Η διατροφή μετά την προπόνηση είναι κρίσιμη για την αποκατάσταση και την επίτευξη των στόχων σας
 
Μετά από μια προπόνηση το σώμα χρειάζεται τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά για να ανακάμψει και να «εδραιωθούν» τα αποτελέσματα από τη γυμναστική.

Η...  

 
κατανάλωση των κατάλληλων τροφών μπορεί να βοηθήσει στην ανάκτηση των μυών, στην αναπλήρωση ενέργειας και στην αποφυγή τραυματισμών. Είναι λοιπόν σημαντικό να γνωρίζετε τι να φάτε μετά την προπόνηση και τι να μην βάλετε στο στόμα σας.

Η σημασία των μακροθρεπτικών συστατικών

Τα μακροθρεπτικά συστατικά, οι πρωτεΐνες, οι υδατάνθρακες και τα λίπη, είναι απαραίτητα για την ενέργεια και την αποκατάσταση των μυών μετά την άσκηση. Όπως επισημαίνει το Very Well Health, η διάρκεια και η ένταση της προπόνησης καθορίζουν τις διατροφικές ανάγκες.

Πρωτεΐνη: Η βάση της αποκατάστασης των μυών

Η πρωτεΐνη αποτελείται από αμινοξέα, τα οποία είναι κρίσιμα για την ανάπτυξη και την αποκατάσταση των μυών. Η άσκηση διασπά τις πρωτεΐνες των μυών και για αυτό είναι σημαντική η λήψη πρωτεΐνης μετά την προπόνηση.

Ακόμα και μικρές ποσότητες υψηλής ποιότητας πρωτεΐνης μπορούν να βοηθήσουν στη μυϊκή αποκατάσταση. Γενικά οι ειδικοί συνιστούν για βέλτιστα αποτελέσματα η κατανάλωση πρωτεΐνης να γίνεται εντός δύο ωρών από την άσκηση.

Υδατάνθρακες: Η αναπλήρωση της ενέργειας

Οι υδατάνθρακες είναι η κύρια πηγή ενέργειας του σώματος, και κατά τη διάρκεια της άσκησης, το σώμα χρησιμοποιεί γλυκογόνο, μια μορφή γλυκόζης που αποθηκεύεται στο ήπαρ και στους μυς. Η κατανάλωση υδατανθράκων μετά την προπόνηση βοηθά στην αναπλήρωση αυτών των αποθεμάτων. Η συνδυαστική κατανάλωση υδατανθράκων και πρωτεΐνης μέσα στην πρώτη ώρα μετά την άσκηση είναι ιδανική για την αναπλήρωση ενέργειας και την αποκατάσταση των μυών.

Υγιή λίπη: Μια προαιρετική επιλογή

Τα υγιή λίπη, ειδικά τα ωμέγα-3 που περιέχονται στα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και η σαρδέλα, έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορούν να βοηθήσουν στη μυϊκή αποκατάσταση. Ωστόσο, η κατανάλωση λίπους μετά την προπόνηση δεν είναι τόσο κρίσιμη όσο τα άλλα δύο μακροθρεπτικά συστατικά.
Η σημασία του χρόνου κατανάλωσης τροφών μετά την προπόνηση

Η αναπλήρωση μακροθρεπτικών συστατικών μέσα στο σωστό χρονικό πλαίσιο βελτιστοποιεί την αποκατάσταση και σας βοηθά να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις προπονήσεις σας. Οι ειδικοί συνιστούν την κατανάλωση πρωτεϊνών και υδατανθράκων μέσα σε 45 λεπτά έως μία ώρα μετά την άσκηση.
Ο ρόλος της ενυδάτωσης

Η σωστή ενυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας μετά από μια προπόνηση. Το σώμα μπορεί να χάσει πολλά λίτρα υγρών μέσω της εφίδρωσης, ειδικά κατά τη διάρκεια έντονης άσκησης. Η αντικατάσταση αυτών των υγρών είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του σώματος.
Οι καλύτερες τροφές για μετά την προπόνηση
  • Πρωτεΐνη: σολομός, φακή, αγελαδινό γιαούρτι, τυρί κότατζ, αυγά, φασόλια.
  • Υδατάνθρακες: ψωμί ή ζυμαρικά ολικής άλεσης, κινόα, βρόμη, γλυκοπατάτες, καστανό ρύζι, φρέσκος χυμός πορτοκαλιού, φρούτα, όπως μήλα και μούρα.
  • Λίπη: αβοκάντο, ελιές, ελαιόλαδο, λιπαρά ψάρια, ξηροί καρποί (αμύγδαλα, φουντούκια πεκάν), σπόροι κολοκύθας, ηλίανθου και τσία, βούτυρα ξηρών καρπών, τόφου.

Ιδέες γευμάτων και σνακ μετά την προπόνηση

Ανάλογα με την ένταση της προπόνησης και το πότε φάγατε τελευταία φορά, μπορεί να χρειάζεστε είτε ένα σνακ είτε ένα πλήρες γεύμα. Εδώ είναι μερικές ιδέες:

  • αβοκάντο ή βούτυρο αμυγδάλου σε φρυγανιά ολικής άλεσης,
  • κοτόπουλο ή γαλοπούλα με καστανό ρύζι και λαχανικά,
  • γάλα με φρούτα σε smoothie,
  • βρόμη με φρούτα,
  • ψητά ρεβίθια,
  • σολομός με γλυκοπατάτα,
  • γιαούρτι με φρούτα και δημητριακά ολικής άλεσης.

Αυτά τα γεύματα παρέχουν τον κατάλληλο συνδυασμό πρωτεΐνης και υδατανθράκων για άμεση αποκατάσταση των μυών και αναπλήρωση ενέργειας.

Τι να αποφύγετε

Αντίθετα με όλα τα παραπάνω, υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που μπορεί να είναι δελεαστικά μετά την προπόνηση, αλλά δεν προσφέρουν καμία πραγματική διατροφική αξία. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • προϊόντα αρτοποιίας όπως κέικ, ντόνατς και μπισκότα,
  • τηγανητό κοτόπουλο (fried chicken) και άλλα τηγανητά τρόφιμα,
  • παγωτό,
  • επεξεργασμένα κρέατα όπως λουκάνικα και μπέικον,
  • πίτσες, πατατάκια και άλλα πρόχειρα σνακ,
  • αναψυκτικά, ενεργειακά ποτά και ζαχαρούχα ροφήματα με φρούτα.

Αυτά τα τρόφιμα προσφέρουν πολλές «κενές θερμίδες», χωρίς να βοηθούν στην αποκατάσταση των μυών ή στην αναπλήρωση ενέργειας.