Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024

Αποκάλυψη Politico: Οι Ευρωπαίοι θα πιέσουν τον Τζιτζικώστα για οριστική ρήξη Ελλάδας - Ρωσίας - Έκθετη η κυβέρνηση για τα Τέμπη


«Ο νέος Επίτροπος μεταφορών θα πιεστεί για να κόψει οριστικά δεσμούς με τη Ρωσία», τονίζει το δημοσίευμα του Politico

Η «χώρα που κατηγορείται ότι παρέχει πλοία στον "σκιώδη" στόλο τάνκερ της Ρωσίας και δεν έχει ακόμη αποδώσει ευθύνες για την καταστροφή των σιδηροδρόμων στα Τέμπη που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους, αναλαμβάνει τώρα... 


 

το χαρτοφυλάκιο των μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τονίζει σε αποκαλυπτικό του δημοσίευμα με θέμα τον ορισμό του Απόστολου Τζιτζικώστα στη νέα Κομισιόν το Politico.
«Ο Έλληνας πολιτικός, Απόστολος Τζιτζικώστας, 46 ετών, ορίστηκε υποψήφιος της Ursula von der Leyen για τη θέση του επιτρόπου μεταφορών την Τρίτη, μια αναμενόμενη επιλογή στον τομέα των Μεταφορών.
Ο Τζιτζικώστας είναι μέλος του κυβερνώντος συντηρητικού κόμματος της Ελλάδας, Νέα Δημοκρατία, που συνδέεται με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP), και θεωρείται σκληροπυρηνικός στα θέματα εσωτερικής πολιτικής και εθνικής ταυτότητας – μεταξύ άλλων και για τη διαμάχη με τη Βόρεια Μακεδονία για το ονοματολογικό.
Επιπλέον, έχει κατηγορηθεί για σύμπραξη με την ακροδεξιά, όπως όταν προσκάλεσε το 2013 τη Χρυσή Αυγή, που πλέον έχει διαλυθεί, σε εορταστική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη», επισημαίνει το διεθνές ειδησεογραφικό δίκτυο.
Αυτό το παρελθόν μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου ο Τζιτζικώστας – όπως και οι άλλοι υποψήφιοι – θα πρέπει να παρουσιάσει τις προτεραιότητές του και να απαντήσει σε ερωτήσεις από τους ευρωβουλευτές πριν από την ψηφοφορία επιβεβαίωσης.
Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα έχουν αρκετά ζητήματα να εξετάσουν, επισημαίνει με νόημα το δημοσίευμα...

«Η Ελλάδα δεν έχει αποδώσει ευθύνες για το δυστύχημα των Τεμπών»

Στη συνέχεια το άρθρο του Politico επιχειρεί να συσχετίσει τον διορισμό Τζιτζικώστα με την υπόθεση των Τεμπών.
«Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη κλείσει την υπόθεση της φονικής σύγκρουσης τρένων τον Φεβρουάριο του 2023, που προκάλεσε πολιτική κατακραυγή για τον χειρισμό της υπόθεσης και τις απόπειρες συγκάλυψής της.
Η κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας να αναλάβει δράση για πιθανή ποινική ευθύνη δύο πρώην υπουργών μεταφορών μετά το δυστύχημα, ενώ ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε την Ευρωπαία Εισαγγελέα Laura Codruța Kövesi ότι υπερέβη τις εξουσίες της.
Όμως, ο Τζιτζικώστας δεν είχε εμπλοκή στην υπόθεση» αναφέρουν οι τρεις συνάκτες του άρθρου..
Ακολούθως προσθέτουν ότι «η υποψηφιότητα του Τζιτζικώστα ενισχύει την επιρροή της Ελλάδας στο χαρτοφυλάκιο των μεταφορών της ΕΕ, καθώς η Ελληνίδα ευρωβουλευτής Ελίζα Βόζενμπεργκ, επίσης μέλος του EPP, είναι πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού του Κοινοβουλίου».

