Η...
Σοφία Πολυζωγοπούλου που έζησε, όπως τουλάχιστον προκύπτει και από την έκθεση του ιατροδικαστή, τον απόλυτο «εφιάλτη» της σωματικής κακοποίησης στα χέρια του άλλοτε συντρόφου της, με υπόμνημά της προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας υποστηρίζει -σύμφωνα με πληροφορίες- την αντικατάσταση της προσωρινής κράτησης του Απόστολου Λύτρα με όρους, έχοντας ως γνώμονα το συμφέρον του παιδιού τους και την ανάγκη επικοινωνίας του με τον πατέρα του.
Για την κόρη μας
Η 37χρονη δικηγόρος, χωρίς να κάνει πίσω από την υποστήριξη της κατηγορίας σε βάρος του εν διαστάσει συζύγου της, θέτει πλέον σε πρώτη μοίρα την κόρη τους, καθώς, όπως κατά τις πληροφορίες αναφέρει στο υπόμνημά της, «η παράταση της προσωρινής κράτησης του εν διαστάσει συζύγου μου είναι δεδομένο ότι επιδρά αρνητικά στην ψυχολογία της θυγατέρας μας, η προστασία της οποίας αποτελεί για εμένα ύψιστη προτεραιότητα».
Ετσι ζητεί από τους δικαστές να ανοίξουν την πόρτα της φυλακής για τον κατηγορούμενο δικηγόρο, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπαναχωρεί από την υποστήριξη της κακουργηματικής κατηγορίας που του έχουν απαγγείλει οι εισαγγελικές αρχές με βάση τις δικές της καταθέσεις και τα υπόλοιπα στοιχεία της δικογραφίας που αφορά στον άγριο ξυλοδαρμό της.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η δικηγόρος κατέθεσε το υπόμνημά της στο δικαστικό συμβούλιο λίγο μετά τον δεκαπενταύγουστο και με αυτό γνωστοποιεί στους δικαστές -προς υποστήριξη του αιτήματος της για μη παράταση της προφυλάκισης του δικηγόρου- ότι εκείνη και ο σύζυγός της καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξομάλυνση των σχέσεών τους «στο πλαίσιο που αφορά αποκλειστικά τη θυγατέρα μας και τη διασφάλιση του ψυχισμού της».
Για τον λόγο αυτόν άλλωστε -όπως επισημαίνει- με κοινή δήλωσή τους ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών εκείνη και ο Απόστολος Λύτρας συμφώνησαν στα τέλη του περασμένου Ιουλίου να ανατεθεί η αποκλειστική επιμέλεια του παιδιού στην ίδια. Παράλληλα, ρύθμισαν και τις ώρες επικοινωνίας του κατηγορούμενου δικηγόρου με την κόρη τους. Η δήλωσή τους, δε, αυτή, έγινε δεκτή με προσωρινή διαταγή που εκδόθηκε στις αρχές Αυγούστου. Σκοπός τους είναι το παιδί να έχει επαφή με τον πατέρα του καθημερινά, αλλά και να μην αποκοπεί από εκείνον
Πάντως, η κυρία Πολυζωγοπούλου ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται να παραιτηθεί από την υποστήριξη της κατηγορίας σε βάρος του Απόστολου Λύτρα, επισημαίνοντας ότι όλα όσα έχει καταθέσει στις αρχές για την κακοποίησή της «αποτυπώνουν την πλήρη και απόλυτη αλήθεια». Δηλώνει ακόμη πως τις καταθέσεις τις αυτές θα τις επαναλάβει σε κάθε αρμόδια αρχή, όταν και εφόσον κληθεί. Ομως πλέον, όπως προκύπτει από τα όσα αναφέρει στο υπόμνημά της, για εκείνη πέρα και πάνω από την αντιδικία που έχει με τον 52χρονο εν διαστάσει σύζυγό της, αυτό που προέχει είναι το συμφέρον της κόρης τους και με γνώμονα αυτό τόσο η ίδια όσο και ο κατηγορούμενος προσπαθούν να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους.
Υπό τα δεδομένα αυτά, η παράταση της προσωρινής κράτησης του Απόστολου Λύτρα, όπως αναφέρει η δικηγόρος, σίγουρα θα επιδράσει αρνητικά στην ψυχολογία του παιδιού τους και για να αποτραπεί κάτι τέτοιο ο πατέρας του θα πρέπει να βρεθεί εκτός φυλακής με την επιβολή των περιοριστικών όρων του άρθρου 18 του Ν.3500/2006. Καταλήγοντας η κυρία Πολυζωγοπούλου φέρεται να αναφέρει ακόμη στο υπόμνημά της πως την παρουσία του πατέρα τους έχουν ανάγκη και οι δύο μεγαλύτερες κόρες του από τον πρώτο του γάμο, οι οποίες όπως είναι απολύτως αναμενόμενο και ανθρώπινο με όλα όσα έχουν συμβεί δεν βρίσκονται σε καλή ψυχολογική κατάσταση.
Το χρονικό
Πλέον η ανάκριση για την πολύκροτη αυτή υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας έχει ολοκληρωθεί και το επόμενο διάστημα αναμένεται να εκδοθεί βούλευμα από το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο για το ζήτημα της παραπομπής του Απόστολου Λύτρα σε δίκη, αλλά και για το θέμα της συνέχισης ή μη της προφυλάκισής του. Για τον λόγο αυτόν άλλωστε και η κυρία Πολυζωγοπούλου κατέθεσε το υπόμνημά της στο συμβούλιο, αφού αυτό είναι αρμόδιο να αποφανθεί σχετικά.
Το Σάββατο, εντωμεταξύ, ο εισαγγελέας που χειρίζεται την υπόθεση ζήτησε ο Απόστολος Λύτρας να καθίσει στο σκαμνί του ποινικού δικαστηρίου και να δικαστεί για το πλημμέλημα της σωματικής βλάβης και όχι για το κακούργημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης όπως είχε αρχικά διωχθεί.