Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024

Η μπίρα μπορεί να είναι πιο υγιεινή από όσο νομίζετε


Ο ρόλος των προβιοτικών από τη ζύμωση και οι νέες τάσεις για «υγιεινές μπίρες»

Η μπίρα είναι συνήθως συνδεδεμένη με χαλαρές στιγμές και διασκέδαση, αλλά όχι με την υγεία. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι... 


 

οι μπίρες, που περιέχουν διάφορους μικροοργανισμούς από τη ζύμωση, θα μπορούσαν να προσφέρουν οφέλη στην υγεία λόγω των προβιοτικών τους ιδιοτήτων.


Τι είναι τα προβιοτικά;

Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί (βακτήρια και ζυμομύκητες), που μπορούν να ωφελήσουν την υγεία του εντέρου. Όπως εξηγεί η διατροφολόγος Catherine Pohl στο Newsweek, τα προβιοτικά, εκτός του ότι μπορούν να αγοραστούν σε μορφή κάψουλας ή σκόνης ως συμπληρώματα, βρίσκονται και φυσικά σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι, το κεφίρ, το κομπούχα και, φυσικά, η μπίρα.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Agricultural and Food Chemistry έδειξε ότι άνδρες που κατανάλωναν μισή μπίρα την ημέρα εμφάνισαν βελτιώσεις στο μικροβίωμα του εντέρου τους, λόγω των προβιοτικών ιδιοτήτων της. Τα προβιοτικά βοηθούν στη διάσπαση τροφίμων που δεν χωνεύονται εύκολα, ενώ παράλληλα διευκολύνουν την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνες και μέταλλα.


Τα οφέλη της ζύμωσης στην μπίρα

Η ζύμωση είναι η διαδικασία μέσω της οποίας τα βακτήρια και οι ζυμομύκητες μετατρέπουν τα σάκχαρα σε αλκοόλ και διοξείδιο του άνθρακα, δημιουργώντας έτσι την μπίρα όπως τη γνωρίζουμε. Αυτή η διαδικασία μπορεί να προσθέσει στην μπίρα ορισμένα υγιεινά συστατικά, όπως βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αντιοξειδωτικά και μεταλλικά στοιχεία.

Επιπλέον, τα προβιοτικά (βακτήρια και ζυμομύκητες) έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και να περιορίσουν την ανάπτυξη επιβλαβών μικροοργανισμών στο σώμα. Επίσης, μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της ψυχικής υγείας, καθώς υπάρχει αυξανόμενη έρευνα που συνδέει την υγεία του εντέρου με τη διάθεση και τη νοητική ευεξία.


Τα μειονεκτήματα της μπίρας

Παρόλο που η μπίρα μπορεί να περιέχει ορισμένα ευεργετικά συστατικά, δεν πρέπει να παραβλέπεται ότι περιέχει αλκοόλ και σάκχαρα, τα οποία έχουν αρνητικές συνέπειες για την υγεία. Η Catherine Pohl τονίζει ότι, αν και η κατανάλωση μπίρας με μέτρο μπορεί να προσφέρει ορισμένα θρεπτικά συστατικά, το αλκοόλ μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο πεπτικό σύστημα και στο σώμα γενικότερα. Επιπλέον, είναι γνωστό η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως ηπατικά νοσήματα και καρδιαγγειακές παθήσεις.


Οι νέες τάσεις για υγιεινές μπίρες

Μια ανασκόπηση του 2020 από το Πανεπιστήμιο Aston στην Αγγλία, έδειξε ότι υπάρχει η δυνατότητα να δημιουργηθούν μπίρες που να περιέχουν υψηλότερα επίπεδα προβιοτικών, ενώ ταυτόχρονα περιορίζεται η περιεκτικότητα σε αλκοόλ, καθιστώντας τις πιο υγιεινές. Η ιδέα είναι να ζυμώνεται η μπίρα με πιο αργό ρυθμό και να χρησιμοποιούνται συγκεκριμένα συστατικά που ενισχύουν την υγεία, όπως ζύμες με προβιοτικές ιδιότητες, ώστε να δημιουργείται ένα τελικό προϊόν που θα μοιάζει σε ιδιότητες περισσότερο με το κεφίρ ή το κομπούχα.

Παρά τις προσπάθειες της βιομηχανίας να δημιουργήσει πιο υγιεινές μπίρες, η Pohl εκφράζει σκεπτικισμό για το αν αυτές οι μπίρες θα μπορέσουν πραγματικά να προσφέρουν ουσιαστικά οφέλη στην υγεία.

Αν ψάχνετε για τρόπους να ενισχύσετε την υγεία σας μέσω της διατροφής, υπάρχουν πολλές καλύτερες επιλογές από την μπίρα. Ωστόσο, αν απολαμβάνετε μια μπίρα περιστασιακά για τη γεύση της, μπορείτε να συνεχίσετε να την καταναλώνετε γνωρίζοντας πως η μέτρια κατανάλωση μπορεί να προσφέρει και κάποια οφέλη, λόγω των προβιοτικών από τη ζύμωση.