Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2024

Πώς να μάθετε να ξεχωρίζετε πότε το τυρί είναι ασφαλές για κατανάλωση


Τα περισσότερα συσκευασμένα τρόφιμα, όπως το τυρί, έχουν μια ετικέτα στην οποία αναγράφεται συνήθως «Κατανάλωση κατά προτίμηση πριν από…».

 

Ωστόσο, το τυρί μπορεί ακόμα να χαλάσει πριν από αυτή την ημερομηνία, ανάλογα με την ακατάλληλη αποθήκευση στο κατάστημα ή στο σπίτι σας. Ως εκ τούτου, είναι πάντα καλύτερο να τσεκάρετε το τυρί σας, για να βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλές για κατανάλωση, ανεξάρτητα από την καλύτερη ημερομηνία.

Εάν παρατηρήσετε κηλίδες μπλε ή πράσινης επιφάνειας μούχλας σε σκληρό τυρί, απλώς κόψτε τουλάχιστον 1 ίντσα (2,5 cm) γύρω και κάτω από αυτά τα σημεία. Εάν έχετε υγιές ανοσοποιητικό σύστημα, πιθανότατα θα είστε καλά αν φάτε κατά λάθος ένα μουχλιασμένο σημείο, αλλά θα πρέπει να παρακολουθείτε για συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης όπως έμετο, πόνο στο στομάχι ή διάρροια, καθώς ορισμένες μούχλες είναι πιο επικίνδυνες από άλλες, αναφέρει ο καθηγητής Διαιτολογίας στο Πανεπιστήμιο Κοπεγχάγης, Arne Astrup MD, DMSc.

Οι λευκές κηλίδες ή τα κρυσταλλωμένα μπαλώματα σε ορισμένα παλαιωμένα σκληρά τυριά όπως το τσένταρ, η παρμεζάνα και το γκούντα είναι φυσιολογικά και ασφαλή για κατανάλωση. Αυτές οι κηλίδες πιθανότατα δεν είναι μούχλα, αλλά κρύσταλλοι γαλακτικού ασβεστίου, οι οποίοι σχηματίζονται όταν το γαλακτικό οξύ στο τυρί ενώνεται με το ασβέστιο. Αντίθετα, απορρίψτε τα μαλακά τυριά όπως το τυρί κότατζ και το τυρί κρέμα, καθώς και τα θρυμματισμένα, τεμαχισμένα ή κομμένα τυριά – είτε μαλακά είτε σκληρά – που περιέχουν μούχλα.

Μπορείτε επίσης να μυρίσετε το τυρί για να προσδιορίσετε αν είναι ασφαλές για κατανάλωση. Αν και ορισμένοι τύποι τυριών μπορεί να μυρίζουν δύσοσμο, δεν θα πρέπει να έχουν ιδρωμένη, οσμή χλωρίου ή αμμωνίας.
Συμβουλές αποθήκευσης τυριού

Μια ασφαλής θερμοκρασία ψυγείου είναι κάτω από 4°C. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες αυξάνουν σημαντικά τον ρυθμό με τον οποίο πολλαπλασιάζονται τα βακτήρια, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο αλλοίωσης. Ορισμένα ψυγεία έχουν ενσωματωμένα θερμόμετρα. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε ένα θερμόμετρο ψυγείου για να διασφαλίσετε ότι παραμένει σε ασφαλή θερμοκρασία. Τοποθετήστε το θερμόμετρο στο πιο ζεστό σημείο (κοντά στην πόρτα), όχι κρυμμένο στο πίσω μέρος.

Τυλίξτε τεμάχια τυριού (ή άλλους τύπους που δεν διατίθενται σε επανασφραγιζόμενη συσκευασία) σε κερί, περγαμηνή ή χαρτί τυριού και αποθηκεύστε το τυρί στο επάνω ή στο μεσαίο ράφι ή σε ένα συρτάρι. Κρατήστε το πάνω από ωμά κρέατα, πουλερικά και ψάρια για να αποφύγετε τη μόλυνση. Αποφύγετε να τυλίξετε το τυρί σε σφιχτό, μη πορώδες υλικό όπως πλαστική μεμβράνη, καθώς αυτό μπορεί να το στεγνώσει και να το σκληρύνει.

Μπορείτε επίσης να καταψύξετε τυρί – αλλά οι φέτες επεξεργασμένου τυριού, όπως το αμερικανικό, και τα μαλακά τυριά όπως τα τυριά ρικότα, cottage και κρέμα δεν παγώνουν καλά. Όλοι οι άλλοι τύποι μπορούν να καταψυχθούν για 6 μήνες σε ασφαλή θερμοκρασία -18°C, ή χαμηλότερη.

Συμπέρασμα

Το τυρί είναι βασικό στοιχείο της κουζίνας λόγω της πλούσιας γεύσης και της ευελιξίας του. Μετά το άνοιγμα, μπορείτε να αποθηκεύσετε με ασφάλεια τα περισσότερα μαλακά τυριά στο ψυγείο για τουλάχιστον 7 ημέρες και τα περισσότερα σκληρά τυριά για 3-4 εβδομάδες. Επιθεωρήστε προσεκτικά τα σκληρά τυριά για μούχλα και κόψτε τυχόν σημεία. Ρίξτε μαλακά τυριά και τυριά θρυμματισμένα, τριμμένα ή κομμένα σε φέτες (είτε σκληρά είτε μαλακά) αν δείτε μούχλα. Αποθηκεύστε το τυρί σας σε ασφαλή θερμοκρασία ψυγείου – κάτω από 4 ° C και τυλίξτε το με κερί, περγαμηνή ή χαρτί τυριού μετά το άνοιγμα για να διατηρήσετε την υγρασία του.


Photo Shutterstock

healthstories.gr