Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024

Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια


Ανοιχτή επιστολή:

Προς τους Τοπικούς Άρχοντες κάθε θεσμού

Κυρίες και Κύριοι, άρχοντες του Τόπου. (Του συνόλου του Ν. Πιερίας)

Χθες, Δευτέρα 21 Οκτωβρίου και ώρα 10:00π.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων... 


 

της Αντιπεριφέρειας Πιερίας, παρουσιάστηκε από τον μελετητή εκπρόσωπο της εταιρίας που το ανέλαβε, το ‘’Ειδικό Πολεοδομικού Σχεδίου (Ε.Π.Σ.)που αφορά το σύνολο της Παραλιακής ζώνης του Ν.Πιερίας.

Η ζέουσα περιοχή για σύνολο οικονομικών δραστηριοτήτων της Πιερίας

Στην παρουσίαση αυτή, απ’ ότι πληροφορήθηκα, συμμετείχαν η κ. Αντιπεριφερειάρχης με τις καθ’ ύλην υπηρεσίες της, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος του Δήμου Κατερίνης, οι αντίστοιχες τεχνικές υπηρεσίες Δήμου Δίου - Ολύμπου, Δήμου Πύδνας – Κολινδρού και ένας πολίτης ο κ. Σοφοκλής Καλιακός (πιθανώς και ως εκπρόσωπος της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Κατερίνης).

Από πηγές μου, διαπίστωσα ότι το μελετητικό γραφείο, δεν ασχολήθηκε καθόλου με την υφιστάμενη κατάσταση στην περιοχή, παρά λαμβάνοντας υπόψιν μόνον ένα τυπικό γεωγραφικό χάρτη της περιοχής και μάλιστα όχι σύγχρονη αεροφωτογραφία.

Κύριοι, αυτές οι μελέτες δεν γίνονται με σχεδιασμό επί χάρτου, αλλά με άμεση φωτοτοπογραφική σάρωση, με σύγχρονα εναέρια μέσα και στη συνέχεια πλήρης ανάλυση με ειδικά ηλεκτρονικά λογισμικά προγράμματα, με αλγοριθμική εφαρμογή της πεπερασμένης.

Οι προτάσεις του, αν πληροφορήθηκα σωστά, ήταν για την μεν ‘’Ολυμπιάδα Κορινού’’ να εντάσσει το 50% περίπου των 2.100 στρεμμάτων χωρίς να λαμβάνει υπόψιν το ιδιοκτησιακό καθεστώς που διαμορφώθηκε κατά τον διάβα από το έτος 1995 έως σήμερα!!!

Πως θα εφαρμοστεί η ειδική πολεοδομική ρύθμιση αυτή, όταν θα προκύψει μια σειρά από Νομικές, Δικαιικές Απαιτήσεις; Υπάρχουν ιδιοκτήτες

Επίσης δεν ελήφθησαν υπόψιν τα δευτερογενή νομοθετήματα των Π.Δ. και των σχετικών Υπουργικών Αποφάσεων από το 1995 έως και σήμερα.

Κύριοι Πολιτικοί άρχοντες, μην υπόσχεστε πολιτικά πράγματα, που ούτε καν τα γνωρίζετε και δεν προσπαθείτε να τα μάθετε, αλλά ούτε και μαθαίνετε κατά την διάρκεια θητεία σας.

Για δε την παραλιακή ζώνη της Νοτίου Πιερίας (Λιτοχώρου κλπ), προτείνει αμιγή αγροτική καλλιέργεια τον Βαρικό, την Γρίτσα και την Πλάκα Λιτοχώρου!!! (έχουμε διαμορφωμένη κατάσταση που δεν αλλάζει)

Δηλαδή, καμία λήψη δεδομένων υφιστάμενης κατάστασης, αλλά και μελλοντικών αναγκών στις ανθρώπινες δραστηριότητες, με λίγα λόγια καμία σκέψη για το μέλλον και όπως αυτό μπορεί να διαμορφωθεί από τον ανθρώπινο παράγοντα, για την εξυπηρέτηση των οικονομικών και κοινωνικών αναγκών του.

Οι παρόντες εκεί υπηρεσιακοί παράγοντες εισήλθαν, ήκουσαν και απήλθαν.

