Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024

«Από την Αντριανού μέχρι τον Όλυμπο»


Η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου στο Καφενείο "Η πρίγκιπος" στη Θεσσαλονίκη.

Οπισθόφυλλο:

Ένα δισκοπότηρο του 1888, ένα ευαγγέλιο του 1740 κι ένα κιτρινισμένο φύλλο πορείας γίνονται η αφορμή για... 

 
να ξεδιπλωθεί η αληθινή ιστορία του παπα-Νικόλα. Γεννιέται το 1873 σ’ ένα χωριό καταμεσής του κάμπου της Αδριανούπολης και μεγαλώνει κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, όπως όλοι στην περιοχή της Θράσσας Γης, με διαρκείς αγώνες κατά Βουλγάρων και Τούρκων. Παρά τις τραγικές του απώλειες, αντιστέκεται, επιμένει στις αξίες του και αγωνίζεται μέχρι το κατώφλι του αποσπάσματος.

Συνοδοιπόροι του, άνθρωποι του μόχθου, διαφορετικοί από εκείνον αλλά όλοι δεμένοι από την ίδια κλωστή της μοίρας. Έρωτες, μυστικά, φόβος, θεαματικές αποδράσεις, εξαφανίσεις, απαγωγές, απόγνωση, απώλειες, αναζητήσεις που τους οδηγούν σε σταυροδρόμια επικίνδυνα.

Θα συναντηθούν με εξέχουσες προσωπικότητες της εποχής, όπως με τον μαθηματικό Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή, τον Μητροπολίτη Πολύκαρπο Βαρβάκη, τη φεμινίστρια Καλλιρρόη Σιγανού-Παρέν, αλλά και με τον ληστή Φώτη Γιαγκούλα στα βουνά του Ολύμπου.

Ένα βιβλίο για τον αγώνα των Θρακών και την πρώτη γενοκτονία από τις πολλές που ακολούθησαν το οποίο φωτίζει πτυχές της Ιστορίας στα αιματοβαμμένα χρόνια, από το Μαύρο Πάσχα των Θρακών το 1914 έως την προσφυγιά και την παράδοση του «Τριγώνου Καραγάτς» το 1923. Σελίδες από ατσάλι που τις σκάλισαν με μαχαίρι, ποτισμένες με μελάνι από αίμα. Ένα κομμάτι της Ιστορίας που για πολλούς είναι άγνωστο και για άλλους ξεχασμένο.

Ο παπα-Νικόλας κι ένας ολόκληρος λαός που εκπροσωπεί, μέσα σε μια ταραγμένη εποχή για τον θρακικό πληθυσμό, γίνονται το όχημα για να ταξιδέψουμε στους τρεις τελευταίους αιώνες σε μια δύσκολη διαδρομή από την Αντριανού μέχρι τον Όλυμπο.