Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2024

12 ξεπερασμένες διατροφικές συμβουλές που κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό


Διατροφικές «οδηγίες» που έγιναν τάση, αλλά θα πρέπει να τις αφήσουμε οριστικά πίσω μας
 
Η διατροφή είναι βασικός πυλώνας της υγείας μας, αλλά πολλές φορές ακολουθούμε συμβουλές που, αντί να μας βοηθούν, μας οδηγούν σε λάθος μονοπάτια. Οι...  

 
διατροφικές τάσεις αλλάζουν και στην εποχή του διαδικτύου εξαπλώνονται με απίστευτη ταχύτητα.

Κάποιες από αυτές μπορεί να είναι περισσότερο μόδα, χωρίς ιδιαίτερη βάση, αλλά και στον επιστημονικο χώρο, τα στοιχεία πληθαίνουν και οι έρευνες οδηγούν κατά καιρούς σε αναθεώρηση των κυρίαρχων αντιλήψεων.

Υπάρχει όμως μια διαχρονική συμβουλή: Η υγιεινή διατροφή βασίζεται στην ισορροπία και ποικιλία. Αποφεύγουμε τις υπερβολές, τις μονοδιάστατες «λύσεις» και τις «θαυματουργές» δίαιτες και ακολουθούμε μια διατροφή ισορροπημένη και προσαρμοσμένη στις δικές μας ανάγκες.

Ακολουθούν 12 ξεπερασμένες – αλλά και επιβλαβείς – διατροφικές συμβουλές, που σύμφωνα με ειδικούς θα πρέπει να τις αφήσουμε μια για πάντα πίσω.

1. «Κόψε εντελώς αυτή την ομάδα τροφών… θα σωθείς»

Η συμβουλή να αφαιρούμε εντελώς μία ομάδα τροφών από τη διατροφή μας ακούγεται λογική σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά η αλήθεια είναι ότι το σώμα μας χρειάζεται ισορροπία. Η πλήρης απομάκρυνση μιας ομάδας τροφών, όπως υδατάνθρακες ή λιπαρά, μπορεί να προκαλέσει ελλείψεις θρεπτικών συστατικών, οδηγώντας σε κόπωση και άλλα προβλήματα υγείας. Το κλειδί είναι η ισορροπία και η διατήρηση μιας ποικιλίας τροφών. 

2. «Αυτή η δίαιτα αποτοξίνωσης θα αλλάξει τη ζωή σου»

Οι δίαιτες αποτοξίνωσης υπόσχονται να «καθαρίσουν» το σώμα, αλλά η αλήθεια είναι ότι το σώμα μας διαθέτει φυσικούς μηχανισμούς αποτοξίνωσης μέσω του ήπατος και των νεφρών. Η υπερβολική αποτοξίνωση μπορεί να διαταράξει τον μεταβολισμό και να δημιουργήσει πεπτικά προβλήματα, ειδικά όταν αποφασίζουμε να επανέλθουμε στην κανονική μας διατροφή. 

3. «Μέτρα θερμίδες, εκεί βρίσκεται το κλειδί»

Το μέτρημα των θερμίδων μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του βάρους, αλλά όταν γίνεται η μοναδική μας προτεραιότητα, μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στη σχέση μας με το φαγητό. Το φαγητό δεν είναι απλώς αριθμοί – η θρεπτική αξία και το αίσθημα κορεσμού είναι εξίσου σημαντικά. Η μονομανία στις θερμίδες μπορεί να οδηγήσει σε αποσύνδεση από το σώμα μας και σε μη υγιείς συμπεριφορές. 

4. «Ξέχνα τα γεύματα. Δοκίμασε αυτό το ρόφημα»

Τα ροφήματα που προτείνονται για αντικατάσταση γευμάτων ακούγονται σαν μια εύκολη λύση, αλλά συνήθως περιέχουν πολλές επεξεργασμένες ουσίες και είναι φτωχά σε βασικά θρεπτικά συστατικά. Η αντικατάσταση γευμάτων με ροφήματα μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκειες βιταμινών και μετάλλων, επηρεάζοντας την υγεία μας μακροπρόθεσμα. 

5. «Απλά άλλαξε τα γλυκαντικά που καταναλώνεις»

Τα «υγιεινά» γλυκαντικά, όπως η στέβια ή η ερυθριτόλη, θεωρούνται καλύτερες επιλογές από τη ζάχαρη, αλλά η υπερκατανάλωσή τους μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα. Παρά τη χαμηλή θερμιδική αξία τους, εξακολουθούν να διαταράσσουν τον τρόπο που το σώμα επεξεργάζεται τη γλυκόζη, αυξάνοντας τον κίνδυνο για μεταβολικά νοσήματα. 

6. «Κόψε τους υδατάνθρακες»

Οι υδατάνθρακες δεν είναι ο εχθρός μας. Παρότι ορισμένες δημοφιλείς δίαιτες τους «δαιμονοποίησαν», οι υδατάνθρακες είναι βασική πηγή ενέργειας για το σώμα μας. Το κλειδί είναι να επιλέγουμε σωστούς υδατάνθρακες, όπως ολικής αλέσεως, και να αποφεύγουμε τους επεξεργασμένους. Η υπερβολική μείωση μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη ενέργειας και να μειώσει τις σωματικές και νοητικές επιδόσεις μας.

7. «Πάρε αναψυκτικό διαίτης»

Τα αναψυκτικά διαίτης μπορεί να μην περιέχουν ζάχαρη, αλλά είναι γεμάτα με τεχνητά γλυκαντικά και πρόσθετα που μακροπρόθεσμα μπορεί να βλάψουν τον οργανισμό μας. Αντί να πίνουμε «αναψυκτικά διαίτης», είναι προτιμότερο να μειώσουμε γενικά την κατανάλωση αναψυκτικών και να καταναλώνουμε νερό για την ενυδάτωσή μας. 

8. «Δοκίμασε αυτή τη δίαιτα. Σίγουρα αποτελέσματα για όλους»

Η διατροφή δεν είναι ένα «μέγεθος» που ταιριάζουν σε όλους. Κάθε άτομο έχει διαφορετικές ανάγκες και προτιμήσεις, και αυτό που δουλεύει για κάποιον δεν σημαίνει ότι θα δουλέψει για όλους. Η καλύτερη στρατηγική είναι να συμβουλευτούμε έναν διατροφολόγο που θα μας καθοδηγήσει ανάλογα με τις προσωπικές μας ανάγκες και ιδιαιτερότητες. 

9. «Κοψε τη γλουτένη και θα χάσεις βάρος»

Η δίαιτα χωρίς γλουτένη έγινε μόδα, αλλά είναι άσχετη με την απώλεια βάρους. Αφορά όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη. Αποφεύγοντας τη γλουτένη χωρίς λόγο, μπορεί να στραφούμε τελικά σε τρόφιμα με περισσότερα επεξεργασμένα συστατικά που τελικά θα αυξήσουν το βάρος μας αντί να το μειώσουν. Επιπλέον είναι μια δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σε αρκετά ιχνοστοιχεία και δεν έχει αποδειχθεί κανένα όφελος σε οποιονδήποτε άλλον πλην των ανθρώπων που έχουν δυσανεξία στην γλουτένη. 

10. «Μην τρως ποτέ λιπαρά»

Η πλήρης αποφυγή των λιπαρών δεν είναι η λύση. Τα υγιεινά λιπαρά, όπως αυτά που βρίσκονται στο ελαιόλαδο, στο αβοκάντο, στο σολωμό, στους σπόρους τσία, στους ξηρούς καρπούς κ.α., είναι απαραίτητα για την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος και τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Αποφεύγουμε τα τρανς και κορεσμένα λιπαρά, αλλά εντάσσουμε τα υγιεινά λιπαρά στη διατροφή μας. 

11. «Πίνε καφέ χωρίς φόβο, βοηθάει»

Είναι αλήθεια πως ο καφές στην κατάλληλη ποσότητα (περίπου έως δύο με τρία φλιτζάνια) μπορεί να ενισχύσει τον μεταβολισμό και φαίνεται να έχει οφέλη για την καρδιακή υγεία, αλλά η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να έχει ακριβώς τα αντιθετα αποτελέσματα: Να προκαλέσει αύξηση του καρδιακού ρυθμού και προβλήματα στο νευρικό σύστημα.

12. «Σταμάτα να τρως σνακ ανάμεσα στα γεύματα»

Τα σνακ, όταν καταναλώνονται με μέτρο και είναι υγιεινά, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση του κορεσμού μεταξύ των γευμάτων και να αποτρέψουν την υπερβολική κατανάλωση τροφής στα κύρια γεύματα. Επιλέγουμε υγιεινά σνακ όπως φρούτα, ξηρούς καρπούς και γιαούρτι, που μας δίνουν ενέργεια, μπορούν να προσφέρουν οφέλη για την υγεία και μας χορταίνουν.