Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Εκτάκτως Κεντρική Επιτροπή το Σάββατο μετά το εξώδικο Κασσελάκη και την πρόταση Γεροβασίλη για διαγραφή του


  Σε εκρηκτικό κλίμα διεξήχθη η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας μετά το εξώδικο που απέστειλε ο Στέφανος Κασσελάκης στην Πολιτική γραμματεία και την Κεντρική Επιτροπή μετά τη διαρροή... 

 
του πόθεν έσχες του. Κατόπιν του εξωδίκου, η Όλγα Γεροβασίλη έθεσε θέμα διαγραφής του.

Όπως αποφασίστηκε, θα πραγματοποιηθεί εκτάκτως Κεντρική Επιτροπή το Σάββατο, προκειμένου να συζητήσουν για το εξώδικο και πώς πρέπει να απαντήσουν, αν θα μπει δηλαδή θέμα διαγραφής Κασσελάκη.

Η αποστολή εξώδικου από το Στέφανο Κασσελάκη και το ενδεχόμενο να κινηθούν διαδικασίες διαγραφής του από το κόμμα βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Κατόπιν του εξωδίκου, στο οποίο ο Στέφανος Κασσελάκης αναφέρεται μάλιστα ως πρόεδρος, η Όλγα Γεροβασίλη έθεσε αίτημα διαγραφής του Στέφανου Κασσελάκη, ζητώντας ταυτόχρονα την άμεση σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής.

Tη διαγραφή του ζήτησε και ο Κώστας Ζαχαριάδης, όπως και η Κατερίνα Νοτοπούλου τονίζοντας πως ο «Στέφανος Κασσελάκης εντείνει το κλίμα διάλυσης και σύγκρουσης», πρόταση που ωστόσο, έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων. Έντονο διάλογο είχε ο Νίκος Παππάς με την Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία αποχώρησε από τη συνεδρίαση, αφού κατέθεσε το αίτημα Κασσελάκη για παραίτηση της γραμματέως της Κεντρικής Επιτροπής Ράνιας Σβίγκου μετά τη διαρροή στα ΜΜΕ.

Η κυρία Γεροβασίλη υπογράμμισε ότι η στάση του κ. Κασσελάκη και οι πρόσφατες κινήσεις του με κορύφωση το εξώδικο που απέστειλε στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής για την διαρροή του πόθεν έσχες του, υπονομεύουν τη συνοχή του κόμματος.

«Έθεσα αρχικά το ερώτημα αν είχε την έγκριση του Στέφανου Κασσελάκη όταν έφερε το φάκελο στην Κεντρική Επιτροπή, με δεδομένο ότι δεν είχε πουθενά τη δική του υπογραφή. Σήμερα έχουμε ένα εξώδικο το οποίο υπογράφει ως πρόεδρος του κόμματος και πιο μέσα λέει ότι κατέθεσε υποψηφιότητα. Άρα, είναι υποψήφιος» είπε χαρακτηριστικά η Όλγα Γεροβασίλη γα το εξώδικο Κασσελάκη. Σύμφωνα με την κυρία Γεροβασίλη, «το εξώδικο απευθύνεται στα μέλη της Πολιτικης Γραμματείας και στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, τα οποία οφείλουν να το παραλάβουν το κόμμα και να υπάρξει έκτακτη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής. Στο πώς απαντάμε σε αυτό, η προσωπική μου άποψη είναι με διαγραφή».

Η ίδια δήλωσε πως «ο κύριος Κασσελάκης έδειξε για άλλη μια φορά ότι φοβάται την προσφυγή στη βάση και εξωθεί την κατάσταση στα άκρα με την πρωτοφανή κίνηση να αποστείλει εξώδικο ως πρώην πρόεδρος κόμματος, του οποίου επιθυμεί να ηγηθεί. Να απειλεί με προσφυγή όλο του κόμμα. Στα μεταπολιτευτικά χρόνια είναι πρωτοφανές να στείλει εισαγγελέα στο κόμμα του οποίου θέλει να ηγηθεί». «Με την εκτίμηση μου ότι ο ίδιος θέλει να τορπιλίσει το κλίμα λόγω του φόβου του να προσφύγει στη βάση, απορώ γιατί δεν έστειλε εξώδικο στην εφημερίδα, αλλά σε ΠΓ και ΚΕ και προκάλεσε τη Θεοδωρα Τζάκρη να απαντήσει πάνω σε αυτό είπε ότι «δεν απαντώ», κατέληξε.