Αν ήταν στο χέρι μου, θα τις απέλυα και τις δυο πλευρές. Ξέρω ότι είμαι αυστηρός ίσως και απόλυτος, μπορεί να αμαρτάνω, όμως πρέπει να κατανοήσουμε ότι η επιστημονική εξέλιξη, η διαμόρφωση νέων κοινωνικών αναγκών καιοικονομικών δραστηριοτήτων, το ‘’ων’’ που λέγεται άνθρωπος μπορεί υπ αυτές τις συνθήκες να παραμορφώσει αντί να διαμορφώσει.

Ευτυχώς υπήρξε μία φωνή, του κ. Καλιακού αν με πληροφόρησαν ορθά και ανεξάρτητα αν ήταν θεσμική, πρέπει να ληφθεί υπόψιν.

Τι είναι κύριοι τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια ή όπως προγενέστερα Ειδικά Χωρικά Σχέδια;;;

«Με τα Ε.Π.Σ. καθορίζονται το πρότυπο χωρικής οργάνωσης και ανάπτυξης, οι χρήσεις γης, οι όροι και περιορισμοί δόμησης, τα όρια πολεοδομικών ενοτήτων, καθώς και σημαντικές πολεοδομικές παρεμβάσεις, τεχνικά και περιβαλλοντικά δίκτυα όπως και υποδομές.»

Βρισκόμαστε βέβαια σε περίοδο διαβούλευσης, είθε οι θεσμοί να κατανοήσουν και να επέμβουν δραστικά, έτσι ώστε να διαμορφωθεί ένα θεσμικό πλαίσιο, που να αντέχει τα επόμενα 50 χρόνια, αν το αφήσουμε όπως διαμορφώθηκε χθες, τότε θα έχουμε μια μελέτη για τα ντουλάπια των υπηρεσιών και μία δαπάνη άσκοπης σπατάλης.

Κύριοι, έχετε αντιληφθεί τι σημαίνουν Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια (Ε.Π.Σ.);

Βρισκόμαστε εν έτη 2024 δεν μπορούμε να προχωρήσουμε άναρχα πλέον στον γενικό πολεοδομικό σχεδιασμό. Γιατί;


Τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια ρυθμίζουν:

· Τις Ζώνες Παρέμβασης.

· Ζώνες Άμεσης Επιρροής.

· Ευρύτερη Ζώνη Παρέμβασης.

· Χωρική Οργάνωση και Ανάπτυξη Περιοχών. (Υποδοχείς Σχεδίων, Αστικές αναπλάσεις, Ολοκληρωμένες Χωρικές Παρεμβάσεις. Η Κλιματική Κρίση είναι μπροστά μας, τα άγρια φυσικά φαινόμενα έρχονται)

· Ανάγκη δημιουργίας ‘’Θεσμικού Πλαισίου’’, το απαιτεί και η Ε.Ε. από την οποία είμαστε πλήρως εξαρτημένοι.

· Αναπτυξιακά Προγράμματα. Άδειες Λειτουργίας. Χρήσεις Γης. Ανάγλυφο του Εδάφους. Πανίδα. Χλωρίδα και μια σειρά άλλα πράγματα. Τα γνωρίζουμε, όσοι ασχολούμαστε με την ανάπτυξη του τόπου έστω και επαγγελματικά. 

Μοναδική ευκαιρία για ριζοσπαστική μεταρρύθμιση, ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ.

(Θα δημιουργούμε παραγωγικές μονάδες και την άλλη μέρα η κοινωνία θα φωνάζει, για την ποιότητα ζωής, έτσι ώστε να μην ικανοποιείται καμία πλευρά της καθημερινής ανάγκης, όλα χρειάζονται αλλά με ΡΥΘΜΙΣΗ.)


Σκύψτε όλοι οι υπεύθυνοι, στην ανάγκη – ευκαιρία

Οι μελετητές, πρέπει να λειτουργήσουν ανεξάρτητα από τους ανθρώπους αλλά όχι από τις ανάγκες.


Ευχαριστώ.

Σωτήρης Αθ. Γκούνας
Οικονομολόγος