Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024

Η παραμυθένια πόλη της Γερμανίας που θα σε κάνει να κόψεις ακόμα και το κρέας


Εδώ γεννήθηκε και η Δέσποινα Βανδή
 
Ενδεχομένως να μοιάζει με κλισέ, αλλά πραγματικά το...  

 
Τύμπινγκεν στη νοτιοδυτική Γερμανία, μοιάζει με παραμυθένια πόλη που δεν θέλεις να φύγεις ποτέ από εκεί. Όμως, δεν είναι μόνο η ομορφιά του που το κάνει να ξεχωρίζει.

Το Τύμπινγκεν είναι γνωστό και ως η «vegan πόλη» της Γερμανίας, καθώς πρωτοπορεί στον βιγκανισμό και στον οικολογικό τρόπο ζωής. Επίσης, εδώ θα βρείτε ένα από τα αρχαιότερα πανεπιστήμια της Ευρώπης.



Η σύγχρονη πόλη είναι χτισμένη γύρω από τη διατηρημένη παλιά πόλη, με πλινθόστρωτα σοκάκια, παλιά ξύλινα αλλά και χρωματιστά σπίτια και κανάλια με νερό.




Η διατηρημένη παλιά πόλη αποτελεί εξαίρεση για τη Γερμανία καθώς τα ιστορικά κέντρα των περισσότερων πόλεων της χώρας καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Όμως στο Τύμπινγκεν έπεσε μόνο μία βόμβα, καθώς δεν διέθετε βαριά βιομηχανία ώστε να το καταστήσει στρατιωτικό στόχο.
 
 

Το κέντρο της πόλης διαπερνά ο ποταμός Νέκαρ, παραπόταμος του Ρήνου, ενώ υπάρχει και ένα τεχνητό νησί, το Neckarinsel (νησί του Νέκαρ) που δημιουργήθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα. Βρίσκεται στη Σουαβία, μία από τις περιοχές της Γερμανίας με τις περισσότερες μέρες με ηλιοφάνεια ανά έτος.



Το Τύμπινγκεν φημίζεται για το πανεπιστήμιό του, ένα από τα αρχαιότερα της Ευρώπης, με έτος ίδρυσης το 1477. Επίσης, αποτέλεσε ένα από τα επίκεντρα του φοιτητικού «γερμανικού 1968», ενώ μέχρι και σήμερα υπάρχει η πόλη έχει μία οικολογική κουλτούρα, πρωτοστατώντας στον βιγκανισμό.



Μάλιστα, o δήμος συμμετέχει επισήμως και στο Veganuary, την πρωτοβουλία που ενθαρρύνει τους ανθρώπους να γίνουν vegan (τουλάχιστον) τον μήνα Ιανουάριο.




Τέλος, να πούμε (ως μία… lifestyle πληροφορία) πως εδώ γεννήθηκε η Δέσποινα Βανδή και πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής της, οπότε και οικογενειακώς επέστρεψαν στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην όμορφη Καβάλα.