Αντίθετος στη διαγραφή ο Πολάκης, αλλά «να πάρει πίσω το απαράδεκτο εξώδικο»

Από την πλευρά του ο Παύλος Πολάκης αποχωρώντας από την συνεδρίαση, είπε «όχι» στο ζήτημα της διαγραφής του Στέφανου Κασσελάκη συμπληρώνοντας ωστόσο πως όσο απαράδεκτη είναι η δημοσιοποίηση ενός μόνο πόθεν έσχες, άλλο τόσο απαράδεκτη είναι η κίνηση με το εξώδικο από τον κ. Κασσελάκη.

Ειδικότερα, με δηλώσεις του, μετά την παρέμβασή του στην Πολιτική Γραμματεία κάλεσε τον Στέφανο Κασσελάκη να αποσύρει το «απαράδεκτο» εξώδικο εναντίον του κόμματος που θέλει να ηγηθεί. «Όσο απαράδεκτη είναι η διαρροή του πόθεν έσχες στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τόσο, 100 φορές, παραπάνω είναι απαράδεκτο να στέλνει υποψήφιος πρόεδρος, κατά δήλωση του εξώδικο στην Πολιτική Γραμματεία και στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος που θέλει να ηγηθεί», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ, όπως είπε, κατά την παρέμβασή του ζήτησε να αναρτηθεί σήμερα το δικό του πόθεν έσχες, όπως και των υπολοίπων.

Κάλεσε, δε, τον Στέφανο Κασσελάκη «σήμερα, μέσα σε μία-δύο ώρες να πάρει πίσω το απαράδεκτο εξώδικο προς την ΠΓ και την ΚΕ του κόμματος που θέλει να ηγηθεί μέσα από εκλογική δημοκρατική διαδικασία». Επίσης, τόνισε την ανάγκη να οριστεί ένα ραντεβού «σήμερα – αύριο» με όλους του υποψήφιους, κατ΄ιδίαν ή δια αντιπροσώπων, υπό την ευθύνη της Ράνιας Σβίγκου, προκειμένου να ορίσουν ημερομηνίες τηλεμαχίας και να μπουν «σε μια διαδικασία προεκλογική με ομόνοια και με προγραμματική αντιπαράθεση όχι με αυτήν την παραπολιτική» , η οποία όπως είπε, «βγάζει πολύ άσχημη εικόνα προς τα έξω». Πρότεινε, δε, κάποιο debate να γίνει πριν το συνέδριο.

Όσον αφορά το θέμα διαγραφής του Στ. Κασσελάκη, είπε πως «δεν νοείται θέμα διαγραφής σε υποψήφιο πρόεδρο», καθώς αυτό δείχνει «αδυναμία» και επιβεβαίωσε ότι κάποια μέλη της ΠΓ το έθεσαν «ακροθιγώς». Τέλος, ανέφερε πως η ΠΓ θα απαντήσει στο εξώδικο και επανέλαβε πως πρέπει «να προχωρήσουμε με όρους πολιτικής και όχι παραπολιτικής και κακομοιριάς». «Ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση και να ρίξει αύριο μεθαύριο το Μητσοτάκη», κατέληξε.

Παραίτηση Σβίγγου ζήτησε η Τζάκρη

Νωρίτερα, η Θεοδώρα Τζάκρη ζήτησε την παραίτηση της Ράνιας Σβίγγου για τη διαρροή στον Τύπο του πόθεν έσχες του Στέφανου Κασσελάκη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγές του περιβάλλοντος του κ. Κασσελάκη, η Θ. Τζάκρη υποστήριξε ότι η Ρ. Σβίγγου «δεν μπορεί να είναι πλέον γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διότι στα χέρια της παραδόθηκε από την πρόεδρο της Κεντρικής Επιτροπής αμελλητί στη μορφή εκτυπωμένων αρχείων και όχι ψηφιακών το πόθεν έσχες του κ. Κασσελάκη».

«Η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όφειλε να διαφυλάξει τα προσωπικά δεδομένα του Στέφανου Κασσελάκη μέχρι να ανέβουν ταυτόχρονα για όλους τους υποψηφίους στον SYRIZA.GR », πρόσθεσε και ζήτησε «την άμεση παραίτησή της», τονίζοντας πως «ο γραμματέας του κόμματος δεν είναι κομματάρχης, είναι θεσμός».

