Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2024

Διεπιστημονική Ημερίδα «Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς» στην Πιερία

 
Την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024, στις 9:00 π.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Κατερίνης (ισόγειο), πραγματοποιήθηκε η Διεπιστημονική Ημερίδα με τίτλο «Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς». Η...  


 

εκδήλωση συνδιοργανώθηκεαπό τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας και τη Σύμβουλο Εκπαίδευσης Φιλολόγων Πιερίας, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Πανεπιστημιακές Ανασκαφές Δίου και Εργαστήριο Επιγραφικής και Παπυρολογίας) και απευθυνόταν στην εκπαιδευτική κοινότητα της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας.

Σκοπός της Ημερίδας ήταν να παρουσιαστούν, στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών πολιτιστικής κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, οι αρχαιολογικοί χώροι (μνημεία και ανασκαφές) και οι μουσειακές εκθέσεις στην αρχαία βόρεια Πιερία και στη Μουσειακή Αποθήκη Μακρυγιάλου, στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου και στο αρχαιολογικό Μουσείο του Δίου και στο Βιωματικό Πάρκο και τον αρχαιολογικό χώρο των Λειβήθρων, καθώς και τα τρίαεκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιούνται στους παραπάνω αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, σε συνεργασία της Συμβούλου Εκπαίδευσης Φιλολόγων Πιερίας, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πιερίας, του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας κ. Γ. Μακρής, ο κ. Ι. Τζιφόπουλος, καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας και Επιγραφικής, Α.Π.Θ.,η Διευθύντρια των Πανεπιστημιακών ανασκαφών στο Δίον αναπληρώτρια καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας Α.Π.Θ. κ. Ε. Παπαγιάννη,οι Αρχαιολόγοι και το επιστημονικό προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πιερίας, ο Σύμβουλος Εκπαίδευσης Μαθηματικών Πιερίας κ. Α. Ευαγγελόπουλος, οι εκπρόσωποι του ΜητροπολίτηΚίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, των Βουλευτών Πιερίας κ. Κουλκουδίνα και Δελβερούδη, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι Διευθυντές και οι Διευθύντριες και εκπαιδευτικοί των σχολικών μονάδων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας που συμμετέχουν στα τρία εκπαιδευτικά προγράμματα.

Την εκδήλωση προλόγισε ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας κ. Γεώργιος Μακρής, ο οποίος αναφέρθηκε στα τρίαεκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιούνται στους παραπάνω αρχαιολογικούς χώρους για τις σχολικές μονάδες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας:«Εξερευνούμε την αρχαία βόρεια Πιερία»,«Ανακαλύπτουμε το αρχαίο Δίον», και " Γνωρίζουμε τα Αρχαία Λείβηθρα"και στην εκπαιδευτική τους αξία.

Κατά την πλούσια σε επιστημονικές εισηγήσεις διεπιστημονική Ημερίδα εισηγήθηκαν έγκριτοι επιστήμονες της Εφορείας Αρχαιοτήτων, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης(Πανεπιστημιακές Ανασκαφές Δίου και Εργαστήριο Επιγραφικής και Παπυρολογίας) και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας.Ειδικότερα, σύμφωνα με το Πρόγραμμα της Ημερίδας παρουσιάστηκαν οι εξής εισηγήσεις:

ΑΡΧΑΙΑ ΒΟΡΕΙΑ ΠΙΕΡΙΑ

1. «Μουσειακή Αποθήκη Μακρυγιάλου: Η Γοργώ σας περιμένει!»

Αθηνά Αθανασιάδου, αρχαιολόγος, Προϊσταμένη Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων ΕΦ.Α. Πιερίας.

Κωνσταντίνος Νούλας, αρχαιολόγος, ΕΦ.Α. Πιερίας.

2. «Επιγραφική για όλους από το Εργαστήριο Επιγραφικής και Παπυρολογίας (ΕΡΕΠ) Α.Π.Θ.»

Ιωάννης Τζιφόπουλος, καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας και Επιγραφικής, Α.Π.Θ.

Ανδρονίκη Οικονομάκη, Ε.ΔΙ.Π. , Τομέας Κλασικών Σπουδών Α.Π.Θ.

Ηλίας Γκότσικας, ΕΤΕΠ, Τμήμα Φιλολογίας Α.Π.Θ.

3. «Τα τρία εκπαιδευτικά προγράμματα τοπικής Ιστορίας της ΔΔΕ Πιερίας.Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Εξερευνούμε την αρχαία βόρεια Πιερία»

Βαΐα Αγγέλη, Σύμβουλος Εκπαίδευσης Φιλολόγων Πιερίας.

ΔΙΟΝ

1. «Πανεπιστημιακή ανασκαφή Δίου: εκπαιδευτική δράση και διάχυση της γνώσης για το αρχαίο Δίον στο ευρύ κοινό»

Ελένη Παπαγιάννη, Αναπληρώτρια καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας Α.Π.Θ.

Κορίνα Βαστέλη,Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό,Πανεπιστημιακή Ανασκαφή Δίου.

Μαρία Ιατρού, Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό,Πανεπιστημιακή Ανασκαφή Δίου.

2.«Δίον - ColoniaIuliaAugustaDiensis - Dium - Σταδιά - Κάστρο - Μαλαθριά - Δίον. Μία σύντομη περιήγηση στα σημαντικά μνημεία του αρχαιολογικού χώρου και στο μουσείο του Δίου»

Σοφία Κουλίδου, Αρχαιολόγος της ΕΦ.Α. Πιερίας, Επιμ/τρια τουαρχαιολογικού χώρου Δίου.

Ευαγγελία Αλβανού, Αρχαιολόγος της ΕΦ.Α. Πιερίας,Επιμελήτριατου μουσείου Δίου.

3. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Ανακαλύπτουμε το αρχαίο Δίον: «μία πρώτη γνωριμία με το Μουσείο»

Πάρις Παπαγεωγίου, Φιλόλογος, 3ο ΓΕΛ Κατερίνης, Διδάκτορας Αρχαιολογίας.

ΛΕΙΒΗΘΡΑ

1. «Αρχαία Λείβηθρα. Αρχαιολογική παρουσίαση της θέσης»
Ελένη Κλινάκη, Αρχαιολόγος της ΕΦ.Α. Πιερίας.

2. «Βιωματικό Πάρκο Λειβήθρων. Τόπος διάδρασης και βιωματικής μάθησης» Βασιλική Κυπριανού, Τεχνικός Συντήρησης Αρχαιοτήτων της ΕΦ.Α. Πιερίας.