Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024

Ενός λεπτού σιγή στα γυμνάσια και λύκεια της Γαλλίας στη μνήμη των δύο δολοφονημένων από ισλαμιστές καθηγητών


Ο Σαμιέλ Πατί, αποκεφαλίστηκε το 2020 και ο Ντομινίκ Μπερνάρ μαχαιρώθηκε πριν από έναν χρόνο

 Ενός λεπτού σιγή θα τηρηθεί σήμερα, Δευτέρα 14/10 στα γυμνάσια και στα λύκεια της Γαλλίας στη μνήμη των δύο δολοφονημένων από ισλαμιστές καθηγητών, του...  

 
Σαμιέλ Πατί το 2020, του Ντομινίκ Μπερνάρ πριν από έναν χρόνο. Με στόχο «να συνεχισθεί ο αγώνας κατά της άγνοιας και του φανατισμού».

Μία ημέρα μετά την τελετή στο Αράς της βόρειας Γαλλίας, όπου περί τους δύο χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να τιμήσουν την μνήμη του Ντομινίκ Μπερνάρ, καθηγητή Γαλλικών που δολοφονήθηκε από πρώην μαθητή που δήλωσε ότι ενεργεί εξ ονόματος του Ισλαμικού Κράτους, ο πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ αναμένεται το απόγευμα στο λύκειο του Μπουά ντ’ Ολν όπου δίδασκε ο Σαμιέλ Πατί.

Τον πρωθυπουργό της Γαλλίας θα συνοδεύει η υπουργός Παιδείας Αν Ζενετέ στο λύκειο αυτό που έχει σφραγίσει η ανάμνηση του καθηγητή Ιστορίας-Γεωγραφίας που δολοφονήθηκε από 18χρονο ρώσο τσετσενικής καταγωγής στις 16 Οκτωβρίου 2020. Το λύκειο θα πάρει σύντομα το όνομά του.

«Με απόσταση, σχεδόν ακριβώς, τριών χρόνων, δύο καθηγητές έχασαν την ζωή τους από τα χτυπήματα ισλαμιστών τρομοκρατών. Δίδασκαν την ιστορία της Γαλλίας, την γνώση του κόσμου και την αγάπη για την γλώσσα μας. Μετέφεραν στους μαθητές του την όρεξη για μάθηση και το πνεύμα της πολιτικής συμμετοχής», γράφει σε ανάρτησή του στο Χ ο Μισέλ Μπαρνιέ.

«Δεν θα τους ξεχάσουμε ποτέ. Και θα κάνουμε τα πάντα για να προστατεύσουμε τους εκπαιδευτικούς μας και για να συνεχίσουμε μαζί τους τον αγώνα κατά της άγνοιας και του φανατισμού».

Ο Σαμιέλ Πατί, 47 ετών, μαχαιρώθηκε και στη συνέχεια αποκεφαλίστηκε από τον Αμπντουλάχ Ανζόροφ, πρόσφυγα τσετσενικής καταγωγής στις 16 Οκτωβρίου 2020 κοντά στο σχολείο του. Ο δολοφόνος του, ριζοσπαστικοποιημένος ισλαμιστής, του προσήψε ότι έδειξε στην τάξη τα σκίτσα του Μωάμεθ και πριν σκοτωθεί από την αστυνομία δήλωσε ότι «πήρε εκδίκηση για τον προφήτη».

Στις 13 Οκτωβρίου 2023, ο Ντομινίκ Μπερνάρ, 57 ετών, μαχαιρώθηκε, στο όνομα του Ισλαμικού Κράτους, μπροστά στο σχολείο από τον Ρώσο Μοχάμεντ Μογκούσκοφ, πρώην μαθητή, που ήταν καταγεγραμμένος ως ριζοσπαστικοποιημένος ισλαμιστής.

Πηγή: ΑΠΕ