Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024

Φρούτα το βράδυ: 4 διατροφολόγοι αποκαλύπτουν αν είναι καλή ιδέα

 
Υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από το φαγητό κυρίως όταν πρόκειται για το βραδινό γεύμα. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να σκεφτούν ότι η κατανάλωση φρούτων είναι...  

 
μια καλή εναλλακτική λύση για να αποφύγουν έναν κακό ύπνο και παρεμπιπτόντως, για να μην πάρουν βάρος.

Όπως υπενθυμίζουν οι διατροφολόγοι, κάθε τρόφιμο έχει θερμίδες και αυτές είναι ίδιες οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας τις φάμε. Ωστόσο οι ειδικοί ενημερώνουν ότι ο γλυκαιμικός δείκτης των φρούτων μπορεί να είναι πολύ υψηλός στο τέλος της ημέρας ή ότι εάν επιλέξετε να έχετε μόνο φρούτα για βραδινό θα υπάρχει έλλειψη θρεπτικών συστατικών.

Είναι τελικά τα φρούτα κατάλληλα για τις βραδινές ώρες;

Η γιατρός και διατροφολόγος Mar Mira, βεβαιώνει στο ισπανικό Telva ότι μπορείτε να φάτε φρούτα το βράδυ, αλλά με μέτρο: «Είναι σημαντικό να μην καταναλώνετε τροφές με πολύ υψηλό γλυκαιμικό δείκτη το βράδυ, καθώς είναι θρεπτικά συστατικά που το έντερο απορροφά γρήγορα, δημιουργούν μια απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα και γίνονται λίπος. Επομένως, πρέπει να είστε προσεκτικοί γιατί μπορεί στο τέλος να παχύνετε». Η ειδικός προσθέτει: «Δεν είναι τα φρούτα απαγορευμένη τροφή, αλλά αν μπορείτε να επιλέξετε κάτι με χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, είναι καλύτερα».

Από την πλευρά της, η διατροφολόγος Patricia Ortega επισημαίνει: «Κανένα φαγητό σε συγκεκριμένη ώρα της ημέρας δεν έχει την ικανότητα να αυξήσει το σωματικό σας βάρος» υπενθυμίζοντας πώς αυτή η επιλογή έχει ελλείψεις: «Η κατανάλωση μόνο φρούτων για δείπνο θα μπορούσε να οδηγήσει σε έλλειψη άλλων θρεπτικών συστατικών και ομάδων τροφίμων που παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στην απώλεια βάρους, όπως λαχανικά, ποιοτικές πρωτεΐνες, υγιή λίπη κλπ».

Από την πλευρά της, η φαρμακοποιός Leticia B. Carrera συνιστά, αν επιλέξετε να έχετε φρούτα για βραδινό να τα συνοδεύσετε με γιαούρτι χαμηλών λιπαρών. Επιπλέον, υπενθυμίζει ότι αν θέλετε να χάσετε βάρος «θα ήταν πιο αποτελεσματικό και χορταστικό να τρώτε μόνο πρωτεΐνη στο δείπνο γιατί αποφεύγετε το τσιμπολόγημα λίγες ώρες αργότερα. Ακόμα θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα».

Σύμφωνα με τους ειδικούς τα φρούτα μπορείτε να τα συμπεριλάβετε στο δείπνο σας. Η διατροφολόγος Blanca García-Orea εξηγεί στο ισπανικό Telva: «Αν αισθάνεστε καλά, δεν υπάρχει πρόβλημα. Ωστόσο υπάρχουν άνθρωποι που τα φρούτα τους προκαλούν πρήξιμο στο στομάχι λόγω της υψηλής ποσότητας φρουκτόζης ή σορβιτόλης που περιέχουν». Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι καλύτερο να τρώτε φρούτα για πρωινό.

Πηγή: bovary.gr