Επιπρόσθετα, η κ. Τζάκρη ζήτησε να ενημερωθεί άμεσα «σε ποια αίθουσα θα γίνει το συνέδριο και ποια ημερομηνία ακριβώς», ενώ εξέφρασε την άποψη ότι «η οποιαδήποτε ύπαρξη zoom δεν επιτρέπεται αν δεν έχει διασφαλιστεί πρώτα η καρέκλα και για τον τελευταίο σύνεδρο εντός της αίθουσας», καθώς και ότι θα «επιτρέπεται μόνο για την ύπαρξη αντικειμενικού κωλύματος συντρόφων ή συντροφισσών που δεν μπορούν για οποιονδήποτε λόγο να προσέλθουν αυτοπροσώπως».

Σε αυτό το πλαίσιο, κατέθεσε «συγκεκριμένη συμβολή τροπολογιών προκειμένου το σχέδιο πολιτικής απόφασης να εναρμονίζεται με τις αποφάσεις και το κεκτημένο των συνεδρίων του 2022 και του 2023».

Τι είπαν Ζαχαριάδης, Θεοχαρόπουλος, Νοτοπούλου, Ραγκούσης

Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος σημείωσε πως «δεν έχει ξανασυμβεί» ποτέ στα χρονικά εξώδικο στα συλλογικά όργανα του κόμματος. Θύμισε πως η ΚΕ είχε θέσει την προϋπόθεση του σεβασμό στα συλλογικά όργανα και «έγινε εξώδικο στα συλλογικά όργανα με την ιδιότητα πρόεδρος». Κατόπιν αυτών, είπε πως θα πρέπει να συγκληθεί η ΚΕ για περαιτέρω αποφάσεις.

Υπέρ της διαγραφής τάχθηκε η Κατερίνα Νοτοπούλου τονίζοντας πως ο «Στέφανος Κασσελάκης εντείνει το κλίμα διάλυσης και σύγκρουσης».

Η Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης πρότεινε:

1. Σύγκληση ΚΕ για απόρριψη υποψηφιότητας του, δε σέβεται καταστατικές αρχες και αποφάσεις, μόνος στόχος του να διαλύσει τον ΣΥΡΙΖΑ

2. Παραπομπή του στην Επιτροπή Δεοντολογίας με αίτημα διαγραφής.

Επίσης, σημείωσε πως στην «ΚΟ δε μπορούν να κατέχουν θέσεις ευθύνης άνθρωποι που δε σέβονται τις αποφάσεις αυτού του κόμματος», φωτογραφίζοντας προφανώς την Γραμματέα της ΚΟ Θεοδώρα Τζάκρη.

Και ο Κώστας Ζαχαριάδης σημείωσε στην τοποθέτησή του πως «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον Στέφανο Κασσελάκη να διαλύσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν θέλει να τον διαλύσει ας προσπαθήσει να το κάνει εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορεί να είναι υποψήφιος πρόεδρος. Ποτέ κανείς δεν έχει στείλει εξώδικο σε κόμμα που θέλει να ηγηθεί».

Επίσης, ο Γιάννης Ραγκούσης κατήγγειλε ποινικοποίηση της κομματικής ζωής και τραμπισμό αλά Γκρέκα. Ειδικότερα ζήτησε και αυτός να συγκληθεί άμεσα η ΚΕ με το σκεπτικό ότι «πρέπει να συγκληθεί η ΚΕ γιατί η σημερινή εξέλιξη με την ποινικοποίηση της κομματικής ζωής – λόγω ιστορικής και πολιτικής βαρύτητας – εκφεύγει της αρμοδιότητας της ΠΓ. Στην συνεδρίαση της ΚΕ – το αργότερο – οφείλουν να πάρουν θέση όλοι οι υποψήφιοι Πρόεδροι για αυτά τα πρωτοφανή φαινόμενα τραμπισμού και ποινικοποίησης της κομματικής ζωής. Οι ευθύνες για την ανοχή, που ο τραμπισμός αλά Γκρέκα και η ποινικοποίηση της κομματικής ζωής έφτασε σήμερα σε αυτό το επίπεδο, δεν ανήκουν αποκλειστικά στον Στεφ. Κασσελάκη και τους υποστηρικτές του.

Έντονος διάλογος Παππά με Τζάκρη

Σύμφωνα με πληροφορίες, έντονο διάλογο είχε ο Νίκος Παππάς με την Θεοδώρα Τζάκρη καθώς την κάλεσε να διευκρινίσει τι εννοούσε στην Κεντρική Επιτροπή όταν ανέφερε «δεν σας αναγνωρίζω» καθώς και ότι «οι δρόμοι μας χωρίζουν οργανωτικά». «Σχήμα λόγου» φέρεται να απάντησε η Γραμματέας τη ΚΟ.

