Το κρυφό διαμάντι του Ζαγορίου
 
Δεν θα το βρείτε ανάμεσα στα δημοφιλή χωριά του Ζαγορίου, αλλά σίγουρα είναι ένας εντυπωσιακός προορισμός που αξίζει να ανακαλύψετε. Και μόνο το γεγονός ότι...  

 
το «κόβει» στα δύο ο άγριος ποταμός, Αωός, είναι ένας σημαντικός λόγος για να δείτε από κοντά το συγκεκριμένο απίστευτο θέαμα.

Ο λόγος για τη Βοβούσα που εκτός των άλλων, θα σας εντυπωσιάσει και το υπέροχο γεφύρι της, το οποίο συνδέει τις δύο πλευρές του χωριού και χτίστηκε από τον Αλέξιο Μήσιο το 1748. Μάλιστα, πρόκειται και για ένα σημείο που έχει αναγνωριστεί ως νεότερο αρχαιολογικό μνημείο.




Η Βοβούσα απέχει 77 χλ. από τα Ιωάννινα και 60 χλμ. από τα Γρεβενά και είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1.000 μέτρων. Όπως όλα τα Ζαγοροχώρια, έτσι και αυτή φημίζεται για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των περίφημων μαστόρων της πέτρα.



Γραφικές γωνιές με πέτρινα κτίρια τοπικής, ζαγορίτικης αρχιτεκτονικής, λιθόστρωτα δρομάκια και η φύση σε όλο της το μεγαλείο -το χωριό αποτελεί μάλιστα και μία από τις «εισόδους» στον Εθνικό Δρυμό της Βάλιας Κάλντα– μένουν για πάντα αξέχαστες.



Στα όσα αξίζει, επίσης, να δει κανείς στο χωριό η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου που χρονολογείται από το 1814. Για την ονομασία της Βοβούσας εικάζεται ότι οφείλεται στη βοή των νερών του Αώου που διασχίζουν το χωριό.



Η Βοβούσα, μαζί με άλλα χωριά του Ανατολικού Ζαγορίου, όπως το Φλαμπουράρι, το Γρεβενίτι, το Τρίστενο κ.α., ανήκει στο λεγόμενο Βλαχοζάγορο. Το όνομα οφείλεται στο γεγονός ότι οι συγκεκριμένες ορεινές κοινότητες μιλούσαν παλαιότερα μαζί με την ελληνική και τη βλάχικη γλώσσα, την οποία οι ηλικιωμένοι σε κάποια χωριά τη μιλούν ακόμη.