«Ο Τζιτζικώστας θα πιεστεί για να κόψει οριστικά δεσμούς με τη Ρωσία»

«Τα ναυτιλιακά θέματα είναι πιθανό να αποτελέσουν επίσης θέμα συζήτησης κατά τη διαδικασία υποψηφιότητας του Τζιτζικώστα», συμπληρώνει το δημοσίευμα.
Η Ελλάδα είναι η κορυφαία ναυτιλιακή χώρα στον κόσμο —ευθύνεται για το 20% της παγκόσμιας χωρητικότητας φορτίων, σύμφωνα με την McKinsey.
Πολλά από τα πλοία αυτά —πολλά με αλλαγή σημαίας ή πώληση σε ρωσικά συμφέροντα— λειτουργούν ως μέρος του "σκιώδους στόλου" της Ρωσίας που μεταφέρει αργό πετρέλαιο κατά παράβαση των διεθνών κυρώσεων, σύμφωνα με έκθεση της S&P Global.
Εκτός από την παραβίαση των δυτικών κυρώσεων, που παρέχει χρήματα στο Κρεμλίνο για τη συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία, ο ελαφρώς ρυθμιζόμενος σκιώδης στόλος παρουσιάζει επίσης προβλήματα ασφαλείας.
Ο Τζιτζικώστας θα πιεστεί να δείξει ότι οι ελληνικές εταιρείες είναι διατεθειμένες να αποκοπούν από τους δεσμούς τους με τη Ρωσία, συνοψίζει με νόημα το Politico.

«Έμπειρος πολιτικός ο Τζιτζικώστας» - «Ο Μητσοτάκης ήθελε χαρτοφυλάκιο που συνδέεται με τον τουρισμό»

Ο Τζιτζικώστας μπορεί να στηριχτεί στην πολυετή πολιτική του εμπειρία κατά την ακρόασή του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τονίζει εν συνεχεία το άρθρο - ανάλυση του Politico.
Εξελέγη στο ελληνικό κοινοβούλιο σε ηλικία 29 ετών και συνέχισε ως περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας από το 2013.
Εκτός από τα ζητήματα της Ελλάδας, αναμένεται επίσης να τεθεί υπό πίεση για βασικά ζητήματα της νέας του θέσης: τη σταδιακή κατάργηση των κινητήρων εσωτερικής καύσης στην ΕΕ μέχρι το 2035 και την αυξανόμενη πολιτική πίεση για χαλάρωση του στόχου αυτού, καθώς και τον στόχο μείωσης των εκπομπών για το επόμενο έτος, που η αυτοκινητοβιομηχανία προειδοποιεί ότι θα μπορούσε να της κοστίσει 15 δισ. ευρώ σε πρόστιμα.
Ο Τζιτζικώστας δεν έχει εκφράσει άποψη για αυτό το ζήτημα, αλλά το EPP επιδιώκει να χαλαρώσει τους σχετικούς στόχους για το 2035.
Άλλα βασικά θέματα περιλαμβάνουν τη μακροχρόνια προσπάθεια για τη δημιουργία ενός Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού για τη μεταρρύθμιση της εναέριας κυκλοφορίας, την ενίσχυση της στρατιωτικής κινητικότητας της ΕΕ για τη διευκόλυνση της μεταφοράς εξοπλισμού εντός της Ένωσης, την επέκταση της χωρητικότητας φόρτισης και υδρογόνου, καθώς και τη συνέχιση των προσπαθειών για την απανθρακοποίηση των μεταφορών στην ΕΕ. Η Ένωση έχει δεσμευτεί να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τις μεταφορές κατά 90% μέχρι τα μέσα του αιώνα, και μεγάλο μέρος αυτής της μείωσης θα πρέπει να προέλθει από τη ναυτιλία — ένα σημαντικό θέμα για την Ελλάδα.
Ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης εξέφρασε τη «μεγάλη ικανοποίησή» του για την ανάθεση του χαρτοφυλακίου μεταφορών και τουρισμού στον Τζιτζικώστα.
Σε μια μακροσκελή ανάρτηση στο Facebook, σημείωσε ότι το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει τον τουρισμό, γεγονός που αποτελεί μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα, που «κατάφερε να πείσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι ο τουρισμός αξίζει τη δική του θέση στις ευρωπαϊκές πολιτικές, και η θέση αυτή είναι ελληνική».

