Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024

6 λόγοι που είσαι ακατάστατη και δεν έχουν καμία σχέση με την τεμπελιά


Υπάρχουν πολλοί άλλοι λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν σε αυτό το χαρακτηριστικό, από την προσωπικότητα μέχρι την ψυχική υγεία.

Ακαταστασία: 6 λόγοι που έχεις αυτό το χαρακτηριστικό:  
 
 

1. Μπορεί να έχεις ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας)

Η ακαταστασία μπορεί να είναι σύμπτωμα της ΔΕΠΥ. Σύμφωνα με ειδικούς, οι άνθρωποι με ΔΕΠΥ δυσκολεύονται να οργανώσουν σκέψεις και πράξεις. Μπορεί να ξεκινήσεις μια δουλειά, αλλά να διακοπεί η προσοχή σου από κάτι άλλο, με αποτέλεσμα να αφήνεις τα πάντα στη μέση. Κλειδιά σε τυχαία σημεία, άπλυτα ρούχα παντού και ανολοκλήρωτες εργασίες είναι καθημερινότητα.

2. Μπορεί να αντιμετωπίζεις κατάθλιψη ή άγχος

Η κατάσταση του χώρου μας συχνά δείχνει τη διάθεσή μας. Αν αισθάνεσαι ψυχική κούραση ή έλλειψη ενέργειας, η ιδέα να καθαρίσεις ή να οργανώσεις το σπίτι σου μπορεί να μοιάζει βουνό. Η κατάθλιψη και το άγχος μειώνουν τη συγκέντρωση, με αποτέλεσμα ακόμα και μικρές δουλειές να φαίνονται τρομακτικές. Ακόμα, η ακαταστασία μπορεί να αυξήσει το άγχος, καθώς συνδέεται με αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες.

3. Περνάς μία μεταβατική φάση στη ζωή σου

Αλλαγές όπως το ξεκίνημα μιας νέας δουλειάς, μια μετακόμιση, η γέννηση παιδιού ή ακόμα και το διαζύγιο μπορούν να προκαλέσουν ακαταστασία. Όταν βρίσκεσαι σε μια στρεσογόνα κατάσταση, είναι φυσιολογικό να δώσεις προτεραιότητα σε άλλα πράγματα και να αφήσεις το σπίτι σου σε δεύτερη μοίρα.

4. Σου είναι δύσκολο να πετάξεις πράγματα

Μερικές φορές η ακαταστασία προέρχεται από συναισθηματική προσκόλληση σε αντικείμενα. Ενθύμια από διακοπές, δώρα από αγαπημένα πρόσωπα – μπορεί να σε γεμίζουν με αναμνήσεις που δεν θες να αφήσεις. Το αποτέλεσμα; Πράγματα που δεν χρησιμοποιείς αλλά δεν θέλεις να αποχωριστείς καταλήγουν να πιάνουν χώρο και να δημιουργούν χάος.

5. Μπορεί να έχεις χαλαρή προσωπικότητα

Η προσωπικότητά σου παίζει ρόλο στο πόσο οργανωμένη ή ακατάστατη είσαι. Αν είσαι πιο χαλαρή και λιγότερο τακτική, μπορεί να μη σε ενοχλεί τόσο η ακαταστασία. Αντίθετα, οι πιο οργανωτικοί δίνουν μεγαλύτερη σημασία στην τακτοποίηση και την καθαριότητα.

6. Είσαι αναποφάσιστη

Αν δεν μπορείς να αποφασίσεις τι να κάνεις με κάποιο αντικείμενο ή πού να το βάλεις, μπορεί να το αφήσεις απλώς εκεί που είναι. Η αναποφασιστικότητα μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση αντικειμένων που τελικά δημιουργούν ακαταστασία.

Πότε γίνεται πρόβλημα;

Λίγη ακαταστασία είναι φυσιολογική και δε σημαίνει απαραίτητα ότι έχεις πρόβλημα. Ωστόσο, αν αρχίζει να επηρεάζει την καθημερινότητά σου – όπως όταν καθυστερείς σε ραντεβού επειδή δεν βρίσκεις τα πράγματά σου – τότε ίσως πρέπει να αναζητήσεις βοήθεια. Επίσης, μελέτες έχουν δείξει ότι ένας καλά οργανωμένος χώρος μάς κάνει να νιώθουμε πιο ήρεμοι και ασφαλείς.

Πηγή: shape.gr