρχουν, ωστόσο, τρόποι για να μεγιστοποιήσετε τη φρεσκάδα ενός αυγού. Ο Cartwright αναφέρει ότι πρέπει να διατηρήσετε τα αυγά στην αρχική τους συσκευασία και με το μυτερό άκρο προς τα κάτω για να τα κρατήσετε φρέσκα, διατηρώντας την κυψέλη αέρα στην κορυφή. Αυτό επιβραδύνει την απώλεια υγρασίας και διατηρεί τον κρόκο στο κέντρο.

Είναι επίσης σημαντικό να αποθηκεύετε τα αυγά στο πιο κρύο μέρος του ψυγείου και όχι στην πόρτα, καθώς η θερμοκρασία σε αυτήν την περιοχή έχει διακυμάνσεις. Τα μαγειρεμένα αυγά παραμένουν ασφαλή για κατανάλωση για περίπου μια εβδομάδα στο ψυγείο, σύμφωνα με το USDA.

Γιατί βάζουμε τα αυγά στο ψυγείο;

«Στις ΗΠΑ, τα αυγά πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο λόγω της διαδικασίας πλύσης που αφαιρεί τη φυσική προστατευτική επικάλυψη στο κέλυφος, καθιστώντας τα πιο ευαίσθητα στα βακτήρια», εξηγεί ο Cartwright και συνεχίζει:

«Σε άλλες χώρες, όμως τα αυγά δεν χρειάζονται ψυγείο επειδή διατηρούν την προστατευτική τους επικάλυψη. Ωστόσο, όταν τα αυγά μπαίνουν στο ψυγείο, θα πρέπει να παραμείνουν εκεί για να αποφευχθεί η συμπύκνωση, η οποία μπορεί να προωθήσει την ανάπτυξη βακτηρίων».

Σύμφωνα με το State Food Safety, στις ΗΠΑ τα αυγά πλένονται για να αποτραπεί η εξάπλωση της σαλμονέλας. Το USDA συνιστά επίσης τα αυγά που έρχονται κατευθείαν από το κοτέτσι να φυλάσσονται στο ψυγείο το συντομότερο δυνατό μετά τη συλλογή τους.

Πώς θα καταλάβετε αν τα αυγά είναι φρέσκα ή έχουν χαλάσει

Αν θέλετε να ελέγξετε αν τα αυγά σας είναι ακόμα καλά πριν τα σπάσετε, μπορείτε να κάνετε μια απλή δοκιμή με ένα ποτήρι κρύο νερό.

Αρχικά, γεμίστε ένα μεγάλο ποτήρι με κρύο νερό και μετά ρίξτε απαλά το αυγό μέσα. Αν το αυγό βυθιστεί και γυρίσει στο πλάι, είναι ακόμα πολύ καλό για να το καταναλώσετε. Εάν βυθιστεί, αλλά παραμένει όρθιο, είναι επίσης εντάξει, αλλά είναι πιο μπαγιάτικο και θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί σύντομα. Εάν το αυγό επιπλέει, αυτό είναι σημάδι ότι έχει χαλάσει και πρέπει να πεταχτεί.

«Αυτό το τεστ λειτουργεί επειδή ο αέρας συσσωρεύεται μέσα στο αυγό καθώς περνούν οι μέρες, κάνοντάς το να επιπλέει», εξηγεί ο Cartwright.

Ένα σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε σχετικά με τη δοκιμή αυγών είναι ότι εάν ένα από τα αυγά στο χαρτοκιβώτιο περάσει το «τεστ», αυτό δεν σημαίνει ότι ισχύει για όλα. Φροντίστε να εξετάσετε το καθένα ξεχωριστά πριν το μαγειρέψετε και να δώσετε προσοχή στη μυρωδιά αφού το σπάσετε.

«Μια έντονη μυρωδιά που μοιάζει με θείο είναι ένα σαφές σημάδι ότι το αυγό έχει χαλάσει», υπογραμμίζει ο Cartwright. «Και κάτι άλλο που πρέπει να προσέξετε είναι ασυνήθιστος χρωματισμός, όπως μια ροζ, πράσινη ή ιριδίζουσα απόχρωση στο ασπράδι ή τον κρόκο του αυγού, που μπορεί να υποδηλώνει βακτηριακή μόλυνση».

Μπορείτε να βάλετε τα αυγά στην κατάψυξη;

Ναι, αλλά όχι χωρίς να τα σπάσετε. Μια επιλογή για την κατάψυξη των αυγών είναι να τα σπάσετε και μετά να τα χτυπήσετε πριν τα αποθηκεύσετε. Ή μπορείτε να παγώσετε τους κρόκους και τα ασπράδια ξεχωριστά.

Σύμφωνα με το USDA, τα ασπράδια είναι καλύτερα για κατάψυξη επειδή η υφή παραμένει ίδια, αλλά αν θέλετε να παγώσετε τους κρόκους, θα χρειαστεί να προσθέσετε αλάτι και σιρόπι καλαμποκιού ή ζάχαρη για να βοηθήσετε στη συνοχή. Το κάθε τμήμα του αυγού μπορεί να καταψυχθεί χωριστά σε παγοθήκες και φόρμες για μάφιν και να παραμείνει στην κατάψυξη για έως και ένα χρόνο.

Πηγή: oloygeia.gr