Κάπως έτσι, αισθάνονται και πολλοί επισκέπτες στη Δημητσάνα, οι οποίοι κάνοντας βόλτες στα λιθόστρωτα σοκάκια με τα παραδοσιακά κτίρια του χωριού της ορεινής Αρκαδίας, θα βρεθούν μπροστά σε ένα οίκημα με μεγάλη ιστορία κι ένα ρεκόρ… την αρχαιότερη βιβλιοθήκη της Ελλάδας!

Βιβλιοθήκη Δημητσάνας

Ιδρύθηκε μαζί με το περίφημο Θεολογικό Σχολείο το 1764 και αρχικά η συλλογή της αποτελούνταν από βιβλία που μεταφέρθηκαν σε αυτή από τη Μονή του Φιλοσόφου. Με τα χρόνια και για την ακρίβεια επί 57 συνεχόμενα έτη εμπλουτιζόταν με εκδόσεις κυρίως ελλήνων συγγραφέων πεζογράφων, ποιητών και εκκλησιαστικών πατέρων για να φτάσει να έχει στην κατοχή της περίπου 5.000 τόμους πριν το 1821.

 

Δημητσανα

Κατά την διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης η παρουσία της στον απελευθερωτικό αγώνα ήταν ενεργή, προσφέροντας τα βιβλία της για να τυλιχτεί το μπαρούτι και να δημιουργηθούν τα φυσίγγια των αγωνιστών. Μόλις 600 τόμοι κατάφεραν να διασωθούν μετά την απελευθέρωση. Ωστόσο, μετά την επανάσταση από δωρεές προστέθηκαν επιπλέον 2.000 βιβλία, για να φτάσει σήμερα η συλλογή της να απαρτίζεται από 35.000 τόμους.

Δημητσανα

Στη βιβλιοθήκη υπάρχει επίσης, η λάρνακα με τα οστά του Παλαιών Πατρών Γερμανού, καθώς και η σέλα του αλόγου του Παπαφλέσσα, που κι εκείνος υπήρξε μαθητής της Θεολογικής Σχολής Δημητσάνας. Το υλικό της από το 1925 έχει ταξινομηθεί, η πολιτεία αναγνώρισε την αξία της και υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού έχει χαρακτηριστεί ως δημόσια βιβλιοθήκη.

Ωστόσο, στην γραφική Δημητσάνα εκτός, από την αρχαιότερη βιβλιοθήκη, μπορείτε να δείτε από κοντά και το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μουσεία της χώρας. Αλλά και να απολαύσετε τις ομορφιές του χωριού.

Δημητσανα

Η Δημητσάνα είναι σκαρφαλωμένη σε υψόμετρο 1.000 μέτρων, μέσα στην καταπληκτική και πλούσια φύση του Μαινάλου, ενώ είναι ένας από τους ιστορικούς τόπους της περιοχής, καθώς εδώ γεννήθηκαν σπουδαίες ιστορικές προσωπικότητες όπως ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε’, καθώς και ο Παλαιών Πατρών Γερμανός.