Το εξώδικο Κασσελάκη

Υπενθυμίζεται ότι ο Στέφανος Κασσελάκης έστειλε εξώδικο στην Πολιτική Γραμματεία και την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη διαρροή του πόθεν έσχες του.

To εξώδικο προς τα όργανα του κόμματος συνοδεύει την αντίδραση της πλευράς Καπνισάκη για το δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών σε σχέση με το πόθεν έσχες Κασσελάκη, το οποίο η πλευρά του πρώην προέδρου αποδίδει σε διαρροή, με υπεύθυνη τη Ράνια Σβίγκου, και ζητά την παραίτησή της.

Μάλιστα στο εξώδικο ο Στέφανος Κασσελάκης αναφέρεται ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αν και δεν έχω τίποτα να κρύψω, αλλά επειδή πρόκειται για σοβαρότατη διαρροή και μάλιστα επιλεκτική, σε μη νόμιμη χρονική στιγμή, αφού δεν φαίνεται να διέρρευσε η δήλωση πόθεν έσχες κανενός άλλου συνυποψήφιου πριν καν ελεγχθεί και εγκριθεί και επειδή η διαρροή προφανώς και έγινε από το ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, σας δηλώνω ότι θα προσφύγω σε κάθε νόμιμο μέσο για να προστατεύσω την προσωπικότητα μου ατομικά και ως Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, το κύρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αλλά και την προσωπικότητα των χιλιάδων μελών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ», αναφέρει.

Και προσθέτει:

«Καλώ, τα αρμόδια όργανα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, να προχωρήσουν σε άμεση και κατεπείγουσα έρευνα, αυθημερόν, για την πρόωρη και επιλεκτική διαρροή που έλαβε χώρα, σε αντίθετη περίπτωση θα υποχρεωθώ να αιτηθώ όπως η ίδια έρευνα ανατεθεί νόμιμα σε αρμόδιες εισαγγελικές και δικαστικές αρχές».

Ολόκληρο το εξώδικο του Στέφανου Κασσελάκη:

Λίγο νωρίτερα είχε δοθεί στη δημοσιότητα η πρώτη αντίδραση του Διευθυντή του Γραφείου του Μανώλη Καπνισάκη ο οποίος ουσιαστικά κατηγορεί την γραμματέα της ΚΕ Ράνια Σβίγκου ως υπεύθυνη για την διαρροή και ζητά την παραίτησή της. Επιπλέον δηλώνει ότι «ο Στέφανος Κασσελάκης αναγκάζεται πλέον να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο προσφυγής στη δικαιοσύνη για την προάσπιση των δικαιωμάτων του».

Πηγές της Κουμουνδούρου σχολίαζαν ότι οι φάκελοι δεν έχουν ανοιχτεί, και πως δεν έχει γίνει καμία διαρροή.

Την ίδια ώρα, μετά από αίτημα της Πολιτικής Γραμματείας, ο Σωκράτης Φάμελλος απέστειλε σήμερα το Πόθεν Έσχες του στο κόμμα (και του οικονομικού έτους 2021 το οποίο είναι το τελευταίο που έχει κατατεθεί επίσημα, αλλά και και το αντίστοιχο για το 2023 για το οποίο η πλατφόρμα δεν έχει ανοίξει).

Η επίσημη κατάθεση υποψηφιότητας με όλα τα σχετικά έγγραφα και τις υπογραφές θα γίνει αύριο το μεσημέρι, όπως έχει προγραμματιστεί.

Σημειώνεται ότι το πόθεν έσχες Κασσελάκη, όπως και όλων των υποψηφίων κατατίθενται στο κόμμα με την προοπτική της δημόσιας ανάρτησής τους στην ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ. Η δημόσια ανάρτηση είναι μία από τις προϋποθέσεις για την κατάθεση υποψηφιότητας.

Το δημοσίευμα της ΕΦΣΥν έκανε λόγο για 15σέλιδο «θολό» πόθεν έσχες, εξαιτίας «κενών» ενώ επισημαίνει απουσία των περιουσιακών στοιχείων του συζύγου του Στέφανου Κασσελάκη, σε αντίθεση με το excel της Θεσσαλονίκης.

Πηγή: topontiki.gr