Ενα από τα πιο άσχημα σκηνικά που έχουν συμβεί στο ιταλικό ποδόσφαιρο, ήταν αυτό της 8ης Φεβρουαρίου 1984 στην...
Τεργέστη.
Ενα παιχνίδι Τριεστία – Ουντινέζε δεν μπορεί ποτέ να γίνει πρώτο θέμα στον Τύπο. Ειδικά όταν γίνεται στο πλαίσιο του Coppa Italia και λήγει χωρίς γκολ. Στις 8 Φεβρουαρίου 1984, όμως, αποδείχθηκε ότι αυτό δεν ισχύει. Αποδείχθηκε ότι ένα παιχνίδι ακόμη και ανάμεσα σε αυτές τις δύο ομάδες μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο ενός οπαδού. Ενός 20χρονου οπαδού. Και όταν αυτός ο θάνατος έρχεται επειδή η αστυνομία δεν έκανε και τόσο καλά τη δουλειά της, δεν ξεχνιέται ποτέ. Οπως συμβαίνει, δηλαδή, με την περίπτωση του Στέφανο Φουρλάν.
Ποιος ήταν αυτός; Ενας 20χρονος οπαδός της Τριεστίνα, ο οποίος είχε πάει στο γήπεδο για το ματς με την Ουντινέζε. Βασικά πήγαινε σε όλα τα παιχνίδια, τουλάχιστον εντός έδρας, παίρνοντας θέση στο πέταλο. Δεν θα μπορούσε, επομένως, να απουσιάζει εκείνη την ημέρα, η οποία τελικά ήταν και η τελευταία του στο γήπεδο. Κι ας μην έφταιγε σε τίποτα ο ίδιος… Το παιχνίδι, όπως προαναφέραμε, έληξε χωρίς γκολ. Μετά τη λήξη λοιπόν, έξω από το γήπεδο, υπήρχε μια μανούρα ανάμεσα στους οπαδούς των δύο ομάδων.
Επειδόσια τα οποία δεν πήραν έκταση πάντως, για δύο λόγους. Πρώτον, οι οπαδοί δεν ήταν πολλοί. Δεύτερον, η αστυνομία επενέβη γρήγορα. Η φωτιά, επομένως, έσβησε νωρίς, την ίδια ώρα που ο Στέφανο Φουρλάν πήγαινε προς το αυτοκίνητό του. Και μπορεί ο ίδιος να μην είχε συμμετοχή στα επεισόδια που είχαν προηγηθεί, είχε όμως μαζί του κασκόλ της Τριεστίνα. Το είχε στο λαιμό του. Τρεις αστυνομικοί, λοιπόν, τον βλέπουν και θεωρούν πως είναι ένας από αυτούς που τσακώθηκαν.
«Δολοφονημένος από το κράτος»
Ετσι, τον πλησιάζουν, τον κολλάνε στον τοίχο και τον χτυπάνε στο κεφάλι με χέρια και γκλομπ. Σύμφωνα με μια εκδοχή του χτύπησαν και το κεφάλι στον τοίχο. Οπως και να έχει, αφού δεν μπορούν να του προσάψουν κάτι, τον αφήνουν να επιστρέψει σπίτι του. Επιστρέφει, τρώει και κατά τη διάρκεια της βραδιάς παραπονιέται στη μητέρα του για πονοκέφαλο. Πονοκέφαλος που γινόταν όλο και πιο έντονος. Τόσο έντονος ώστε το πρωί να μεταφερθεί στο νοσοκομείο και να πέσει σε κώμα, από το οποίο δεν ξύπνησε ποτέ…
Λίγες εβδομάδες μετά, την 1η Μαρτίου, ο Στέφανο φεύγει από τη ζωή στα 20 του χρόνια. Η μητέρα του θα καταθέσει στην αστυνομία όσα της είπε όταν επέστρεψε σπίτι, ενώ υπήρξαν και τρεια αυτόπτες μάρτυρες. Ο αστυνομικός που ευθυνόταν για τον θάνατό του θα οδηγηθεί σε δίκη, αλλά το ιταλικό κράτος θα… εντυπωσιάσει: Τιμωρείται με ένα χρόνο εκτός υπηρεσίας. Ενα χρόνο μετά, δηλαδή, επιστρέφει κανονικά στη δουλειά του! Αυτός που δεν επέστρεψε ποτέ, φυσικά, ήταν ο Στέφανο Φουρλάν, αν και στην αλήθεια… δεν έφυγε ποτέ. Είναι πάντα στη μνήμη των Ιταλών οπαδών όταν έρχεται η 8η Φεβρουαρίου. Και υπάρχει και αυτό που έχουν γράψει οι ultras έξω από την Curva στο γήπεδο της Τριεστίνα για τον θυμίζει πάντα.
«La curva non ha dimenticato, Stefano Furlan ucciso dallo stato!». Δηλαδή «το πέταλο δεν ξέχασε, ο Στέφανο Φουρλάν δολοφονήθηκε από το κράτος»…
italians.gr