Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2024

8 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να καθαρίζεις με ξύδι


Το ξύδι είναι ένα από τα πιο γνωστά καθαριστικά στο σπίτι και όχι άδικα. Είναι οικονομικό, αποτελεσματικό και μπορείς να το χρησιμοποιήσεις σε διάφορες δουλειές, από... 


 

το να πλένεις παράθυρα μέχρι να αφαιρείς λεκέδες από τα ρούχα ή να καθαρίζεις καφετιέρες. Όμως, επειδή το ξύδι είναι όξινο, μπορεί να προκαλέσει ζημιές σε συγκεκριμένες επιφάνειες και αντικείμενα στο σπίτι σου. Αν σκέφτεσαι να καθαρίσεις το σπίτι σου με αυτό, καλύτερα να διαβάσεις παρακάτω για το τι πρέπει να αποφύγεις.

1. Ξύλινες επιφάνειες: πατώματα και έπιπλα

Μπορεί το ξύδι να φαίνεται κατάλληλο για ξύλινες επιφάνειες, αλλά δεν είναι. Ακόμη και όταν αραιώνεται με νερό, το οξύ μπορεί να καταστρέψει τη γυαλιστερή επίστρωση του ξύλου με την πάροδο του χρόνου. Το αποτέλεσμα; Θαμπές και άτονες επιφάνειες που χάνουν τη φυσική τους λάμψη. Αν το ξύλο δεν είναι γυαλισμένο, υπάρχει κίνδυνος το ξύδι να το κάνει να διογκωθεί ή να το παραμορφώσει. Για ασφάλεια, καλύτερα να επιλέξεις ένα ειδικό καθαριστικό για ξύλο που προστατεύει την επιφάνειά του.


2. Ανοξείδωτες συσκευές

Ενώ το ξύδι μπορεί να αφαιρέσει λεκέδες από ανοξείδωτες επιφάνειες όταν αραιώνεται, δεν το προτείνουμε για τις συσκευές σου. Οι ανοξείδωτες επιφάνειες έχουν μια λεπτή επίστρωση που μπορεί να καταστραφεί από το οξύ, αφήνοντας τις συσκευές ευάλωτες σε γρατσουνιές και ζημιές. Ένα καθαριστικό ειδικά σχεδιασμένο για ανοξείδωτες συσκευές είναι η καλύτερη λύση για να τις κρατάς λαμπερές χωρίς να τις φθείρεις.

3. Πέτρινες επιφάνειες

Μην χρησιμοποιήσεις ποτέ ξύδι για να καθαρίσεις επιφάνειες όπως μάρμαρο, γρανίτη ή ασβεστόλιθο. Το οξύ μπορεί να χαράξει ή να "κάψει" την πέτρα, αφήνοντας μόνιμες φθορές. Για σπιτικές λύσεις καθαρισμού, μπορείς να αναμείξεις ήπιο σαπούνι πιάτων με νερό - είναι μια ασφαλέστερη εναλλακτική που καθαρίζει χωρίς να βλάπτει τις ευαίσθητες επιφάνειες.

4. Σίδερα και ατμοκαθαριστές

Πολλοί πιστεύουν ότι το ξύδι μπορεί να διαλύσει τα άλατα στο εσωτερικό του σίδερου ή του ατμοκαθαριστή, αλλά αυτό δεν είναι καλή ιδέα. Η Carolyn Forté, διευθύντρια του Ινστιτούτου Home Care & Cleaning Lab του Good Housekeeping, εξηγεί ότι το ξύδι μπορεί να καταστρέψει τα εσωτερικά μέρη της συσκευής. Το νερό είναι η καλύτερη επιλογή για το καθάρισμα αυτών των συσκευών.

5. Αρμοί πλακιδίων 

Αν σκέφτεσαι να καθαρίσεις τους αρμούς με ξύδι, καλύτερα να το ξανασκεφτείς. Το οξύ μπορεί να διαβρώσει ή να φθείρει τους αρμούς, ειδικά αν είναι ασταθείς ή κακοσυντηρημένοι. Μια καλύτερη επιλογή για το καθάρισμα των αρμών είναι η χρήση αραιωμένης χλωρίνης με μια σκληρή βούρτσα για πιο ασφαλή και καλύτερα αποτελέσματα.

6. Πλυντήριο ρούχων

Πολλοί χρησιμοποιούν ξύδι στο πλυντήριο για να αφαιρέσουν μυρωδιές ή λεκέδες, αλλά αυτό δεν πρέπει να γίνεται συχνά. Σύμφωνα με την Forté, ενώ η χρήση ξυδιού περιστασιακά δεν προκαλεί προβλήματα, η συχνή χρήση του μπορεί να διαβρώσει συγκεκριμένα μέρη του πλυντηρίου. Αν θέλεις να διατηρήσεις το πλυντήριό σου σε καλή κατάσταση, καλό είναι να περιορίσεις τη χρήση του ξυδιού.

7. Οθόνες ηλεκτρονικών συσκευών

Μην χρησιμοποιείς ποτέ ξύδι για να καθαρίσεις οθόνες τηλεφώνου, τηλεόρασης ή άλλων ηλεκτρονικών συσκευών. Το οξύ μπορεί να καταστρέψει την αντιανακλαστική επίστρωση της οθόνης και να μειώσει την ανταπόκριση των οθονών αφής. Ένα πανάκι μικροϊνών ελαφρώς βρεγμένο με νερό ή ένα ειδικό καθαριστικό για οθόνες είναι η καλύτερη επιλογή.

8. Λεκέδες από αυγό

Αν πέσει αυγό στο πάτωμα, μη βάλεις ξύδι. Το οξύ μπορεί να προκαλέσει την πήξη των πρωτεϊνών του αυγού, κάνοντας τον λεκέ πιο δύσκολο να καθαριστεί. Χρησιμοποίησε απλά σαπούνι και νερό για καλύτερα αποτελέσματα.

Πηγή: shape.gr