Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2024

3 σημάδια που δείχνουν ότι καταναλώνεις περισσότερη πρωτεΐνη απ’ όση χρειάζεσαι


  Η γενική άποψη για την πρωτεΐνη είναι ότι πρέπει να την καταναλώνουμε σε μεγάλες ποσότητες, αφού είναι σημαντική για διάφορους λόγους: συμβάλλει στην ανάπτυξη και επιδιόρθωση του σώματος, στην οξυγόνωση, στην παραγωγή ενζύμων και στη ρύθμιση των ορμονών. Ωστόσο, διαιτολόγος, επισημαίνει ότι η υπερβολική κατανάλωση, μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες.

Όπως...  

 
ισχύει με πολλά διατροφικά στοιχεία, η κατανάλωση σε υπερβολικές ποσότητες μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις. Το σώμα μας έχει συγκεκριμένες ανάγκες για πρωτεΐνη, ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, το επίπεδο δραστηριότητας και άλλους παράγοντες. Η κατανόηση των σημείων που δείχνουν πως καταναλώνουμε περισσότερη πρωτεΐνη από όσο χρειαζόμαστε μπορεί να βοηθήσει στην προσαρμογή της διατροφής μας για πιο υγιεινά αποτελέσματα.

Είναι σημαντικό να επιδιώκουμε ισορροπία στη διατροφή και να ακούμε το σώμα μας για ενδείξεις υπερβολής ή ανεπάρκειας σε θρεπτικά στοιχεία. Ποια σημάδια δείχνουν ωστόσο ότι καταναλώνεις περισσότερη πρωτεΐνη από αυτή που χρειάζεσαι;

3 σημάδια ότι καταναλώνεις περισσότερη πρωτεΐνη από αυτή που χρειάζεσαι

Πεπτικά προβλήματα

Σύμφωνα με διατροφολόγο, ένα χαρακτηριστικό σημάδι υπερβολικής πρόσληψης πρωτεΐνης είναι η δυσκοιλιότητα, ειδικά για όσους δεν είναι επαρκώς ενυδατωμένοι. Αυτό συμβαίνει συνήθως επειδή αν καταναλώνεις υπερβολικά μία μακροθρεπτική ουσία, μπορεί να μην τρως αρκετές τροφές με φυτικές ίνες (όπως σύνθετους υδατάνθρακες, φρούτα και λαχανικά).

Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να καταναλώνεις μια ισορροπημένη διατροφή που περιέχει φυτικές ίνες και υγρά, για να βοηθά στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Η υπερβολική πρόσληψη πρωτεΐνης στη διατροφή μπορεί επίσης να προκαλέσει υπερβολικά αέρια και ακόμη και διάρροια.

Αφυδάτωση

Καταναλώνοντας πολλή πρωτεΐνη, το σώμα παράγει περισσότερη ουρία (η χημική ένωση που συντίθεται στο ήπαρ ως μέρος του κύκλου της ουρίας, είτε από την διάσπαση των αμινοξέων μέσω της οξείδωσης, είτε από την αμμωνία). Αυτό οδηγεί σε αυξημένη ούρηση και αφυδάτωση, που μπορεί να φέρει κούραση και μυϊκές κράμπες.

Πέτρες στα νεφρά

Τα νεφρά πρέπει να δουλέψουν πιο σκληρά, για να απομακρύνουν το πλεονάζον άζωτο από την πρωτεΐνη. Με τον καιρό, αυτό μπορεί να δημιουργήσει πέτρες στα νεφρά, κατάσταση πολύ οδυνηρή.

Κακοσμία στόματος

Εάν καταναλώνεις υπερβολική πρωτεΐνη, μπορεί να επηρεαστεί και η στοματική σου υγεία. Κατά τη διάσπαση της πρωτεΐνης στο σώμα, αυξάνεται η παραγωγή αμμωνίας, που είναι παραπροϊόν του μεταβολισμού της πρωτεΐνης. Αυτό μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστη αναπνοή.

Πηγή: ladylike.gr