Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024

Ηρακλής Τσιτλακίδης: «Η φετινή τουριστική χρονιά κλείνει μεν ευχάριστα, χωρίς ωστόσο να εκπληρώσει τις προσδοκίες μας στην κερδοφορία»

 
Μια καλή χρονιά, χωρίς όμως τα επιθυμητά αποτελέσματα χαρακτηρίζει τη φετινή τουριστική σεζόν που ολοκληρώνεται σιγά – σιγά στην Πιερία, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Πιερίας και Αντιπρόεδρος της ΠΟΞ Ηρακλής Τσιτλακίδης.

Τα σκαμπανεβάσματα της σεζόν

Το καλοκαίρι ξεκίνησε με υψηλές προσδοκίες, και ανοδικές τάσεις από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Τσιτλακίδη ο Ιούλιος και οι αρχές του Αυγούστου κατέγραψαν χαμηλότερες πληρότητες από τις συνηθισμένες. Ο Ιούλιος παρουσίασε τις τρεις πρώτες εβδομάδες μείωση τέως και 25%, ενώ ο Αύγουστος ολοκληρώθηκε με θετικό πρόσημο.

Οι αιτίες

Οι αιτίες που συνέθεσαν το φετινό σκηνικό με ανοδικές και καθοδικές τάσεις έχουν κάνουν όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Πιερίας αφενός με τις πολύωρες καθυστερήσεις στα χερσαία σύνορα των σταθμών εισόδου στη χώρα μας -κυρίως σε Ευζώνους και Προμαχώνα-, παράλληλα με εκείνες λόγω των έργων του Flyover στην περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης.

Επιπλέον σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε η μερική ενσωμάτωση της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στη ζώνη Σένγκεν της Ε.Ε. καθώς από 1/4/2024 η μετακίνηση των πολιτών τους όλων όσων ταξίδευαν δεν απαιτούσε έλεγχο διαβατηρίου, με αποτέλεσμα η βασική δεξαμενή τουριστών στην περιοχή που είναι οι Ρουμάνοι να είναι αισθητά μειωμένη φέτος σε σχέση με άλλες χρονιές.

Οι νέες οριζόντιες και μη ανταποδοτικές επιβαρύνσεις

«Προβληματιζόμαστε με τις νέες -οριζόντιες και μη ανταποδοτικές- επιβαρύνσεις στη διαμονή των τουριστών, διότι μειώνουν την ανταγωνιστικότητα μας σε ένα διεθνοποιημένο περιβάλλον και θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών μας. Ο τουρισμός δεν πρέπει να τιμωρηθεί για την επιτυχία των προηγούμενων χρόνων, αλλά να συνεχίσει τον σπουδαίο του ρόλο στην ευημερία των τοπικών κοινωνιών», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αντιπρόεδρος της ΠΟΞ.

Τέταρτη η Πιερία στον Κοινωνικό Τουρισμό της ΔΥΠΑ

Παρόλα αυτά, όπως υπογραμμίζει ο Πρόεδρος της ΕΞΕΠ. η Πιερία είναι τέταρτη πανελλαδικά το 2024 στην απορρόφηση εισιτηρίων στο πρόγραμμα κοινωνικού Τουρισμού της ΔΥΠΑ, προσελκύοντας όλο και περισσότερους ωφελούμενους, με προφανή οφέλη για την τοπική οικονομία και την αναγνωρισιμότητα του προορισμού.