Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024

Ανδρίτσαινα, το «στολίδι» της ορεινής Ηλείας


Ένας γραφικός προορισμός, ιδανικός για εξόρμηση το Σαββατοκύριακο
 
Η αλήθεια είναι πως αρκετοί μπερδεύονται κι εσφαλμένα πιστεύουν πως η...  

 
Ανδρίτσαινα ανήκει στην Αρκαδία. Όμως, ανήκει στην Ηλεία και μάλιστα είναι το «στολίδι» του ορεινού τμήματος του νομού. Το χωριό είναι αμφιθεατρικά χτισμένο στην πλαγιά του Λυκαίου Όρους, σε υψόμετρο 700 μέτρων κι εντυπωσιάζει τον επισκέπτη με την αρχιτεκτονική του.

Το σπιτάκια με τις κόκκινες κεραμοσκεπές είναι το χαρακτηριστικό που κάνει την Ανδρίτσαινα να ξεχωρίζει. Λιθόστρωτα, δαιδαλώδη σοκάκια, μεγαλοπρεπή αρχοντικά και πέτρινες βρύσες συνθέτουν γραφικές εικόνες μοναδικής ομορφιάς.

Τα τραπεζάκια κάτω από τον γεροπλάτανο στην κεντρική πλατεία του χωριού ενδείκνυνται για παραδοσιακό καφέ, ενώ μια επίσκεψη στην ιστορική βιβλιοθήκη –εδώ φιλοξενούνται έγγραφα ιστορικής αξίας που αφορούν στη Γαλλική και την Ελληνική Επανάσταση, σπάνιες εκδόσεις και χειρόγραφα που χρονολογούνται από τον 15ο αι.– και μια στάση στο Λαογραφικό Μουσείο επιβάλλονται.

Στα όσα αξίζει κανείς, επίσης, να δει στην περιοχή γύρω από το χωριό, ο αρχαίος ναός του Επικούρειου Απόλλωνα (έργο του Ικτίνου, από τα πρώτα μνημεία στην Ελλάδα που ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομίας της UNESCO το 1986) στην περιοχή Βάσσες (14 χλμ.), καθώς και το φαράγγι της Νέδας.

Δείτε τις φωτογραφίες




newsbeast.gr