Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2024

5 Ενδεικτικά σημάδια της τοξικής φιλίας


Οι σχέσεις στη ζωή μας είτε βοηθούν την αυτοεκτίμηση μας είτε την καταρρακώνουν. Το...  


 

να εντοπίζετε τα σημάδια μιας τοξικής φιλίας και πώς να τα αντιμετωπίζετε, μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε το δράμα και να διατηρήσετε την αυτοεκτίμηση σας ανέπαφη.
Ένας φίλος που έχει πάντα κακή διάθεση μπορεί να είναι τοξικός. Οι τοξικοί φίλοι συνήθως δεν αισθάνονται τύψεις για τις αρνητικές τους συμπεριφορές. Μπορεί να ξεχνούν τα σχέδια που κάνετε μαζί και να σας μειώνουν με πλάγιο τρόπο. Ακόμη μπορεί να νιώθετε συναισθηματική εξάντληση μετά από κολλητή παρέα για μεγάλες χρονικές περιόδους. Παρακάτω θα δείτε 5 από τα πιο χαρακτηριστικά σημάδια μιας τοξικής φιλίας.

Σε κάνουν να νιώθεις συναισθηματικά ανασφαλής

«Αν αισθάνεστε ότι ο “φίλος/η” χρησιμοποιεί αυτό που του/της εμπιστευτήκατε για να σας πληγώσει, να σας χλευάσει ή να σας κριτικάρει αλλά στη συνέχεια το αρνείται, λέγοντας ότι είστε υπερβολικά ευαίσθητοι, τότε είναι τοξικός» επισημαίνει η Kelly Rudolph, ιδρύτρια του Positive Women Rock. Μάλιστα σας κάνουν να αναρωτιέστε αν είστε εσείς, ο κακός φίλος. Λάβετε υπόψη ότι «αυτή η χειραγώγηση είναι συμπεριφορά εκφοβισμού που πηγάζει από την ανασφάλεια και το αίσθημα αδυναμίας», εξηγεί. «Το να αισθάνεστε άσχημα ή ενοχές ή σύγχυση κάνει έναν τοξικό φίλο να αισθάνεται ξανά ότι έχει τον έλεγχο», που είναι ένας τρόπος να τον αναγνωρίσετε.

Νοιάζονται μόνο για τον εαυτό τους

Ένας τοξικός φίλος δεν θα σε ακούσει ποτέ πραγματικά. Θα ακούνε μόνο κατά το ήμισυ τα προβλήματά σας περιμένοντας την ευκαιρία να μιλήσουν ή να γυρίσουν τη συζήτηση σε αυτούς. «Ένας τοξικός φίλος είναι συχνά αγενής και κακός με τους ανθρώπους. Τα πάντα αφορούν τους ίδιους». Ένας εύκολος τρόπος για να ελέγξετε αυτό το χαρακτηριστικό είναι να αναδείξετε τυχαία θέματα με τα οποία εσείς και ο φίλος σας δεν έχετε ιδιαίτερη σχέση. Εάν έχει την ικανότητα να γυρίσει τη συνομιλία πίσω σε αυτόν, μπορεί να είναι σημάδι τοξικότητας.

Σε τραβάνε συνεχώς προς τα κάτω

«Μια φιλία είναι τοξική εάν είναι συχνά μη υποστηρικτική, χωρίς ανταμοιβή, μη ικανοποιητική, εξαντλητική, αποπνικτική και/ή άνιση στο δούναι και λαβείν. Εάν ένας φίλος σας απογοητεύει συνεχώς, σας απογοητεύει ή σας εξαντλεί και νιώθετε να σας… τραβά πτος τα κάτων τότε η σχέση έχει πρόβλημα», εξηγεί η Florence Isaacs, συγγραφέας του Toxic Friends True Friends: How Your Friendships Can Make or Break Your Health, Happiness, Family and Career. Τελικά, ο λόγος που δεν νιώθετε χαρούμενοι ή χαλαροί κοντά τους είναι επειδή δεν σας κάνουν να νιώθετε καλά με τον εαυτό σας.

Σε ανταγωνίζονται

Είτε πρόκειται για μια νέα σχέση είτε για προαγωγή στη δουλειά, ένα τοξικό άτομο στη ζωή σας θα προσπαθήσει να σας ανταγωνιστεί. Δεν θα τους αρέσει η ιδέα να έχετε κάτι που δεν έχουν εκείνοι και ιδιαίτερα δεν θέλουν να διαπρέψετε σε κάτι στο οποίο είστε καλοί. Μπορεί ακόμη και να το πάνε ένα βήμα παραπέρα και να αρχίσουν να σας μιμούνται αγοράζοντας τα ίδια ρούχα ή αντιγράφοντας τον τρόπο που μιλάτε.

Είναι μελοδραματικοί

Ένα πράγμα που μπορείς να εγγυηθείς από ένα τοξικό άτομο είναι το δράμα που τον ακολουθεί. Πάντα τσακώνονται με εσάς ή άλλους ανθρώπους ή τους συμβαίνουν απίστευτα και απροσδόκητα πράγματα. Ή τουλάχιστον αυτή είναι η εικόνα που θέλουν να δείχνουν για τον εαυτό τους!

Πηγή: instyle.gr