Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024

Πάει να πιάσει ρεκόρ το ασήμι - Οι μαζικές αγορές και ο ρόλος του χρυσού


Το Silver Institute προβλέπει τη συνολική παγκόσμια προσφορά αργύρου για το 2024 σε σχεδόν 1,004 δισεκατομμύρια ουγγιές

Tην ώρα που οι τιμές του χρυσού καταγράφουν διαδοχικά ρεκόρ φέτος, το ασήμι κινείται και...  

 
αυτό ανοδικά, με κάποιους αναλυτές να βλέπουν για το βιομηχανικό μέταλλο τα 40 δολάρια ανά ουγγιά πριν από το τέλος του έτους, καθώς η ζήτηση αυξάνεται και η προσφορά παραμένει περιορισμένη.

«Ουσιαστικά, το ασήμι έχει όλα τα σωστά συστατικά για μια ανοδική κίνηση, δήλωσε ο Peter Spina, πρόεδρος και ιδρυτής του GoldSeek.com, ενός ιστότοπου που παρέχει στους επενδυτές τιμές χρυσού, έρευνα και πληροφορίες για σχεδόν 30 χρόνια. «Καθώς ο χρυσός εκτοξεύεται σε νέα επίπεδα ρεκόρ, οι αγοραστική διάθεση για το ασήμι αυξάνεται, καθώς οδεύουμε στο τέταρτο έτος που καταγράφεται έλλειμμα στην προσφορά», ανέφερε ο Spina στο MarketWatch.

Το Silver Institute προβλέπει τη συνολική παγκόσμια προσφορά αργύρου για το 2024 σε σχεδόν 1,004 δισεκατομμύρια ουγγιές, σε σύγκριση με τη συνολική ζήτηση 1,219 δισεκατομμυρίων ουγγιών, μετά τα ελλείμματα προσφοράς το 2021, το 2022 και το 2023.

Τη Δευτέρα το συμβόλαιο Δεκεμβρίου του ασημιού σκαρφάλωσε 66,1 σεντς, ή 2%, στα 33,895 δολάρια η ουγγιά στην Comex. Με βάση το πιο ενεργό συμβόλαιο, οι τιμές είναι έτοιμες για τον υψηλότερο διακανονισμό τους από τον Νοέμβριο. Από τις αρχές του έτους τα συμβόλια διαπραγματεύονται περίπου 41%.

«Το ασήμι κάνει μια σημαντική κίνηση τώρα και θα γίνει αντιληπτή από περισσότερους επενδυτές και κερδοσκόπους», δήλωσε ο Spina. «Αυτό σημαίνει για μένα ότι η επόμενη κίνηση στις τιμές του ασημιού θα είναι επιθετική και πιθανότατα να αυξηθεί στα 40 δολάρια ανά ουγγιά».

Σύμφωνα με τον Peter Spina το ασήμι ακολουθεί το παράδειγμα του χρυσού και οι επενδυτές αναγνωρίζουν ότι το τετραετές διαρθρωτικό έλλειμμα προσφοράς δεν μπορεί να επιλυθεί μόνο του χωρίς υψηλότερες τιμές. «Ωστόσο, μην εκπλαγείτε αν η τιμή του ασημιού βάλει πλώρη για τα 40 δολάρια, αλλά στο ενδιάμεσο παρατηρηθούν και πτωτικές κινήσεις. Η αστάθεια θα είναι πολύ έντονη και θα υπάρξουν απότομες ανατροπές», προσέθεσε ο Spina.