Από τα πιο εντυπωσιακά της χώρας

Η αλήθεια είναι πως η λίμνη Ορεστιάδας της Καστοριάς είναι αυτή που τραβάει σαν μαγνήτης όλα τα βλέμματα πάνω της. Ωστόσο, μόλις λίγα μέτρα μακριά της βρίσκεται ένας μοναδικός θησαυρός της φύσης, άγνωστος στους περισσότερους και δεν είναι άλλος από...  


 

το σπήλαιο του Δράκου.

Μόλις στις αρχές της δεκαετίας του ’50, ο σουηδός σπηλαιολόγος εξερευνητής Linberg, αφού περιηγήθηκε στο σπήλαιο, ενημέρωσε τους κατοίκους της Καστοριάς για τον εντυπωσιακό εσωτερικό του διάκοσμο.



Ωστόσο, οι συστηματικές έρευνες για την εξερεύνησή του άρχισαν πολύ αργότερα, κατά τη δεκαετία του 1960, ενώ μετά από μελέτες, χρηματοδότηση και πολύχρονες εργασίες, τον Δεκέμβριο του 2009 άνοιξε τις πύλες του για το κοινό.




 Το εντυπωσιακό σπήλαιο συνδέεται και με έναν μύθο που προκαλούσε τρόμο στους κατοίκους, καθώς σύμφωνα με αυτόν ένας δράκος φυλούσε τον θησαυρό που βρισκόταν στο εσωτερικό του. Και ήταν τόσο πιστευτός που οι μανάδες δεν άφηναν τα παιδιά τους να παίζουν κοντά στο σπήλαιο. Όπως καταλαβαίνετε ο μύθος είναι και ο λόγος που ονομάστηκε σπήλαιο του Δράκου.



Κατά την έρευνα της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας, φυσικά δράκος δεν βρέθηκε, ωστόσο βρέθηκαν τα οστά μιας αρκούδας των σπηλαίων που έζησε σε αυτή πριν από 10 χιλιάδες χρόνια. Το σπήλαιο διαθέτει έναν περίπατο 300 μέτρων φυσικής διαδρομής με υπέροχους σταλακτίτες και σταλαγμίτες, ενώ αποτελείται από 10 αίθουσες, 7 υπόγειες λίμνες και 5 διαδρόμους- σήραγγες.