Τον ερχόμενο Δεκέμβριο έχουν προσδιοριστεί για να συζητηθούν στα αρμόδια Δικαστήρια οι αγωγές έξι απόστρατων και εν ενεργεία αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ κατά των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας VODAFONE και COSMOTE για παράνομες παρακολουθήσεις.
Όπως υποστηρίζουν...
οι αστυνομικοί, το 2020 κλήθηκαν να εξεταστούν ως ύποπτοι για το αδίκημα της δωροδοκίας με αφορμή μια αναφορά που είχε διαβιβάσει το 2016 στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο τότε διοικητής της ΕΥΠ και βασιζόταν στην παρακολούθηση των κινητών τους τηλεφώνων.
Το 2023 έγινε η δίκη των αστυνομικών στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων, όπου αθωώθηκαν με τη σύμφωνη γνώμη και του εισαγγελέα της έδρας. Παράλληλα, το ίδιο Δικαστήριο έκρινε, με παρεμπίπτουσα απόφαση, ότι δεκάδες τηλεφωνικές συνομιλίες τους είχαν καταγραφεί χωρίς να υπάρχουν μέσα στη δικογραφία οι σχετικές εισαγγελικές διατάξεις για άρση του απορρήτου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του newsbreak.gr, το Τριμελές Εφετείο αναφέρει στη σχετική απόφασή του ότι: «Αντιθέτως, για το κρίσιμο διάστημα οι οικίες συνομιλίες, με τη μορφή της ανυπόγραφης καταγραφής τους, ΔΕΝ καλύπτονται από αντίστοιχη διάταξη του εισαγγελέα της ΕΥΠ (σημειώνεται ότι δεν υφίσταται στη δικογραφία τέτοια διάταξη προς τούτο) και δεν λαμβάνονται υπόψη και δεν συνεκτιμώνται».
Οι αγωγές
Όπως υποστηρίζουν τώρα οι ενάγοντες, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας VODAFONE και COSMOTE κατά το χρονικό διάστημα Ιούνιος 2016 έως Οκτώβριος 2016 – κατά περίπτωση – κατέγραφαν παράνομα το περιεχόμενο των συνομιλιών τους (φωνή), τα κριτήρια στοχοθέτησης (MSISDN, IMISI, IMEI, κ.λ.π) τα μηνύματά τους, καθώς και τις πληροφορίες κλήσεων και υπηρεσιών IRI (όπως γεωγραφικό προσδιορισμό των κλήσεων). Το υλικό διαβίβασαν παράνομα στον τότε διοικητή της ΕΥΠ και έτσι αυτός απέκτησε πρόσβαση σε ιδιωτικές συζητήσεις, στις οποίες αναφέρονταν προσωπικά δεδομένα της ζωής τους, της υγείας τους, των πολιτικών τους φρονημάτων και των συνδικαλιστικών τους θέσεων.
Επίσης, αναφέρουν στις αγωγές τους, ότι οι παράνομες πράξεις των δύο εταιρειών προκάλεσαν την επαγγελματική δυσφήμισή τους και την κοινωνική τους απαξίωση, με αποτέλεσμα να μπουν επί χρόνια σε μία τεράστια δικαστική περιπέτεια και να υποστούν «τη βάσανο του ακροατηρίου από την ατιμωτική θέση του κατηγορουμένου».
Με τις αγωγές τους, οι αστυνομικοί ζητούν αποζημίωση πολλών χιλιάδων ευρώ για παραβίαση των προσωπικών και ευαίσθητων δεδομένων, καθώς και για την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης την οποία υπέστησαν.