Τον έστειλε στις Βρυξέλλες για να ... εξουδτερώσει έναν εσωκομματικό αντίπαλο ο Μητσοτάκης

Στις εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας το 2015, ο Μητσοτάκης κατέλαβε τη δεύτερη θέση και ο Τζιτζικώστας την τρίτη.
Στον δεύτερο γύρο, ο Μητσοτάκης κέρδισε την ηγεσία του κεντροδεξιού κόμματος, εν μέρει χάρη και στη στήριξη του Τζιτζικώστα.
«Η αποστολή του Τζιτζικώστα στις Βρυξέλλες αφαιρεί έναν πιθανό αντίπαλο του πρωθυπουργού», καταδεικνύει με νόημα το σχετικό δημοσίευμα του Politico.
Μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, όπου η Νέα Δημοκρατία δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης υπέθεσαν ότι ο Τζιτζικώστας ίσως αποχωρούσε και δημιουργούσε ένα νέο δεξιό κόμμα.
Ωστόσο, παρέμεινε στη Νέα Δημοκρατία.
Ο Ρουμάνος ευρωβουλευτής Adrian-George Axinia χαρακτήρισε την υποψηφιότητα ως «θετική για την Ευρώπη, ιδιαίτερα για τα νοτιοανατολικά κράτη-μέλη», υπογραμμίζοντας το μερίδιο της Αθήνας σε ναυτιλιακά ζητήματα ως πλεονέκτημα με έναν Έλληνα στη θέση του επιτρόπου μεταφορών.
«Ελπίζουμε ότι ο νέος επίτροπος μεταφορών θα υποστηρίξει την τεχνολογική ουδετερότητα, διασφαλίζοντας ότι οι κινητήρες εσωτερικής καύσης δεν θα απαγορευτούν το 2035 και ότι η Επιτροπή θα προτείνει ουδέτερα σε εκπομπές άνθρακα καύσιμα για αυτούς τους κινητήρες», δήλωσε ο Axinia. «Αναμένουμε από τον επίτροπο να μετριάσει την ώθηση προς την ηλεκτροκίνηση και να επανεξετάσει τους αυστηρότερους στόχους απανθρακοποίησης».


 

Τι έγραφε το Bankingnews

Η Ursula «πούλησε» τον «φίλο» Μητσοτάκη δίνοντας ένα ασήμαντο χαρτοφυλάκιο στη Κομισιόν – Όλο το παρασκήνιο στο ΒΝ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατυμπάνιζε την μεγάλη επιρροή που ασκούσε στην Κομισιόν και στην πρόεδρό της Ursula Von Der Leyen, έλεγε ότι διαθέτει το πιο ισχυρό κόμμα μέσα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και έσπευσε να στηρίξει πρώτος την Von Der Leyen όταν την αμφισβητούσαν άλλα κόμματα. Και πως το ξεπλήρωσε αυτό; Δίνοντας στην Ελλάδα ένα πολύ μέτριο χαρτοφυλάκιο στον Απόστολο Τζιτζικώστα, αυτό των Μεταφορών και του Τουρισμού, και κατά συνέπεια στην Ελλάδα.
Ποιο είναι το παρασκήνιο;

Άδειασε Μητσοτάκη, δεν ήθελε τον Τζιτζικώστα

Η Ursula μόλις επανεκλέγη, ξέχασε τις υποσχέσεις της και ήθελε να διαλέξει αυτή τους επόμενους επιτρόπους. Ζήτησε λοιπόν από κάθε πρωθυπουργό να της προτείνει από δύο περιπτώσεις και εκείνη να διαλέξει. Όμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θίχτηκε και ήθελε να κάνει επίτροπο τον Τζιτζικώστα. Είχε ακουστεί και η Νίκη Κεραμέως για την οποία η Ursula είχε καλή άποψη. Οι σχέσεις Μητσοτάκη με Ursula είχαν ούτως ή άλλως διαρραγεί όταν έμαθε ότι δεν θα ξανακάνει επίτροπο τον Μαργαρίτη Σχοινά, τον οποίο ήθελε δίπλα διακαώς η Πρόεδρος.

