Ένας μικρός και ήσυχος προορισμός 
 
 Κοντά στα Ιωάννινα θα συναντήσετε πολλά, όμορφα χωριά τα περισσότερα εκ των οποίων είναι δημοφιλείς προορισμοί για όλες τις εποχές του χρόνου. Ωστόσο, υπάρχουν...  

 
και αρκετά τα οποία δεν είναι τόσο γνωστά, αλλά σίγουρα αξίζει κανείς να ανακαλύψει.

Ένα από αυτά είναι και το Ανήλιο, το χωριό δίπλα στο Μέτσοβο, το οποίο προσφέρει στους επισκέπτες του στιγμές απίστευτης ηρεμίας και χαλάρωσης. Το όνομά του να μην σας μπερδεύει. Γιατί μπορεί το «ανήλιο» να σημαίνει «αυτό που δεν το βλέπει ο ήλιος», όμως, στην πραγματικότητα το χωριό βρίσκεται σε μια ηλιόλουστη πλαγιά στην Πίνδο με υπέροχη θέα.





Το Ανήλιο βρίσκεται σε υψόμετρο 1.050 μέτρων και είναι αμφιθεατρικά χτισμένο στις πλαγιές της βόρειας Πίνδου, ακριβώς απέναντι από το Μέτσοβο. Πρόκειται για ένα από τα βλαχόφωνα ορεινά χωριά του νομού Ιωαννίνων, σε απόσταση 20 λεπτών από την πόλη των Ιωαννίνων μέσω της Εγνατίας οδού.




Όπως και στα υπόλοιπα χωριά της Ηπείρου, έτσι κι εδώ η τέχνη των μαστόρων της πέτρας έχει κάνει το θαύμα τη… Όμορφα πετρόχτιστα, καλοδιατηρημένα κτίρια, λιθόστρωτα καλντερίμια και μια όμορφη πέτρινη πλατεία συνθέτουν το φωτογραφικό κολάζ του οικισμού.



Αναπόσπαστο κομμάτι του χωριού ο ναός της Αγίας Παρασκευής, η οποία ανέκαθεν θεωρείτο προστάτιδα των Βλάχων. Την επίσκεψη εκείνων που θα επιλέξουν το Ανήλιο για τις ορεινές τους αποδράσεις αξίζει και η Μονή του Αγίου Νικολάου, νοτιοδυτικά του Μετσόβου, ένα από τα σημαντικότερα μοναστήρια της περιοχής που χρονολογείται από τη βυζαντινή εποχή.