Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2024

Τιμήθηκε η μνήμη των Μαχητών του Γράμμου

 

Την Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου έλαβε χώρα το Εθνικό Μνημόσυνο για την ανάπαυση των ψυχών των Ηρώων του Ελληνικού Στρατού που κράτησαν “Θερμοπύλες” στα Εθνικά Βουνά Γράμμο και Βίτσι, τον Αύγουστο του 1949.

 
Οι πατεράδες και οι παππούδες μας, προκειμένου η Ελλάς να παραμείνει Ελεύθερο Εθνικό Κράτος, επέδειξαν παροιμιώδη πολεμική αρετή, αγωνίστηκαν ηρωικά με αυταπάρνηση, πιστοί στα διαχρονικά Ιδεώδη της Ελληνικής Φυλής, με αποτέλεσμα να συντρίψουν αμετάκλητα τους κομμουνιστοσυμμορίτες του ξενόδουλου και αντεθνικού “ΔΣΕ”, οι ινστρούχτορες του οποίου ματαίως προσπάθησαν να καταστήσουν την “Ενδοξη Ελλάδα μας, κομμουνιστική χώρα και σκλάβα της απάνθρωπης Σοβιετικής τους “πατρίδας” Τα μνημόσυνα πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα, στη Βούρμπιανη Ιωαννίνων (όπου φέτος ήταν ο τόπος της επίσημης τελετής) καθώς και στο Βίτσι (όρια Νομών Καστοριάς και Φλωρίνης).

Οι εκατοντάδες Ελλήνων Πατριωτών που παρέστησαν, απέδειξαν εμφατικά ότι ο Ελληνικός Λαός όχι μόνο δεν ξεχνά το ένδοξο παρελθόν, αλλά επιδιώκει την απαλλαγή από το παρακμιακό παρόν ώστε να έλθει ένα λαμπρότερο μέλλον όπου η Ελλάς θα λάβει εκ νέου την θέση που της αρμόζει στο διεθνές στερέωμα.

Αρχικά, σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε ο πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (Ε.Α.Α.Σ.) Ιωαννίνων, Αντι/γος ε.α. κ. Γεώργιος Λέτσιος. Έπειτα ακολούθησε σύντομη ιστορική ομιλία από τον Πρόεδρο της Ε.Α.Α.Σ. Αθηνών Υποστρατηγό ε.α. κ. Δεβούρο Ιωάννη.

Ο πανηγυρικός λόγος της ημέρας για τις μάχες Γράμμου – Βίτσι εκφωνήθηκε από τον Απτ/χο (Ι) ε.α. κ. Κωνσταντίνο Τζαβέλλα, πρόεδρο της Ενώσεως Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας (Ε.Α.Α.Α.). Αίσθηση προκάλεσε μία αποστροφή του λόγου του για κοινό εορτασμό της επετείου στο χωριό Θεοτόκος Κονίτσης, όπου οι εν Ελλάδι κομμουνιστές κάνουν φιέστες υπέρ του ηττημένου «Δ.Σ.Ε»!

Στην δική του ομιλία που διακρίθηκε από παλμό και ιστορική ακρίβεια ο Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέας, αναφέρθηκε με σεβασμό στους πεσόντες των Ενόπλων Δυνάμεων που το 1949, έσωσαν την Ελλάδα από τον κομμουνισμό. Έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου τόσο για τα εσωτερικά προβλήματα της χώρας όσο και για το βορειοηπειρωτικό ζήτημα και κάλεσε τον πιστό λαό να έχει υπομονή, ενότητα και ελπίδα στο Θεό. Mεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στην τεράστια Ελληνική Σημαία που δέσποζε στον χώρο του μνημοσύνου η οποία ήταν σημαία του Εθνομάρτυρος της Βορείου Ηπείρου Κωνσταντίνου Κατσίφα.

Η σεμνή εκδήλωση έκλεισε με την ανάκρουση του εθνικού ύμνου και την κατάθεση πολλών στεφάνων. Μεταξύ άλλων του Μητροπολίτoυ κ. Ανδρέου, των Ενώσεων αποστράτων Στρατού, Χωροφυλακής & Σωμάτων Ασφαλείας, Αεροπορίας, την εθνική αντίσταση ΠΑΟ Μακεδονίας, της Βασιλικής Ένωσης, των Εφέδρων Αξιωματικών, των πολιτικών κομμάτων «Νίκη», «Σπαρτιάτες» κ.ά.
 
Ε.Κ.