Ποια χαρτοφυλάκια ζητούσαμε και τι πήραμε…

Πριν από όλα αυτά, η κυβέρνηση διαλαλούσε με επιλεκτικές διαρροές ότι διεκδικούμε ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο αντάξιο της δυναμικής Μητσοτάκη στην Ευρώπη και της μεγάλης νίκης της ΝΔ με 41%. Είχαν ακουστεί ότι θα πάρουμε το χαρτοφυλάκιο της Άμυνας για να παίξουμε ρόλο αναβάθμισης της Ευρώπης στο τομέα αυτό με ένα κοινό ευρωπαϊκό αμυντικό δόγμα. Είχε ακουστεί, επίσης, ότι θα πάρουμε το χαρτοφυλάκιο της Κοινωνικής Συνοχής το οποίο διαθέτει πολύ μεγάλους κοινοτικούς πόρους ή και το Αγροτικής Πολιτικής (το οποίο θέλαμε) που επίσης έχει ευρωπαϊκό ταμείο και είναι αιχμής αφού ευρωπαικά πλήττεται ο πρωτογενής τομέας. Είχε ακουστεί, επίσης, ότι η Ελλάδα διεκδικεί το χαρτοφυλάκιο Διεύρυνσης (το οποίο ήθελε πολύ) για να παίξει σημαντικό ρόλο στα Βαλκάνια και να «τιθασεύσει» την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία που προκαλούν συνεχώς τη χώρα μας.

Προτιμούσε την Κεραμέως…

Η Ursula Von Der Leyen, όμως, δεν έδωσε κανένα από αυτά τα χαρτοφυλάκια στον «φίλο» Μητσοτάκη διότι πολύ απλά δεν θεωρούσε και δεν θεωρεί ούτε τεχνοκράτη ούτε σημαντικό πολιτικό τον Απόστολο Τζιτζικώστα. Πληροφορίες από συζητήσεις που έχουν γίνει λένε ότι θα προτιμούσε την Νίκη Κεραμέως που είχε ακουστεί ως όνομα. Έτσι, λοιπόν, αποφάσισε να δώσει ένα κατά πολύ υποδεέστερο χαρτοφυλάκιο στην χώρα, την ώρα που η Ελλάδα θέλει να παίξει ένα σημαντικό ρόλο ως χώρα των Βαλκανίων και της Μεσογείου, την ώρα που η χώρα μαστίζεται από την ακρίβεια και την αύξηση των τιμών ενέργειας. «Τόσο πολύ μας υπολογίζουν» θα πει με σκωπτικό ύφος παλαιός κοινοβουλευτικός όταν ρωτήθηκε για το χαρτοφυλάκιο που πήρε η Ελλάδα και συνεχίζει «Τουλάχιστον ο Μαργαρίτης Σχοινάς ήταν και Αντιπρόεδρος της Κομισιόν»…

Μικροκομματική και μακιαβελική η λογική για επιλογή Τζιτζικώστα

Ο έλληνας Πρωθυπουργός, λοιπόν, επέλεξε για πολιτικούς και προσωπικούς λόγους τον Απόστολο Τζιτζικώστα. Ο πρώτος είναι διότι είναι δεξιός και θέλει να κάνει μία δεξιά στροφή προκειμένου να γλιτώσει τις μεγάλες απώλειες που έχει η ΝΔ στην Μακεδονία και στην Βόρεια Ελλάδα με το νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια.
Ο δεύτερος λόγος είναι για να «διώξει» έναν εν δυνάμει πολιτικό αντίπαλο του ο οποίος θα μπορούσε να τον αμφισβητήσει το 2027. Αντί, λοιπόν, ο Μητσοτάκης να επιλέξει έναν τεχνοκράτη που θα μπορούσε να πάρει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο και να αναβαθμίσει τη θέση της χώρας, επιλέξει να λειτουργήσει με μικροκομματικούς όρους.
Συμπέρασμα: Ο έλληνας Πρωθυπουργός δεν είναι μία υπολογίσιμη δύναμη στην Ευρώπη, όπως θέλουν τα συστημικά ΜΜΕ να περάσουν.
Σε σημαντικά ζητήματα, οι Βρυξέλλες συμπεριφέρονται στην Ελλάδα σαν να είναι τριτοκλασσάτη χώρα. Στην παράνομους ελέγχους της Γερμανίας στα σύνορα κλείνει τα μάτια. Για την αύξηση της τιμής στην ενέργεια στην Ανατολική Ευρώπη κλείνει τα μάτια. Για τις πρακτικές των πολυεθνικών στις τιμές των προϊόντων ανα χώρα κλείνει τα μάτια.


Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr