Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2024

Ζήτω το Έπος του 1940! Ζήτω η πατρίδα μας η Ελλάδα!


Δέκα λεπτά πριν τις 3 τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου 1940 το σπίτι του πρωθυπουργού Ιωάννη Μεταξά δονείται από το έντονο κουδούνισμα της πόρτας.
Είναι... 


 

ο Ιταλός πρεσβευτής Εμμανουέλε Γκράτσι. Έχει εντολή να παραδώσει το τελεσίγραφο στις 3 π.μ ακριβώς.

Επιτέλους το κουδούνισμα ξυπνά τον ίδιο τον Μεταξα ο οποίος κάνει την εμφάνισή του στην μικρή πλαϊνή πόρτα.
Ο πρωθυπουργός αναγνωρίζοντας αμέσως τον Ιταλό πρέσβη του σφίγγει το χέρι και τον οδηγεί σε ένα μικρό φτωχικό σαλόνι.
Εκείνος, αμέσως του παραδίδει ένα κείμενο που δεν είναι τίποτε άλλο παρά το τελεσίγραφο της Ιταλίας προς την Ελλάδα, με το οποίο η ιταλική κυβέρνηση απαιτεί την ελεύθερη διέλευση των στρατευμάτων της στον ελληνικό χώρο, από τις 6 π.μ. της 28/10/1940.
Ο Μεταξάς αρχίζει να το διαβάζει. Τα χέρια που κράταγαν το χαρτί έτρεμαν. Μέσα από τα γυαλιά του φαίνονται τα μάτια του να βουρκώνουν.
Οταν τελειώνει την ανάγνωση κοιτάζει κατά πρόσωπο τον Ιταλό πρεσβευτή και με φωνή λυπημένη αλλά σταθερή του λέει: «Λοιπόν, έχουμε πόλεμο».

Στις 6 το πρωί ο ελληνικός λαός ξυπνά από τους συριγμούς των σειρήνων.
Η είδηση τρέχει από στόμα σε στόμα «Πόλεμος! Οι Ιταλοί εισβάλλουν».
Κρατώντας την γαλανόλευκη ο κόσμος ξεχύνεται στους δρόμους.
Το ραδιόφωνο μεταδίδει διαρκώς το πρώτο ανακοινωθέν του Γενικού Στρατηγείου: «Αι ιταλικαί στρατιωτικαί δυνάμεις προσβάλουν από της 5:30 πρωινής σήμερον τα ημέτερα τμήματα προκαλύψεως της ελληνοαλβανικής μεθορίου. Αι ημέτεραι δυνάμεις αμύνονται του πατρίου εδάφους».

Η Ελλάδα, τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου του 1940 έδωσε σε όλο τον κόσμο αλησμόνητα μαθήματα γενναιότητας, λεβεντιάς, ηρωισμού και ανδρείας.
Όταν όλα τα Έθνη υπέκυπταν το ένα μετά το άλλο στη βία του Άξονα, η μικρή Ελλάδα αντιμετώπισε άοπλη τους πάνοπλους και νίκησε.
Η 28η Οκτωβρίου 1940 διατρανώνει στους αιώνες ότι η βία δεν αρκεί για να καταπνίξει την αγνή φιλοπατρία και την αφοσίωση του Έλληνα στην Ελευθερία.

Ζήτω το Έπος του 1940! Ζήτω η πατρίδα μας η Ελλάδα!

Β.Β.