Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024

Σεβασμιώτατε

 
Είμαστε ένας μεγάλος και σημαντικός αριθμός πιστών, που εκκλησιαζόμαστε συχνά, πολλοί από εμάς κάθε Κυριακή με τις οικογένειές μας και τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας, που αρκετά από αυτά διακονούν με ζήλο και χαρά πνευματική στο Ιερό Βήμα στο Μοναστήρι του Οσίου Εφραίμ του Σύρου, στην Κονταριώτισσα Πιερίας. Με το παρόν κείμενο επιθυμούμε να εκφράσουμε τον σοβαρό προβληματισμό μας για...  


 

την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την άρνηση της Μητρόπολης Κίτρους και Κατερίνης να μην ορίζεται ιερέας για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας τις Κυριακές.
Είναι ένα μέτρο που δημιουργεί πολλά ανέλπιστα ερωτηματικά και εμποδίζει το Μοναστήρι να λειτουργήσει εύρυθμα. Όσο χρονικό διάστημα εκκλησιαζόμαστε στον Όσιο Εφραίμ το Σύρο, επί τόσα χρόνια, ποτέ δεν διαπιστώσαμε κάτι που θα μπορούσε να θεωρηθεί λόγος για την παραπάνω απόφαση.
Ένα πρόγραμμα πλήρες με Θ. Λειτουργίες και Αγρυπνίες, με Σαρανταλείτουργα. Νωπή είναι η ανάμνησή μας στους παλαιότερους, η παρουσία μόνιμου ιερέα με την ευλογία του μακαριστού Μητροπολίτου Αγαθονίκου και που μία τέτοια καλή και εφικτή πιστεύουμε κίνηση θα έλυνε το πρόβλημα, όπως γνωρίζουμε ότι είθισται να συμβαίνει στα περισσότερα μοναστήρια.
Η άποψή μας είναι, ότι κανένα πρόβλημα δεν είναι δυνατόν να μην μπορεί να αντιμετωπιστεί με χριστιανική συγκατάβαση και του Χριστού την αγάπη.
Και τι θα πουν οι πρόγονοί μας που παρέδωσαν σε μας τα ιερά και τα όσια, να αφήνουμε τις εκκλησίες μας αλειτούργητες ιδιαίτερα την Κυριακή; Καμιά επιείκεια δεν μπορεί να δικαιολογήσει κάτι ανάλογο. Με το Μοναστήρι χωρίς Λειτουργία τις Κυριακές και γιορτές δίνουμε και κακή εντύπωση και σχόλια αρνητικά για την Μητρόπολη στους προσκυνητές από διάφορες χώρες που το επισκέπτονται συχνά αλλά και σε πιστούς από άλλες περιοχές της Ελλάδος που έρχονται από χιλιόμετρα μακριά για να
εκκλησιαστούν και να εκπληρώσουν το τάμα τους αλλά, απλά, ανάβουν μόνο το αγιοκέρι τους.
Η Σεβαστή μας Γερόντισσα και οι αδελφές προσεύχονται, υπομένουν και σιωπούν. Εμείς όμως όχι! Είναι ιερόν καθήκον μας.
Με φόβο Θεού και για τη δόξα Του, παρακαλούμε να επανεξεταστεί με αγάπη η παραπάνω απόφαση της Μητροπόλεώς μας, ελπίζουμε δε και ευχόμαστε να δοθεί, το συντομότερο δυνατόν, η καλύτερη λύση στο παραπάνω σοβαρό για όλους μας πρόβλημα.

Κλείνουμε με την υπερβατική ευχή, γιατί εκφράζεται με έντονα αισθήματα πόνου και θλίψης, να μην χρειαστεί να στείλει ο Θεός κάποιον από τους «ιερείς που λειτουργούν στις εκκλησίες του ουρανού», διότι έντονα βιώνουμε την παρουσία του Θεού, της Υπεραγίας Θεοτόκου και των Αγίων, εδώ σε αυτό το κομμάτι του Παραδείσου, το Μοναστήρι του Οσίου Εφραίμ του Σύρου.

Με Σεβασμό

Μ. Πίτσιας
Εκπαιδευτικός και όλοι οι Φίλοι και τα πνευματικά τέκνα της Ιεράς Μονής