Αρωματικός, κρεμώδης και πλούσιος σε γεύση
Υλικά
Για τον κιμά:
- 1 κιλό άπαχο μοσχαρίσιο κιμά
- 1/2 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 κ. σ. ελαιόλαδο
- 400 γρ. ντομάτες σε κύβους
- 2 κ. σ. πελτέ ντομάτας
- 1 κ. γλ. κανέλα
- 1 κ. γλ. ρίγανη
- 1 κ. γλ. αλάτι
- 1/2 κ. γλ. μαύρο πιπέρι
- Για τη μπεσαμέλ:
- 1/4 φλ. τσαγιού βούτυρο
- 1/4 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 1/2 φλ. τσαγιού γάλα, ζεστό
- 2 κρόκοι αυγών
- Αλάτι και πιπέρι για γεύση
- 1/4 κ. γλ. μοσχοκάρυδο
- 2/3 φλ. τσαγιού τριμμένη παρμεζάνα, για τη συναρμολόγηση
- Φρέσκο μαϊντανό για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Πλύντε τις μελιτζάνες και τις πατάτες και κόψτε τις σε ροδέλες ίδιου πάχους. Στεγνώστε τις μελιτζάνες με χαρτί κουζίνας και αφαιρέστε τα περιττά υγρά.
- Ζεστάνετε 2 κουταλιές της σούπας λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέστε τα λαχανικά στο καυτό λάδι και τηγανίστε τα μέχρι να ροδίσουν λίγο. Εργαστείτε σε δύο παρτίδες για να αποφύγετε τον συνωστισμό, προσθέτοντας περισσότερο λάδι μεταξύ των παρτίδων.
- Όταν βγάλετε τα λαχανικά από το λάδι, τοποθετήστε τα σε απορροφητικό χαρτί για να φύγει το περιττό λάδι. Αλατοπιπερώστε και αφήστε στην άκρη.
- Για να φτιάξετε τον κιμά ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτετε τον κιμά και το κρεμμύδι. Σοτάρετε μέχρι το μοσχαρίσιο κρέας να ροδίσει καλά και να ψηθεί. Προσθέστε το σκόρδο και σοτάρετε άλλα 2 λεπτά.
- Προσθέστε στην κατσαρόλα τους κύβους ντομάτας, τον πελτέ ντομάτας, την κανέλα, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι. Φέρτε τα σε βρασμό, ανακατεύοντας μέχρι να ενσωματωθούν καλά όλα τα υλικά.
- Αφαιρέστε τον κιμά από τη φωτιά και αφήστε στην άκρη.
- Για να φτιάξετε τη μπεσαμέλ λιώστε το βούτυρο σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Προσθέστε το αλεύρι και ανακατεύετε συνεχώς για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να πήξει και να φουσκώσει και να αρχίσει να ροδίζει ελαφρά.
- Προσθέστε σιγά- σιγά το γάλα, ενώ ανακατεύετε συνεχώς για να μην σβολιάσει. Αυξήστε τη φωτιά σε μέτρια και συνεχίστε να χτυπάτε με το σύρμα για 3- 4 λεπτά μέχρι να πήξει και να πάρει σχεδόν βράση.
- Αποσύρετε τη μπεσαμέλ από τη φωτιά και προσθέστε τους κρόκους των αυγών, αλάτι και πιπέρι ανάλογα με τη γεύση καθώς και 1 πρέζα μοσχοκάρυδο. Χτυπήστε γρήγορα τους κρόκους των αυγών για να ενσωματωθούν πλήρως τα αυγά χωρίς να τα αφήσετε να μαγειρευτούν σε σβώλους στη σάλτσα και στη συνέχεια αφήστε τα στην άκρη.
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
- Απλώστε τις πατάτες σε μια ομοιόμορφη στρώση στον πάτο ενός ταψιού. Στρώστε τις μισές μελιτζάνες πάνω από τις πατάτες.
- Ρίξτε όλο τον κιμά πάνω από τις μελιτζάνες και στρώστε τις υπόλοιπες μελιτζάνες πάνω από τον κιμά. Περιχύστε τη μπεσαμέλ πάνω από τις μελιτζάνες και από πάνω ρίξτε την παρμεζάνα.
- Ψήστε τον μουσακά για 35- 45 λεπτά ή μέχρι η κρούστα να ροδίσει.
- Αφαιρέστε από το φούρνο και αφήστε να κρυώσει για 10 λεπτά πριν τον σερβίρετε.
- Πασπαλίστε με φρέσκο μαϊντανό και απολαύστε!