Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024

«Όχι» Καραμανλή – Σαμαρά στην πρόσκληση Μητσοτάκη για τα γενέθλια της ΝΔ – Βαθαίνει το ρήγμα στην παράταξη


Αρνητική ήταν, τελικά, η απάντηση των δύο πρώην πρωθυπουργών και πρώην προέδρων της ΝΔ, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά στην πρόσκληση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, να παραστούν στην αποψινή γιορτή με τίτλο...  

 
«Πάμε Ρηγίλλης», στα ιστορικά γραφεία του κόμματος, για τα 50ά γενέθλια της παράταξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, Καραμανλής και Σαμαράς έχουν επικοινωνήσει μεταξύ τους σχετικά με την απόφαση αυτή (όπερ σημαίνει ότι υπήρξε συντονισμός των δύο πρώην πρωθυπουργών), ενώ από την άλλη πλευρά, συνεργάτες του πρωθυπουργού περιορίζονται να πουν ότι ο ίδιος έκανε αυτό που έπρεπε, σηκώνοντας το τηλέφωνο και προσκαλώντας τους στη γιορτή του κόμματος.

Πλέον, η κινηση Καραμανλή – Σαμαρά επιβεβαιώνει το «ρήγμα» στο εσωτερικό της ΝΔ, καθώς οι δύο «πρώην» με τη στάση τους κάνουν απολύτως σαφές ότι αποδοκιμάζουν συνολικά την πολιτική Μητσοτάκη – τόσο σε επίπεδο διακυβέρνησης της χώρας όσο και σε επίπεδο ιδεολογικής/πολιτικής κατεύθυνσης του κόμματος.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Ιουλίου σε εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο, Καραμανλής και Σαμαράς είχαν ασκήσει συντονισμένη και δριμεία κριτική εφ’ όλης της ύλης στην κυβέρνηση. Επίσης, δεν είχαν βρεθεί στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια της παρουσίας του πρωθυπουργού στην 88η ΔΕΘ. Ωστόσο, η άρνησή τους να παραστούν στα «γενέθλια» της ΝΔ αποκτά έντονα συμβολικό χαρακτήρα, καθώς παίρνουν αποστάσεις από το κόμμα που στο παρελθόν είχαν οι ίδιοι διοικήσει.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το Μαξίμου δεν πρόκειται να κάνει κάποιο περαιτέρω σχόλιο για την εξέλιξη αυτή, η οποία, πάντως, έρχεται σε μια δύσκολη για την κυβέρνηση στιγμή, καθώς όλο και περισσότεροι βουλευτές της ΝΔ μοιάζουν να… βγαίνουν στο «αντάρτικο» και να πιέζουν απ’ όλες τις πλευρές για αλλαγές σε μείζονες πολιτικές, ασκόντας κριτική σε υπουργούς και αποφάσεις.

.topontiki